© Stichting Clintel / 22 oktober 2020

CLINTEL publiceert optimistische energievisie Energia Renovabilis

Energiebronnen met een lage energiedichtheid, zoals zon, wind en biomassa zijn ongeschikt voor welvarende, dichtbevolkte landen zoals Nederland. Ons land zou daarom moeten inzetten op het bouwen van nieuwe kerncentrales. Zonder kernenergie gaat de energietransitie niet lukken. Dat is de conclusie van het visiestuk Energia Renovabilis, Stap voor stap naar een duurzame energievoorziening van Stichting CLINTEL.

RESinbeeld.nl

Stichting CLINTEL maakt zich zorgen over de gevolgen van het klimaatbeleid voor het Nederlandse landschap. Die uitrol van windmolens en grootschalige zonneparken gaat de komende jaren plaatsvinden als onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES). Veel burgers voelen zich machteloos, want inspraak is er nauwelijks en een gang naar de rechter is meestal tevergeefs. Toch kan het wel degelijk lonen om lokaal in opstand te komen tegen deze plannen. En de belangrijkste eerste stap is om burgers bewust te maken wat hen boven het hoofd hangt, want de meeste burgers hebben zelfs nog nooit van de RES gehoord. CLINTEL is daarom de website RESinbeeld.nl begonnen, waar we de RES-plannen – windmolens en zonneparken – met animaties in beeld brengen. U kunt ook bijdragen door beeld aan te leveren en u kunt ook WOB-verzoeken aanmaken via de site.

World Climate Declaration

Internationaal heeft CLINTEL zichzelf op de kaart gezet met de World Climate Declaration. De Declaration is nu ondertekend door ruim 900 wetenschappers en professionals en wekelijks melden nieuwe ondertekenaars zich aan. Wat motiveert hen om te tekenen? Dat vragen we hen in een serie interviews die we zijn gestart op de internationale CLINTEL website clintel.org.

Vacature voor (junior) redacteur/researcher

Door onze snelle groei hebben wij plaats voor een: (junior) Researcher/redacteur. Wij zijn op zoek naar een jonge medewerker (student/trainee) met grote affiniteit voor het klimaatdebat die zich kan vinden in de waakhondfunctie van CLINTEL. Ervaring met klimaatwetenschap (of andere bètawetenschap) en/of journalistiek is een pré. Goede tekstuele vaardigheden in het Engels ook. Meer info hier.

Samenwerking met Café Weltschmertz

Aangezien het organiseren van bijeenkomsten in het land (de CLINTEL Kamers) momenteel niet gaat zijn we online meer gaan doen. We hebben inmiddels een eigen YouTube-kanaal en werken ook geregeld samen met Café Weltschmertz. Zo interviewde Flavio Pasquino Guus Berkhout in verband met diens open brief aan de KNAW (Guus is zelf KNAW-lid). En Marcel Crok interviewde ingenieur Theo Wolters twee maal over de energietransitie. In deel 1 gaat het over de gevolgen voor het landschap van onze keuze voor zon en wind. In deel 2 gaat het over de rol die kernenergie kan spelen.

Steun ons: wordt Vriend van Clintel of doe een (eenmalige) donatie!

CLINTEL is een onafhankelijke stichting die opereert als een waakhond op het gebied van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we vooral de overheid controleren, want daar komt het klimaatbeleid vandaan. Zo hebben we in het kader van de Urgenda-rechtszaak WOB-verzoeken gestuurd naar zes ministeries waarover we binnenkort meer zullen berichten. In de (social) media liggen we geregeld onder vuur als zouden wij beroeps twijfelzaaiers zijn die door de olie-industrie betaald worden. Niets is minder waar zoals wij hier ook hebben uitgelegd. Onze intentie is om kritisch en eerlijk te berichten over de stand van de klimaatwetenschap en uiteraard niet om bewust twijfel te zaaien. Al die aanvallen op CLINTEL betekenen dat (financiële) steun vooral moet komen uit de samenleving zelf. U kunt ons steunen door Vriend van CLINTEL te worden of door een eenmalige donatie te doen. Bij voorbaat veel dank. 

CLINTEL OP SOCIAL MEDIA

CLINTEL is zeer actief op social media. We hebben drie twitteraccounts, CLINTEL_NLClintelOrg en RESinbeeld.
Verder zitten we op Facebook en LinkedIn.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Dit is de eerste nieuwsbrief die we versturen via het veelgebruikte programma MailChimp. Vanaf nu zullen we u geregeld op de hoogte gaan houden van onze activiteiten. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF