© Stichting Clintel / donderdag 21 oktober, 2021

Voortgang IPCC-onderzoek Clintel

Beste donateur,

U heeft mede naar aanleiding van de BLCKBX-uitzending van Flavio Pasquino gedoneerd voor het IPCC-onderzoek van Stichting Clintel. Waarvoor nogmaals hartelijk dank.

Dat onderzoek is in volle gang. We hebben inmiddels meerdere hoofdstukken die vrijwel klaar zijn, bijvoorbeeld over het klimaat tijdens de laatste 10.000 jaar (het holoceen). Het IPCC stelt in haar nieuwste rapport dat het nu warmer is dan in het holoceen. Wij zullen laten zien dat dit onwaarschijnlijk is en dat het IPCC hier nogal selectief te werk gaat.

Ook hebben we een hoofdstuk over de rol van de zon (is die wel zo klein als het IPCC stelt?), over de zogenoemde hot spot hoog in de atmosfeer boven de tropen (meten we die wel en zo niet, wat zegt dit over de broeikastheorie van het IPCC?), over klimaatgevoeligheid (is het wel zo dat lage waarden voor klimaatgevoeligheid nu uitgesloten kunnen worden?) en over de zeespiegel (wat voor vreemde sprong voorspelt het IPCC voor de zeespiegel in het komende decennium?).

Maar we werken nog aan andere hoofdstukken, bijvoorbeeld over extremen (welke nemen nu wel of niet toe?), over de scenario’s (hoe realistisch zijn de hogere scenario’s?), over de sneeuwbedekking (het IPCC gooit meerdere datasets op een hoop waardoor eerdere trends in de herfst en winter opeens zijn veranderd van een toename naar een afname) en over de spraakmakende nieuwe hockeystickgrafiek (het rekenprogramma dat hierbij gebruikt is, is niet vrijgegeven en we zijn daarover in contact met het IPCC).

We zijn dus nog even bezig maar gaan onze bevindingen hoe dan ook in de tweede week van november publiceren. U zult t.z.t. als donateur als eerste de resultaten ontvangen.

William Happer naar Nederland
Daarnaast zijn wij verheugd om te kunnen meedelen dat William Happer, vooraanstaand natuurkundige en overtuigd klimaatoptimist van zondag 14 november t/m dinsdag 16 november onze gast zal zijn in Nederland. Als u hem wilt horen spreken reserveer dan maandag 15 november in uw agenda. Locatie en tijdstip volgen nog, we zoeken een plek centraal in het land.

Met vriendelijke groet

Marcel Crok
Guus Berkhout

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?