© Stichting Clintel / vrijdag 22 oktober, 2021

Samuel Furfari: ‘Groene plannen van Europa zijn destructief’

De klimaatplannen van de Europese Unie zijn op termijn ronduit gevaarlijk. De gewenste reductiescenario’s leiden tot een veel te grote afhankelijkheid van variabele energiebronnen als wind en zon. Tegelijkertijd wil de EU niet investeren in kernenergie, terwijl juist de aankomende vierde-generatie-kernreactoren interessante mogelijkheden bieden om de uitstoot van CO2 veilig te verlagen.

Dat stellen professor Samuel Furfari, President van de European Society for Engineers and Industrialists, en voormalig official van de Europese Commissie, en Ernest Mund, emeritus-professor aan de Université catholique de Louvain (UCL).

Het hele artikel, overgenomen van Brusselsreport.eu, is hier te lezen.

Verandering in wolken oorzaak van opwarming in de laatste 20 jaar

Veranderingen in wolken is de meest waarschijnlijke oorzaak van de opwarming in de laatste 2o jaar. Dat is de conclusie van de onderzoekers Fritz Vahrenholt en Rolf Dubal in hun recente paper Radiative Energy Flux Variation from 2001 – 2020.  De opwarming van de aarde in de afgelopen 20 jaar is in hoofdzaak te wijten aan een grotere doorlaatbaarheid van de wolken voor kortgolvige zonnestraling, hebben zij gevonden. De uitgaande kortgolvige straling is in deze periode sterk afgenomen. Bij een vrijwel constante zonnestraling betekent dit dat meer kortgolvige straling het aardoppervlak heeft bereikt en dus tot de opwarming heeft bijgedragen. De langgolvige terugstraling (het broeikaseffect dus) droeg slechts in mindere mate bij tot de opwarming.

Lees het artikel van Rob de Vos over deze studie hier.

‘Dood aan andersdenkenden’

Wie nog steeds gelooft dat hoogopgeleide functionarissen aan universiteiten, hoge ambtenaren op ministeries, politici en weldenkende journalisten per definitie een hoog moreel niveau hebben, hoeft niet persé af te dalen naar de duistere krochten van de sociale media om tot een wat genuanceerder inzicht te komen. Dat stelt Lord Monckton in het eerste nummer van Science of Climate Change. Hij presenteert onder meer een lijst van uitspraken over klimaatsceptici….bijvoorbeeld dat ze ‘zouden moeten worden gebrandmerkt met vee-ijzers om ze te onderscheiden van de rest van de bevolking’….

Lees het artikel dat Climategate.nl wijdde aan het stuk van Monckton: hier.

Uniek programma bij 14e klimaatconferentie van EIKE

Tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow vindt er tevens een grote klimaatsceptische conferentie plaats: IKEK 14. En wel op 12 en 13 november in Gera (Duitsland). Het congres  wordt georganiseerd door EIKE, de Duitse klimaatrealistische organisatie. EIKE is er in geslaagd een programma samen te stellen met diverse topnamen uit de klimaatsceptische wetenschap, zoals William Happer, Richard Lindzen, Susan Crockford, Peter Ridd, Fritz Vahrenholt, John Christy en Sebastian Lüning.

Lees het hele artikel hier

Prof. Witteman: ‘slechts geringe opwarming door CO2

D66-leider Kaag stelde in haar recente H.J. Schoo-lezing over het onderwerp klimaat: ‘Het is nu of nooit. Do or die’. Emeritus professor W.J. Witteman (Universiteit Twente, NatLab) stelt in een interview op climategate.nl dat “zo’n ongefundeerde uitspraak zeer verwerpelijk is omdat het kan leiden tot onverantwoorde, onzinnige en zeer kostbare maatregelen. Kaag vergroot nog eens met deze uitspraak de maatschappelijke onrust met angst. Waarschijnlijk meent zij dat deze angst nodig is om haar beoogde gigantische maatschappelijke ombouw bekostigd te krijgen.”

Witteman, expert op het gebied van CO2, en ondertekenaar van de World Climate Declaration van Clintel, zegt tevens in het interview dat hij “slechts geringe opwarming door CO2” verwacht.

Lees het hele artikel hier.

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu meer dan 930 ondertekenaars uit 37 landen.

Een opmerkelijke nieuwe ondertekenaar is de 90-jarige John Maunder uit Nieuw-Zeeland. Hij nam al deel aan de klimaatconferentie in Villach in 1985 en was jarenlang voorzitter van de WMO-commissie voor klimaat. Vorig jaar publiceerde hij nog een nieuw boek getiteld Fifteen Shades of Climate: The fall of the weather dice and the butterfly effect.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?