Open brief van CLINTEL aan wereldleiders
“Vecht tegen virus, niet tegen CO­2

Den Haag, 23 maart, 2020
Professor Guus Berkhout
President of CLINTEL
guus.berkhout@clintelgroup.org

Excellenties,

LES IN NEDERIGHEID – ONVOORSPELBARE NATUURKRACHTEN OVERVALLEN ONS

De wereld zit midden in een ernstige gezondheidscrisis. Vandaag de dag heeft de mensheid te maken met een echte noodsituatie – een gezondheidscrisis in de vorm van de COVID-19 pandemie. Vooral nu hebben mensen een inspirerend verhaal nodig dat hen een hoopvolle toekomst belooft. Het is in deze crisistijd volstrekt ongepast dat een duizenden miljarden kostende Green New Deal – gericht op het klimaat – nog steeds op de agenda staat van leiders als Antonio Guterres van de VN en Frans Timmermans van de EU.

Excellenties, in vergelijking met COVID-19 is de klimaatverandering een non-probleem! Het is gebaseerd op onvolwassen computermodellen en kijkt naar de verre toekomst. In de huidige noodsituatie moet uw aandacht echter gericht zijn op de gezondheidsbehoeften van nu! Ga alstublieft niet door met het pushen van uw zero-koolstofemissie ambitie in een tijd dat de wereld te maken heeft met een dodelijke crisis. Ja, er is een noodsituatie, maar NIET door het klimaat.

Terwijl moedige artsen en verpleegkundigen vele levens proberen te redden, moeten klimaatalarmisten en klimaatcritici stoppen met het gekissebis, over hun eigen schaduw heen stappen en samenwerken tegen dit dodelijke virus. In deze moeilijke tijd past nederigheid bij ons allemaal. Wereldleiders, wijs ons alstublieft de weg! Als allereerste stap moet het aangewezen Green New Deal-geld worden her-bestemd en geïnvesteerd in een aanzienlijk beter mondiaal gezondheidssysteem. De klimaattragedie vertelt ons dat in zo’n renovatieproces kritische professionals nooit mogen worden buitengesloten. En de geschiedenis leert ons dat een pandemie als COVID-19 zich opnieuw zal voordoen. We moeten in ieder geval veel beter voorbereid zijn.

ZERO-KOOLSTOFEMISSIE – ONMOGELIJK EN ONGEWENST
De afgelopen 150 jaar is gebleken dat betaalbare en betrouwbare energie de sleutel is tot verbeteringen in de volksgezondheid, sanitaire voorzieningen, onderwijs en welvaart. De afgelopen 150 jaar is ook gebleken dat meer CO2 goed is voor de natuur, waardoor de aarde groener wordt en de opbrengst van de gewassen toeneemt. Waarom negeren de wereldleiders deze harde feiten? Waarom doen wereldleiders het tegenovergestelde met hun Green New Deal en verlagen ze de kwaliteit van het leven door dure, dubieuze koolstofarme energietechnologieën op te dringen aan hun burgers?

COVID-19 SAMEN MET ZERO KOOLSTOF – EEN ONVERGEEFLIJKE FOUT
In deze crisistijd moeten er miljarden aan publieke gelden worden uitgegeven om massale faillissementen te voorkomen en om de economie weer op gang te brengen nadat we de COVID-19-pandemie achter ons hebben gelaten. Het nadrukkelijke advies van CLINTEL aan de wereldleiders is als volgt: “Om de wereldeconomie nieuw leven in te blazen, moet u de overheidsschulden niet verder laten oplopen. In plaats daarvan geef het geld, dat oorspronkelijk bestemd was voor uw kostbare Green New Deal, uit aan de huidige behoeften in de samenleving. Noem het het COVID-19 RECOVERY PLAN. Beseft u wel dat in de huidige crisis uw CO2-ambitie de samenleving nog dieper de put in zal duwen?

ADVIES VAN CLINTEL ­– VECHT TEGEN VIRUS, NIET TEGEN CO2
De wereld evolueert naar een open mondiale economie van tien miljard mensen. De hoogste prioriteit moet worden gegeven aan aanzienlijke investeringen in een mondiaal gezondheidsstelsel dat een eventuele pandemie minder catastrofaal maakt. In verband met COVID-19 moeten klimaatalarmisten en klimaatcritici toegeven dat de opwarming van de aarde een non-probleem is. Stop daarom met vechten, stap over je eigen schaduw heen en werk samen tegen het dodelijke virus. In deze strijd hebben we elkaar nodig!

Excellenties, neem uw verantwoordelijkheid tegenover de mensheid en stop onmiddellijk met de Green New Deal plannen. Deze plannen zullen de wereldeconomie in een nog diepere recessie duwen. Geef alstublieft geen miljarden publiek geld uit aan het subsidiëren van dubieuze koolstofarme energietechnologieën en massale ontbossingsprojecten voor biomassabrandstof, terwijl er duizenden sterven aan het dodelijke coronavirus. Gebruik deze aangewezen miljarden dollars om het wereldwijde gezondheidssysteem op onze planeet te verbeteren. In CLINTEL’s COVID-19 RECOVERY PLAN stellen we ook voor obligaties uit te geven ter financiering van een wereldwijd top-monitoringsysteem dat experts informeert over vroege veranderingen in de gezondheid van groepen over de hele wereld.

Hoogachtend, de CLINTEL ambassadeurs,

Nobel Laureate Professor Ivar Giaever         Norway/USA
Professor Guus Berkhout                                  The Netherlands
Professor Reynald Du Berger                           French speaking Canada
Terry Dunleavy                                                    New Zealand
Viv Forbes                                                              Australia
Professor Jeffrey Foss                                          English speaking Canada
Jens Morton Hansen                                            Denmark
Morten Jødal                                                         Norway
Professor Demetris Koutsoyiannes                 Greece
Rob Lemeire                                                          Dutch speaking Belgium
Professor Richard Lindzen                                USA
Professor Henri A. Masson                                French speaking Belgium
Professor Ingemar Nordin                                Sweden
Jim O’Brien                                                           Republic of Ireland
Professor Ian Plimer                                          Australia
Douglas Pollock                                                  Chile
Professor Alberto Prestininzi                          Italy
Professor Benoît Rittaud                                  France
Dr. Thiago Maia                                                  Brasil
Professor Fritz Vahrenholt                              Germany
The Viscount Monckton of Brenchley           United Kingdom