Onder grote belangstelling heeft op 27 mei in Nieuwspoort in Den Haag de feestelijke lancering plaatsgevonden van Stichting Climate Intelligence (CLINTEL). De oprichters van CLINTEL, Guus Berkhout en Marcel Crok, gaven beiden een voordracht en overhandigden het eerste exemplaar van de essaybundel “Benutten van klimaatverandering” aan hoogleraar Lex Hoogduin. De laatste gaf een korte reactie die elders op de site integraal is na te lezen.

CLINTEL zal zich voornamelijk manifesteren als “klimaatwaakhond”, van zowel de klimaatwetenschap (denk aan het rapport Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven) als van het klimaatbeleid (een belangrijke taak daar is het controleren van de overheid als het gaat over de kosten van het klimaatbeleid).

CLINTEL wil niet alleen maar “zenden” maar ook graag een beweging worden. Daartoe worden in eerste instantie de CLINTEL Tafels opgezet, met een knipoog naar de landelijke klimaattafels. Deze Tafels kunnen allerlei bijeenkomsten gaan organiseren, lezingen, debatten, excursies etc. Belangstellenden om hier een actieve rol bij te spelen kunnen zich melden via de site.

Een kleine surprise in het programma was de lancering van Young CLINTEL. De drie bestuursleden, Hylke Jellema, Caítlin-Isolde Halfhide en Tristen Strijkert stelden zich voor. Zij vinden dat de voorlichting over klimaatverandering, via het onderwijs en via de media, te eenzijdig en te alarmerend is, en ze willen andere jongeren daarbij betrekken. Binnenkort volgt meer informatie over de eerste activiteit van Young CLINTEL. Young CLINTEL richt zich op jongeren tussen de 14 en 30 jaar.

Hieronder een sfeerimpressie van de lancering in Nieuwspoort.