[UPDATE 23 augustus: zeer veel dank voor de donaties! Overweldigend. Het benodigde bedrag van 20.000 euro is ruim gehaald met 21.637 euro. Alle extra donaties komen ten goede aan de promotie van het onderzoek als het klaar is.] [VERZOEK: we krijgen nu ook donaties binnen die direct op onze rekening zijn gestort. Fantastisch. Het enige nadeel is dat we die mensen niet kunnen bedanken omdat we geen e-mailadressen hebben. Mocht je op de hoogte willen blijven na een donatie, stuur ons even een e-mail of meld je aan voor de nieuwsbrief hier]

Na 8 jaar is er eindelijk een nieuw IPCC-rapport uit, AR6 genaamd, en de media gaan uit hun dak: De klimaatverandering gaat sneller dan ooit; extremen nemen toe, het is bijna onmogelijk geworden om de 1,5 C doelstelling van het Parijsakkoord te halen en de zeespiegelstijging is misschien onomkeerbaar. En ga zo maar door.

Clintel heeft direct een verklaring naar buiten gebracht waarin het stelt dat het nieuwe rapport weinig objectieve basis biedt voor beleidsvorming.

Verrassend in het nieuwe IPCC-rapport is de publicatie van een gloednieuwe maar eigenlijk oude hockeystickgrafiek – een grafiek die een min of meer stabiel klimaat toont in het verleden maar vanaf 1850 spectaculair gaat stijgen (zie bovenstaande afbeelding).

Marcel Crok werd geïnterviewd over het nieuwe IPCC-rapport door Willem Engel bij Café Weltschmertz

Voor één van ons (Marcel Crok) is dit een déjà vu: in 2005 was Marcel de eerste journalist die uitgebreid aandacht besteedde aan de gedetailleerde kritiek die Stephen McIntyre en Ross McKitrick toen hadden op de beroemde/beruchte hockeystickgrafiek van Michael Mann. Zoals insiders weten gingen de climategate e-mails (gehackt in 2009 en online gezet) vooral over deze ongelukkige episode in het klimaatdebat. In (de eerdere rapporten) AR4 en AR5 heeft het IPCC hun hockeystickvisie – lees angstaanjagende stijgingen – op de klimaatgeschiedenis niet echt gepromoot. Maar nu in AR6  is de hockeystick in volle glorie terug.

Gezien het internationale belang dat aan het IPCC-rapport wordt gehecht – het wordt gezien als dé onderbouwing voor het klimaatbeleid – is het van groot belang dat we het grondig analyseren. Maar bijna 4000 pagina in detail analyseren is natuurlijk onbegonnen werk. Gelukkig hoeft dat ook niet. Vanuit het internationale CLINTEL-netwerk is er veel expertise op specifieke onderwerpen, de hockeystick, klimaatgevoeligheid, klimaatmodellen, zeespiegelstijging, neerslag, extremen.

Marcel Crok was te gast bij Flavio Pasquino van Studio BLCKBX en sprak met hem over het zesde IPCC-rapport.

Over elk van deze onderwerpen willen we in de komende weken een degelijke maar ook toegankelijke analyse schrijven. Dat kost uiteraard vooral veel tijd en dus is er ook financiering nodig. Sommige onderzoekers uit ons netwerk werken belangeloos mee (omdat ze een vaste baan hebben of gepensioneerd zijn), maar anderen zijn freelancer en hebben dus wel een vergoeding nodig. In totaal schatten we zo’n 20.000 euro nodig te hebben.

Dat geld besteden we in eerste instantie aan research en stukken schrijven. In een later stadium zijn er kosten voor vormgeving van het rapport, promotie (persberichten versturen, adverteren) en vertalingen (naar talen als Frans, Duits, Spaans, Portugees). Er zal net als bij het IPCC-rapport een hoofdrapport komen en een Samenvatting en met name de samenvatting zullen we gaan vertalen.

Doneren kan via deze pagina. Vermeld bij uw donatie ‘AR6’, dan komt het ten goede aan dit specifieke project.
U kunt ook direct een bedrag storten op onze rekening: bankrekeningnummer NL25INGB0008043295 t.n.v. Stichting Climate Intelligence onder vermelding van AR6.

Bij voorbaat dank voor welke steun dan ook!

Guus Berkhout & Marcel Crok
Oprichters CLINTEL