© Stichting Clintel /maandag 25 juli 2022

KNMI blijft maar doorgaan met doorgeslagen temperatuurcorrecties

We hadden één zeer warme dag (19 juli) en onmiddellijk stortte de media weer een hoop klimaatonheil over ons uit. Het KNMI deed daar vrolijk aan mee door nota bene in het Acht Uur Journaal te beweren dat de warmste dagen in Nederland wel vier graden warmer zijn geworden dan een eeuw geleden. Vier graden! Maar klopt dat wel? Of heeft het iets te maken met die inmiddels beruchte homogenisatie van De Bilt waarover CLINTEL eerder een dik rapport publiceerde en in december 2021 zelfs een peer reviewed wetenschappelijk artikel. Rob de Vos, een van de co-auteurs zocht het uit. Zijn analyse mag u niet missen! Op twitter maakten we een uitgebreid draadje waar we alles nog eens netjes op een rijtje zetten.
Al dit onderzoek deden wij geheel op eigen kosten. Niks geen subsidie van de overheid (KNMI ontvangt tientallen miljoenen per jaar), niks geen miljoenen van de Postcode Loterij. Wij zijn geheel afhankelijk van particuliere donaties. Steun ons door maandelijks te gaan doneren of door Vriend van Clintel te worden. Bij voorbaat zeer veel dank voor uw onmisbare steun.

Vakantieboek: Patrick Moore over Onzichtbare Neprampen

CLINTEL heeft zijn eerste boek uitgebracht en dat mag als vakantieboek niet in uw bagage ontbreken! Het gaat om een vertaling van het boek Fake Invisible Catastrophes and Prophets of Doom van oud-Greenpeace oprichter Patrick Moore.

In 1986 brak Moore gedesillusioneerd met de organisatie omdat hij zag dat fondsenwerving en andere, niet milieugerichte politieke agenda’s de koers van Greenpeace waren gaan bepalen. Moore heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een scherp criticus van de gevestigde milieubeweging en laat dat in dit boek zien. Een groot aantal (nep)problemen komt aan bod: van stervende koraalriffen, tot onnodige angst voor kernenergie, via de ondergang van de ijsbeer, tot de verzuring van de oceanen. De Moeder aller Doemverhalen, klimaatverandering, passeert uiteraard de revue maar de andere, wat minder bekende, onderwerpen zijn zeker zo interessant.

Ap Cloosterman schreef hier over het boek van Moore. Hoe u het kunt bestellen, vindt u op onze boekenpagina. Door te bestellen via Clintel helpt u ons ook een beetje! Wilt u er vier of meer, neem dan contact op met ons kantoor (office@clintel.org), dan kunnen wij ze ook direct leveren, als u wilt gesigneerd door Marcel Crok.

Guus Berkhout in Italiaanse pers: “Arme burgers…”

CLINTEL-president Guus Berkhout heeft in een mooi interview in het Italiaanse dagblad La Verita (20 juli) het groene beleid van Westerse regeringen gefileerd: “Dit heeft niets te maken met de echte wereld, noch met eerlijke wetenschap, noch met gezond verstand. De CO2-crisis is kunstmatig, geconstrueerd door klimaatalarmisten die met hun gitzwarte scenario’s Westerse regeringen en parlementen volledig in hun macht hebben. Om het netjes te formuleren: Westerse bestuurders zijn naïef en willen niet beseffen hoe essentieel de rol van CO2 in de natuur is. Bedenk dat klimaatverandering veel meer is dan CO2, en dat CO2 veel meer is dan klimaatverandering.”

“In Nederland zien burgers dat groen beleid hen in armoede duwt. Arme burgers. We zien dat de valse klimaatcrisis leidt tot een echte economische crisis.”

Lees de volledige vertaling van het Italiaanse interview met Guus Berkhout: hier

Zeespiegel Noordzee MOET blijkbaar harder stijgen…

De TU Delft kwam in juni met een publicatie over een (vermeende) versnelling van de zeespiegelstijging in de Noordzee, een onderwerp waar het KNMI ook mee bezig is. Het idee achter beide onderzoeken is dat de versnelling van de zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust weliswaar niet zichtbaar is maar er wel is. Die zou namelijk verdoezeld worden door met name de wind als opstuwende kracht, en ook door de luchtdruk, maancyclus (18,6 jaar) en seizoensinvloeden.

Rob de Vos vroeg om de onderliggende data van het Delftse onderzoeksteam maar kreeg die vooralsnog niet. “Vanuit diverse hoeken en perspectieven is (zonder de data) toch al behoorlijk inhoudelijk en stevig commentaar geleverd op de werkwijze van de onderzoekers. Of de nog aan te leveren data van de publicatie de geloofwaardigheid van de paper gaan verhogen. valt te bezien”, concludeert De Vos.

Lees zijn beschouwingen hier en hier

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) groeit harder dan ooit. Nadat we in april de 1000 aantikten, groeide het aantal ondertekenaars daarna snel door. Het staat nu op 1118.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

We willen onze nieuwe ondertekenaars graag een “gezicht” geven.  Daarom vragen we nieuwe ondertekenaars of ze willen deelnemen aan een kort interview. Hier een voorbeeld van een interview met een recente ondertekenaar, energiespecialist Peter F. Gill uit het Verenigd Koninkrijk. En hier kunt u kennis maken met ingenieur en publicist Ron Barmby uit Canada.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok, +31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org