© Stichting Clintel / vrijdag 14 januari, 2022

Interview William Happer: “Klimaatbeleid steelt van de armen”

William Happer, een van de bekendste klimaatoptimisten/klimaatrealisten ter wereld, natuurkundige, emeritus professor van Princeton University, voormalig klimaatadviseur van Trump in het Witte Huis en oprichter van de CO2 Coalition, bracht onlangs een

bezoek aan Nederland, op uitnodiging van CLINTEL.

Marcel Crok verzorgde een belangrijk interview met Happer voor Café Weltschmerz (met Nederlandse ondertiteling). Happer stelt daarin onder meer dat klimaatbeleid slecht is voor de armen en gaat nader in op een grafiek die je volgens hem nooit zult aantreffen in rapporten van het IPCC. Dit omdat de grafiek laat zien dat zelfs een verdubbeling van de CO2-concentratie in de lucht maar een miniem effect heeft op de aardse broeikas. IPCC bestrijdt deze cijfers overigens niet, maar laat ze liever niet zien.

Ook stelt Happer dat klimaatbeleid gebruik maakt van de omgekeerde Robin Hood-strategie: stelen van de armen en de opbrengst geven aan de rijken.

De CLINTEL-lezing die Happer in Nederland gaf, waar in het interview ook naar wordt verwezen, kunt u hier bekijken.                         

Lees de  inleiding tot het interview, inclusief de link: hier

Felle weerstand tegen eredoctoraat Timmermans

Vandaag reikt de TU Delft een eredoctoraat uit aan EU-commissaris Frans Timmermans, voor zijn verdiensten op het gebied van de energietransitie. Tegen dit plan is de laatste weken fel verzet gerezen. Zo startte de Delftse alumnus Jan Asselbergs een petitie tegen de toekenning van het eredoctoraat. Deze petitie is inmiddels bijna 23.000 keer ondertekend.

Ook Guus Berkhout, CLINTEL-president en oud-lid van het CvB van de TU Delft, keerde zich tegen het voornemen van de TU Delft. Hij scheef onder meer een open brief aan de huidige voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. Lees het artikel dat CLINTEL schreef over de kwestie Timmermans, inclusief de open brief van Berkhout: hier

“Blauwdruk voor klimaatlockdowns” 

Met het recente vonnis van een Nederlandse rechter in de zaak van advocaat Bart Maes tegen de strenge corona-lockdown, dient zich een blauwdruk aan voor de strategie van het kabinet om rechtsgeldige klimaat-lockdowns af te kondigen. Dat stelt jurist Lucas Bergkamp.

De strategie ziet er dan als volgt uit: neem een wet aan die het kabinet de bevoegdheid geeft om op basis van het advies van ‘klimaatdeskundigen’ noodmaatregelen te nemen en lockdowns af te kondigen teneinde de uitstoot terug te dringen.

Stel vervolgens een ‘wetenschappelijk’ adviesorgaan samen dat het kabinetsbeleid ondersteunt en benoem wetenschappers die van modellering houden en bereid zijn om te doen wat de overheid vraagt; zorg dat de opleiding van juristen en rechters ‘progressief probleemoplossend’ blijft, consolideer of ‘verbeter’ het rechterlijk benoemingsbeleid en zorg dat de toewijzing van zaken ‘goed’ wordt bestuurd; en kondig kortdurende, op ‘wetenschappelijk advies’ gebaseerde lockdowns af, die slechts in kort geding effectief kunnen worden aangevochten.

Alle rechtsvragen worden zo gereduceerd tot wetenschappelijke kwesties die niet bij de rechter thuis horen. Met deze strategie zullen de technocratische machthebbers van de wetenschap noch van de rechterlijke macht iets te vrezen hebben.

Lees de hele beschouwing van Lucas Bergkamp: hier

Lees ook de Engelstalige nieuwsbrief!

Internationale nieuwsbrief
CLINTEL is zoals u wellicht weet niet alleen in Nederland actief. Via onze World Climate Declaration hebben we een wereldwijd netwerk opgebouwd met ambassadeurs in meer dan 20 landen. Er zijn bijna 1000 ondertekenaars van de Declaration. De vindt u op onze internationale website clintel.org.

Daar publiceren we ook klimaatnieuws uit de hele wereld. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, abonneer u dan op onze Engelstalige newsletter. Dat is dus niet een Engelse vertaling van onze Nederlandse nieuwsbrief, maar schetst veel meer wat er internationaal allemaal speelt rond klimaat en klimaatbeleid.

U kunt zich hier abonneren op de Engelse nieuwsbrief.

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu meer dan 970 ondertekenaars uit 37 landen.

Er komen de laatste tijd steeds meer nieuwe ondertekenaars bij, zoals Consulting Geophysicist Dennis E. Hedke. In 2018 was hij co-presentator van de testimony on Sea Level Rise voor het Committee on Environmental protection van de New York City Council.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org