CLINTEL-kantoor in Amsterdam

De zomer is voorbij, een periode waarin Stichting CLINTEL niet heeft stilgezeten. We hebben een kantoor kunnen betrekken nabij station Amsterdam Sloterdijk (voor details zie onze website) en een parttime medewerker aangetrokken voor de backoffice werkzaamheden. Wilt u contact met ons opnemen dan kan dat het beste via email: office@clintel.org

We zijn nog volop bezig met het hittegolvenonderzoek. Om uw geheugen op te frissen: door correcties van het KNMI van oude temperatuurmetingen zijn 16 van 23 hittegolven uit de periode 1901-1950 uit de boeken verdwenen. In het rapport Het Raadsel van de Verdwenen Hittegolven laten wij zien dat die correcties te sterk waren. Het KNMI weigert tot nu toe op dit CLINTEL-rapport in te gaan en vorige week zijn er aanvullende vragen gesteld in de Tweede Kamer over onze kritiek.
Er zijn wel ontwikkelingen want het KNMI heeft inmiddels de parallelmetingen die gedaan zijn in de periode 1947-1950 vrijgegeven en deze metingen bevestigen precies de conclusies uit ons rapport: op de allerwarmste dagen is de oude Pagodehut weliswaar iets warmer dan de nieuwe Stevensonhut, maar de verschillen zijn marginaal, in de orde van 0,4-0,45 graden. Het KNMI corrigeerde deze temperaturen echter tot wel 1,9 graden naar beneden. CLINTEL is vastberaden net zo lang door te gaan met het aankaarten van deze kwestie totdat het KNMI hun correcties terugdraait.

CLINTEL-lezing Peter Ridd over Great Barrier Reef
De Australische onderzoeker Peter Ridd geeft op 31 oktober in Leiden (aanvang 19 uur) een lezing over het Great Barrier Reef. Ridd doet als geophysicus al dertig jaar onderzoek naar het wel en wee van ’s werelds beroemdste rif en concludeert dat de invloed van klimaatverandering (al dan niet door de mens veroorzaakt) en milieuvervuiling op het rif zwaar overtrokken worden. Toen hij deze conclusie publiekelijk ventileerde werd hij ontslagen door zijn werkgever, de James Cook University. Ridd vocht met een team van advocaten (waarvoor de fondsen grotendeels via crowdfunding waren opgehaald) zijn ontslag aan en won de rechtszaak, maar de universiteit heeft besloten in hoger beroep te gaan. Zijn lezing gaat dan ook over veel meer dan alleen het lot van het Great Barrier Reef, het gaat tevens over de replicatiecrisis in de wetenschap en over academische vrijheid.

Locatie: Hilton Garden Inn, Leiden (nabij station)
Organisatie: CLINTEL i.s.m. de Groene Rekenkamer.
Nadere informatie over het reserveren van tickets volgt binnenkort via de website clintel.nl.

Meer informatie over de rechtszaak van Peter Ridd:
https://jennifermarohasy.com/2019/04/peter-ridd-has-won-because-of-you/
https://wattsupwiththat.com/2019/09/05/dr-peter-ridd-wins-1-2-million-judgment-appeal-possible/

Lezing Susan Crockford over ijsberen
In het weekend van 16/17 november is de Canadese zoöloge Susan Crockford in Nederland op uitnodiging van CLINTEL. Crockford schrijft al jaren over die andere (naast koralen) icoon van klimaatverandering, de ijsbeer. Crockford concludeert dat ondanks het feit dat er een afname van zeeijs is op de Noordpool in de afgelopen tien jaar, de ijsbeer daar ogenschijnlijk geen enkele last van heeft. De populatie bloeit als nooit tevoren.
Op zaterdagavond 16 november geeft Crockford een lezing voor Young CLINTEL (doelgroep 14-30 jaar). Na haar lezing volgt er een soort College Tour waarbij jongeren in de zaal vragen aan haar kunnen stellen.
Op zondag 17 november overdag volgt een lezing vanuit CLINTEL voor alle leeftijden, waarschijnlijk in Dierentuin Blijdorp in Rotterdam. Deze lezing zal georganiseerd worden in samenwerking met Stichting De Groene Rekenkamer.
Meer informatie over beide events volgt spoedig via onze website clintel.nl en houdt ook onze social media-kanalen in de gaten.

CLINTEL verkrijgt ANBI-status!
Goed nieuws, CLINTEL heeft inmiddels officieel de ANBI-status verkregen, en wel met terugwerkende kracht tot de oprichting per 27 mei 2019. Dit betekent dat donateurs hun giften aan CLINTEL van de inkomsten- of vennootschapsbelasting kunnen aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels). Ook betekent dit dat CLINTEL geen successierecht of schenkingsrecht hoeft te betalen over erfenissen en schenkingen die de het ontvangt in het kader van het algemeen belang. Wilt u een donatie doen aan onze stichting? Kijk dan verder op https://clintel.nl/word-donateur/
U kunt ook Vriend van Clintel worden voor 100 euro per jaar, dat kan via: https://clintel.nl/vrienden-van-clintel/
Onze dank is groot!

Burgermanifest van Syp Wynia en “Publieksconsultatie over uw Klimaatplan”
Syp Wynia heeft onlangs het initiatief genomen tot het opstellen van een Burgermanifest tegen het Klimaatbeleid van Rutte III. CLINTEL onderschrijft dit Burgermanifest volledig! Zie voor de integrale tekst van dit manifest de website van Syp Wynia: https://www.sypwynia.nl/burgermanifest-tegen-het-klimaatbeleid/
In dit manifest maakt Syp Wynia de burger tevens attent op een zogenaamde “Publieksconsultatie” over de uitvoering van het klimaatplan. De overheid heeft hier nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven maar iedereen kan tot 4 oktober 2019 zijn mening geven over het klimaatplan via de volgende website: https://www.internetconsultatie.nl/klimaatplan
Ook CLINTEL zal voor 4 oktober een reactie indienen via deze site en wij zullen deze met u delen via onze eigen website.

Eerste CLINTEL Kamer in Ermelo op 25 september
Op woensdag 25 september om 19.30 uur start in De Dialoog te Ermelo een informatieavond over klimaatverandering en energie-transitie. Alle politieke partijen uit de Ermelose Gemeenteraad is gevraagd met een korte inleiding hun standpunt over klimaatverandering en visie op de gevolgen van de energietransitie en het ‘gasloos’ maken van huizen te geven. Vervolgens zullen Marcel Crok en Prof. Dr. C.A. de Lange ieder een lezing geven. Slotspreker is de prominente gedeputeerde van de Provinciale Staten van Gelderland, dhr. Jan Markink, die zal ingaan op het vraagstuk van de kosten van de klimaatplannen.  U kunt zich nog aanmelden voor deze avond! Voor meer info www.clintel.nl/ermelo

CLINTEL Kamer in Woerden op 8 oktober
In Woerden wordt op dinsdag 8 oktober om 19:30 uur in de raadzaal van de gemeente Woerden een CLINTEL Kamer georganiseerd. De gemeente Woerden heeft de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal te willen zijn. Dat betekent dat alle woningen en bedrijven “van het gas af” moeten, energie en warmte zal moeten worden opgewekt door middel van windmolens, zonnepanelen en warmtepompen. Bovendien zullen in de gemeente Woerden vanaf 2030 alleen nog auto’s worden toegelaten die elektrisch worden aangedreven. Maar de vraag is, kan dat allemaal wel in 2030? Hoeveel gaat dat kosten en wie gaat dat betalen?
U kunt zich aanmelden voor deze avond, kijk voor meer info op www.clintel.nl/woerden

Binnenkort meer ….
CLINTEL timmert hard aan de weg om dé gezaghebbende partij te worden die objectief over de klimaatproblematiek bericht. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Daarom is het zo belangrijk dat we objectieve informatie beschikbaar stellen en dat iedereen daaruit zijn eigen conclusie mag trekken. Een van de standpunten van CLINTEL is:

CLINTEL is een groot voorstander van adaptatie in het wereldwijde klimaatbeleid. Dankzij adaptatie (door toenemende welvaart en technologie) vallen er tegenwoordig veel minder doden wereldwijd door extreem weer. Met adaptatie red je dus levens. Adaptatie houdt vooral in je voorbereiden op extremen die zich op basis van het verleden kunnen voordoen. Denk aan maatregelen tegen extreem warm en koud weer, extreme natte en droge omstandigheden, maar denk ook aan goed watermanagement langs rivieren en kusten. Daar is Nederland goed in. En adaptatie is ook het veredelen van gewassen. En het kiezen van andere gewassen als het klimaat daar aanleiding toe geeft. Ook daar is Nederland goed in.
Mitigatie (CO2-reductie) heeft nog niet aantoonbaar levens gered. Het is een wel heel eenzijdige strategie om met eventuele toekomstige klimaatverandering om te gaan. 

Wij houden het hoofd koel en werken door aan het succes van CLINTEL.

Met vriendelijke groet, 

Team CLINTEL
mede namens de oprichters Guus Berkhout en Marcel Crok

Reacties op de nieuwsbrief kunt u mailen naar Office@Clintel.org