Na de commotie over het Delftse eredoctoraat voor Frans Timmermans, stelt CLINTEL voor om alle ergernis hierover snel achter ons te laten en gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Prof. Berkhout, president van CLINTEL, geeft in een essay aan dat er veel is geleerd van de Delftse misser en hij komt met een aantal adviezen hoe op hoofdlijnen een waarlijk duurzame ingenieursopleiding er in de toekomst uit zou moeten zien.

Een fundamentele boodschap voor alle universiteiten (technisch en algemeen) is dat het uitfilteren van slechte ideeën moet gebeuren door observatie en argumentatie en niet door te proberen creatieve geesten het zwijgen op te leggen, omdat ze niet ‘woke’ genoeg zijn of omdat ze zich niet aansluiten bij de heersende consensus.

Voor de technische universiteiten is de klimaatboodschap dat ze het oppoetsen en toepassen van windmolens en zonnepanelen moeten overlaten aan ingenieursbureaus. De toekomst is kernenergie en daar liggen de échte wetenschappelijke en technologische uitdagingen. Juist de TU Delft kan met de ontwikkeling van Thorium reactors de basis leggen voor een totaal nieuwe Nederlandse energiesector met bedrijven van wereldformaat, zoals de ASML-cluster dat nu is in de chipsector. Met zo’n brede energievisie is CLINTEL nu bezig.

Berkhout eindigt weer met een advies aan alle universiteiten: “Houdt extremisme en politiek ver buiten de universiteitspoort en verleen zittende politici nooit meer een eredoctoraat.”

Het essay Ingenieurswetenschappen onmisbaar voor een duurzame aarde kunt u hier downloaden.