In het boek dat zojuist is verschenen bij Uitgeverij Aspekt, laat Guus Berkhout vanuit zijn ruime ervaring als hoogleraar, kabinetsadviseur en ondernemer zien hoe de overheid zich overal mee bemoeit, maar helemaal niets oplost.

We zijn een land van demonstraties, files en wachtlijsten geworden, zo stelt hij. De bevolking is crisismoe en gelooft er niet meer in dat het ooit nog goed zal komen. Het vertrouwen in Rutte IV is nu zelfs gedaald naar minder dan 20%! Hier en daar wat repareren helpt allang niet meer. We moeten naar een nieuw tijdperk, aldus Guus Berkhout.

Rode draad

De rode draad in het boek is dat het sterke verval in onze democratie alleen maar hersteld kan worden als we bereid zijn om naar het totale plaatje te kijken. Immers, in de moderne samenleving hangt alles aan elkaar. Vandaar dat zijn hervormingsvoorstellen worden gedragen door een netwerk van samenhangende veranderingen. Tezamen vormen die veranderingen de grootste hervorming van ons land sinds Thorbecke.

Vanuit dat totaalbeeld trakteert Berkhout de lezer met nieuwe inzichten op het gebied van 1) het onzinnige klimaatbeleid, 2) de onbetaalbare energietransitie, 3) de verstikkende bureaucratie en 4) de chaotische immigratieaanpak. Hij laat zien hoe het allemaal veel en veel beter moet en kan.

Zakenkabinet stelt orde op zaken

Zijn proposities zijn concreet en praktisch. Zo stelt hij voor dat de nieuwe oplossingen worden uitgevoerd door een zakenkabinet, bestaande uit een collegiaal team van projectministers. Die projectministers hebben kennis van zaken, maken ruim gebruik van informatie uit de samenleving en kijken voortdurend naar de toekomst. Lees meer hier.

Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet
Auteur: Guus Berkhout

ISBN: 9789464628951

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 103

Prijs: € 16.95 (winkelprijs excl. verzendkosten)

Bestel het boek en steun daarmee ook Clintel
Je kunt het boek (ook) bij Clintel bestellen door een mailtje te sturen naar office@clintel.org. Het boek kost dan 20 euro incl. verzendkosten. Je kunt ook een door Guus Berkhout gesigneerd exemplaar bestellen, dat kost 30 euro incl. verzendkosten. Wil je naast een handtekening ook een speciale boodschap voor iemand, vermeldt dat dan in je e-mail.
Maak het bedrag over op onze rekening NL25 INGB 0008 0432 95
t.n.v. Stichting Climate Intelligence onder vermelding van “Boek zakenkabinet“. Zodra het bedrag en je e-mail met adres binnen is zullen wij het boek versturen.

Bij voorbaat hartelijk dank!
Guus Berkhout & Marcel Crok (oprichters van Clintel)