Uitnodiging: Clintel Kamer Oss
Thema: klimaat en energie (in het bijzonder windplannen rond Oss)
Locatie: Sociaal Cultureel Centrum De Binnenstad, Sint Barbaraplein 6, 5341 LK, Oss
Tijd: donderdag 6 oktober om 19.00 uur

De gemeenten Oss en Den Bosch hebben ambitieuze plannen rond de energietransitie. De gemeente Oss wil zelfs tot de top 3 van duurzame gemeentes in Noord-Brabant gaan behoren. Er zijn concrete plannen voor maar liefst 55 windmolens met piekhoogtes tot wel 245 meter in de polders. Ter vergelijking: de St. Jan in Den Bosch is 73 meter hoog en het provinciehuis 104 meter.

Kees Remi, inwoner van Oss is bezorgd over deze plannen en organiseert samen met Stichting Clintel een thema-avond over klimaat en energie. Hij zal zelf een toelichting geven bij de plannen van de gemeentes. Bij navraag over aantallen, kosten en baten verwijst de wethouder naar verplichtingen die zijn vastgelegd in de Regionale Energiestrategie, afgekort RES, en het landelijke klimaatakkoord. Van belang is te weten hoe urgent deze plannen zijn en welke alternatieven er eventueel zijn. 

Programma:

19:00 uur
Inloop met koffie en thee.

19.30-19.35  uur
Opening en introductie door medeoprichter Stichting Clintel en avondvoorzitter Marcel Crok

19.35 – 20.10
Lezing Marcel Crok
: Er is geen klimaatcrisis
Stichting Clintel heeft de World Climate Declaration gepubliceerd (zie clintel.org) met als boodschap “er is geen klimaatcrisis”. Marcel Crok, directeur van Clintel, zal een uitgebreide toelichting geven bij deze stelling en ook het huidige klimaat- en energiebeleid bespreken.

20.10-20:35 uur
Lezing Kees Remi
: weersafhankelijke elektriciteitsopwekking in de polders
De gemeenten Oss en Den Bosch willen 55 joekels van windmolens in hun polders gaan plaatsen. Wat zijn de kosten en baten hiervan? Kan dit zonder welvaartsverlies? Kees Remi volgt de ontwikkelingen in de regio al jaren op de voet en praat u bij.

20.35-20.55 uur
Lezing Theo Wolters
: Is kernenergie een goed alternatief en hoe staat het met de plannen van de overheid om twee nieuwe centrales te bouwen?
Theo Wolters volgt het klimaat- en energiedebat al vele jaren en zet zich met zijn stichting Milieu, Wetenschap en Beleid in voor een open dialoog. Hij praat u bij over de laatste ontwikkelingen, ook rond de thoriumreactor.

20:55-21:30 uur
Gelegenheid tot het stellen van vragen aan alle drie de sprekers.

21:30 uur
Borrel en afsluiting

Stichting Clintel
Stichting Clintel (www.clintel.nl), is een door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok opgerichte stichting en beoogt een positief kritische dialoog over klimaatverandering en de energietransitie. Lees hier meer over de visie van Clintel of lees hier de World Climate Declaration.

Aanmelding
Aanmelden voor de avond kan door een e-mail te sturen aan office@clintel.org onder vermelding van “Clintel Kamer Oss”. De entree bedraagt € 7,50.
Gelieve dit contant en gepast te betalen bij de entree (pinnen kan ook).
Voor meer informatie over de avond en het programma kunt u terecht bij Kees Remi, keesremi@outlook.com