Hieronder een verslag van de Info avond klimaat en energietransitie Ermelo:

Nu Ermelo vooroploopt in het ‘gasloos’ maken van huizen combineerde Clintel (“klimaat intelligentie”) dit gegeven met haar eerste lezing in Nederland. Met een ruime opkomst gaven tientallen burgers aan interesse te hebben in een ander, open geluid.

De avond bood na een korte introductie podium voor 3 landelijk bekende sprekers. De eerste 2 gaven een lezing op basis van feitelijke metingen van klimaatverandering en energietransitie met o.a. hun onderzoek naar de “verdwenen hittegolven” van de KNMI. Hun voornaamste kritiek op het klimaatbeleid houdt in dat het klimaatbeleid niet gebaseerd is op feitelijke metingen, maar op modellen met prognoses voor de toekomst.

Een aanwezige voorzitter van een agrarische organisatie, vertelde dat zij zojuist een rechtszaak tegen het RIVM hebben aangespannen in het kader van het stikstofbeleid, omdat ook het RIVM, op welke cijfers de overheid haar beleid afstemt, niet de feitelijke meetgegevens gebruikt, maar zelf aannames doet die hoger zijn dan de feitelijke metingen.

Laatste spreker was een energiesysteem deskundige, opgeleid aan de TU Delft die betrokken is bij veel woningen (o.a. in ‘gasloze’ wijken) en op basis van zijn ervaringen vertelde dat huizen gebouwd vanaf 2015 eenvoudig ‘gasloos’ kunnen worden door de aanschaf van een warmtepomp ad € 15.000 – 25.000. Echter voor huizen van vóór 2010 is dat onmogelijk en gaat dat met gebreken zeker € 50.000 – 150.000,- kosten. Dat zou voor Ermelo met een woningbestand van ruim 10.000 woningen gebouwd voor 2010 in totaal zeker € 1.000 miljoen (€ 1 miljard) gaan kosten. En dat terwijl Nederland inmiddels meer gas dan ooit gebruikt, gas importeert uit de USA en deels weer exporteert naar o.a. Duitsland dat tekorten heeft door te weinig energieopwekking door zon en wind en het sluiten van de kerncentrales.

Voor de aanwezigen was het een zeer innoverende en informatieve avond, terwijl het vanwege de vele vragen later werd dan gepland.