[UPDATE] De wethouder Kiki Hagen van De Ronde Venen heeft een streep gezet door de bijeenkomst in de raadszaal. Stichting CLINTEL is daar niet welkom, naar het schijnt. De bijeenkomst op 18 februari is daarom voorlopig uitgesteld tot 10 maart en zal dan op een andere locatie plaatsvinden. U kunt zich gewoon blijven aanmelden. Zie ook twitterdraadje [EINDE UPDATE]

De Nederlandse overheid stelt zich ten doel “klimaatneutraal” te zijn in 2050. De gemeente De Ronde Venen heeft nog grotere ambities en wil zelfs al in 2040 “klimaatneutraal” te zijn. Daarvoor moeten alle woningen en bedrijven “van het gas af”. Energie zal moeten worden opgewekt door middel van tientallen windmolens en vele hectares aan zonnevelden. Woningen en gebouwen moeten worden verwarmd met warmtepompen en ook het verkeer moet dan “fossielvrij” zijn. Daarbij komen meerdere vragen op. Waarom moet dat allemaal zo snel? Is er wel een klimaatcrisis? Zijn de voorgestelde plannen realistisch? Hoeveel gaat het de burger kosten? Is de besluitvorming wel democratisch?

Hans Kolmschate, inwoner van Mijdrecht, maakt zich grote zorgen over deze plannen en nodigt daarom de inwoners van de gemeente De Ronde Venen uit voor een informatieavond over klimaatverandering en energietransitie om ook de andere kant van het verhaal eens aan te horen. Op dinsdag 10 maart om 19.00 uur start in Vergaderzaal van Optisport De Ronde Venen, Ontspanningsweg 1 in Mijdrecht een informatieavond waar in een gevarieerd programma antwoorden op een aantal van deze vragen worden gegeven. De avond wordt mede georganiseerd door Stichting Climate Intelligence (CLINTEL).

Programma:

19:00 uur – Inloop met koffie en thee

19.25-19.45 uur – Introductie van Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) door wetenschapsjournalist en klimaatdeskundige Drs. Marcel Crok.

19.45-20.05 uur – Klimaatbeleid in De Ronde Venen, Ir. Hans Kolmschate. Hans Kolmschate, inwoner van Mijdrecht, heeft bedenkingen bij de “duurzame” plannen van de gemeente De Ronde Venen. In deze presentatie legt hij uit waarom.

20.05-20:30 uur – Windenenergie, Dr. Fred Udo. Fred Udo is winddeskundige en emeritus hoogleraar experimentele elementaire deeltjes fysica aan de Vrije Universiteit van Brussel. Na zijn pensionering heeft hij gewerkt aan kritische analyses van windenergie.

20.30-21:05 uur – Klimaatbeleid en besluitvorming, Ir. Kees Pieters. Wiskundige Kees Pieters is mede-initiatiefnemer van het Democratisch Energie Initiatief (DEI). Het DEI maakt zich grote zorgen over het gebrek aan democratie bij het uitrollen van de energietransitie. Heeft de burger nog wel iets in te brengen? Is er sprake van bestuursdwang?

21.05-21.30 uur – Van het gas af, Drs. Jon van Diepen. Jon van Diepen is een energiesysteem deskundige, die betrokken is bij veel woningen (o.a. in ‘gasloze’ wijken) en op basis van zijn ervaringen weet wat de (on)mogelijkheden zijn bij het gasloos maken van woningen, zowel technisch als financieel. Voor een gemeente als De Ronde Venen met een woningbestand van ruim 13.000 woningen gebouwd voor 2010 kan dat in totaal al gauw € 1.000 miljoen (€ 1 miljard) gaan kosten.

21:30-22:00 uur – Gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers.

22:00 uur – Afsluiting met borrel

Locatie: Vergaderzaal van Optisport De Ronde Venen, Ontspanningsweg 1 in Mijdrecht

Aanmelding
Aanmelden voor de avond kan door een e-mail te sturen aan office@clintel.org onder vermelding van “CLINTEL Kamer De Ronde Venen”. De toegang is gratis. Voor meer informatie over de avond en het programma kunt u terecht bij Hans Kolmschate, hans.kolmschate@gmail.com; 06 5285 1983