© Stichting Clintel / donderdag 27 januari, 2022

Ander klimaatgeluid bij Ongehoord Nederland

In een driedelige podcast-serie, uitgezonden door omroep Ongehoord Nederland, gaat onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels op zoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de klimaatplannen van de EU en het kabinet Rutte-4. In de eerste aflevering, het klimaatravijn, sprak Poels onder meer met CLINTEL-oprichter Marcel Crok en energiedeskundige Theo Wolters.

Een centrale vraag voor Crok is of de huidige opwarming wel echt zo’n een probleem is (los nog even van de vraag of CO2 in die opwarming überhaupt een belangrijke rol speelt!). Maar deze vraag wordt in het debat gewoon niet meer gesteld. En dat terwijl het aantal klimaatslachtoffers, vooral door orkanen, overstromingen en droogte, in de laatste 100 jaar spectaculair is gedaald, met 99 procent.

Crok stelt verder dat klimaatverandering zeer geleidelijk verloopt en bovendien langzamer dan de klimaatmodellen voorspellen; ook extreem weer neemt niet toe. “In feite is er niets aan de hand.”

Later volgen nog deel 2 en deel 3 van de podcast-serie van Poels over het klimaat.

Lees de  inleiding tot de podcast inclusief de link hier

Nooit meer een Elfstedentocht?

De laatste Elfstedentocht is 25 jaar geleden en weerman Gerrit Hiemstra gelooft niet dat we ooit nog een Elfstedentocht krijgen. Blogger Rob de Vos vindt dat een ongefundeerde uitspraak: “Hiemstra doet deze uitspraak op basis van het feit dat we tegenwoordig veel minder vorstdagen hebben dan vroeger. Wat hij zich blijkbaar niet afvraagt is waardóór we tegenwoordig minder vorstdagen tellen. De recente temperatuurstijging in Nederland speelt hier waarschijnlijk een ondergeschikte rol. Al of geen Elfstedentocht hangt vooral af van de vraag hoe lang de periode is waarin continentaal arctische/polaire lucht ons land binnenstroomt.”

De Vos liet eerder zien dat winterse aanvoer van zeer koude continentale lucht de afgelopen decennia gedecimeerd is. “Er is sprake van een duidelijke verandering in de luchtcirculatie boven Europa die als gevolg heeft dat de winters in ons land aanmerkelijk zachter zijn dan vroeger. Interessante vraag is dan welk mechanisme verantwoordelijk is voor die verandering in de atmosferische circulatie. Is CO2 verantwoordelijk voor deze verandering? Of is het te wijten aan natuurlijke oorzaken? We weten er gewoon te weinig van. De voorspelling van Hiemstra dat de Elfstedentocht ‘verleden tijd’ is, impliceert dat Hiemstra (als enige) wél weet hoe de luchtcirculatie zich de komende jaren gaat ontwikkelen.”

Lees de gehele beschouwing van Rob de Vos: hier

Lomborg: “Doemscenario’s komen nooit uit”

Al een halve eeuw klinken voorspellingen dat mens en aarde ten dode zijn opgeschreven als er niet snel en drastisch wordt ingegrepen. De Deense milieueconoom Bjørn Lomborg relativeert deze ’absurde waarschuwingen’, in een artikel dat oorspronkelijk verscheen in De Telegraaf. “Ze hadden het allemaal bij het verkeerde eind omdat ze de grootste hulpbron van allemaal over het hoofd zagen: menselijk vernuft.”

Deze ongefundeerde angsten hebben volgens Lomborg bovendien gevolgen voor de echte wereld. “Een academische studie van jonge mensen over de hele wereld wees uit dat de meesten lijden aan ’eco-angst’. Twee derde is bang en verdrietig, terwijl bijna de helft zegt dat hun zorgen hun dagelijks leven beïnvloeden. Het is onverantwoord om jongeren bang te maken.”

“Paniek is bovendien een slechte raadgever. Terwijl activistische politici in de rijke wereld subsidies pompen in dure ijdelheidsprojecten als elektrische auto’s en zonne- en windenergie, constateert de VN dat ze geen daadwerkelijke impact kunnen vaststellen op de uitstoot.”

Lees het volledige artikel van Lomborg hier

‘Levensgevaarlijk’ nieuw initiatief van Milieudefensie

Een nieuw initiatief van Milieudefensie dreigt de Nederlandse economie, werkgelegenheid, welvaart en rechtsstaat in een diep dal te storten, zo schrijft milieujurist Lucas Bergkamp. Donderdag 13 januari stuurde Milieudefensie een brief aan de 30 grootste bedrijven in Nederland. Milieudefensie eist dat die bedrijven vóór 15 april bij hen een ‘klimaatplan’ indienen. Daarbij steunt Milieudefensie op de gewonnen zaak tegen Shell: de rechtbank Den Haag heeft Shell op 26 mei vorig jaar veroordeeld om de emissiereducties flink op te schroeven.

“De Nederlandse industrie is nog niet dood, maar de dreiging is reëel”, vervolgt Bergkamp. “De actie van Milieudefensie zal voor de Nederlandse burger en samenleving enorme gevolgen hebben. Bedrijven vertrekken of sluiten hun deuren en de burgers, met name de minder kapitaalkrachtigen, worden in de energie-armoede gestort. Bovendien zullen de prijzen voor gewone consumentenproducten de pan uitrijzen en zullen honderdduizenden hun baan of bestaanszekerheid verliezen.”

“Als de politiek het, zoals onder de kabinetten-Rutte gebruikelijk is, laat afweten, dan resteert de gang naar de rechter. Zal de rechter volharden in de schending van de machtenscheiding en de rechten van burgers? Kan hij de desastreuze gevolgen van zijn oordeel voor de burger, de rechtsstaat, de economie en de werkgelegenheid blijven ontkennen?”

“Of zal hij tijdig tot het inzicht komen dat het geen goed idee was de zijde van klimaatactivisten te kiezen in de strijd tegen de democratie en de welvaart?”

Lees het hele betoog van Bergkamp: hier

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu meer dan 970 ondertekenaars uit 37 landen.

Mede vanwege de commotie rond het eredoctoraat van Frans Timmermans aan de TU Delft recent veel aanmeldingen van ingenieurs. Waaronder Jan Asselbergs, de ingenieur die de petitie startte tegen het eredoctoraat. Daarnaast Dr. Frans Bijlaard, professor-emeritus steel constructions, TU Delft, Charles Coleman, former executive Olivetti Group International en opvallend,

Henck van Dijck, beeldhouwer, designer en innovator.

De volledige lijst van Nederlandse ondertekenaars vindt u hier.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org