© Stichting Clintel 2021

De IPCC Hockeystick (is terug)

Door Marcel Crok en Prof. dr. ir. Guus Berkhout, oprichters CLINTEL

Na 8 jaar is er eindelijk een nieuw IPCC-rapport uit, AR6 genaamd, en de media gaan uit hun dak: De klimaatverandering gaat sneller dan ooit; extremen nemen toe, het is bijna onmogelijk geworden om de 1,5 C doelstelling van het Parijsakkoord te halen en de zeespiegelstijging is misschien onomkeerbaar. En ga zo maar door.

Clintel heeft op de dag van verschijning direct een verklaring naar buiten gebracht waarin wij stellen dat het nieuwe rapport een weinig objectieve basis biedt voor beleidsvorming. Wij zijn nu bezig het 4000 pagina’s tellende rapport in meer detail te analyseren met onderzoekers uit ons internationale netwerk. Meer over dit project verderop in deze nieuwsbrief.

Hockeystick
Een verrassende verschijning in het nieuwe IPCC-rapport is de publicatie van een gloednieuwe maar eigenlijk oude bekende hockeystickgrafiek – een grafiek die een min of meer stabiel klimaat toont in het verleden maar vanaf 1850 spectaculair gaat stijgen (zie bovenstaande afbeelding).

Voor één van ons (Marcel Crok) is dit een déjà vu: in 2005 was Marcel de eerste journalist die uitgebreid aandacht besteedde aan de gedetailleerde kritiek die Stephen McIntyre en Ross McKitrick gaven op de toen beroemde/beruchte hockeystickgrafiek van Michael Mann.

Zoals insiders weten gingen de climategate e-mails (eind 2009 online gezet) vooral over deze ongelukkige episode in het klimaatdebat. In (de eerdere rapporten) AR4 en AR5 heeft het IPCC hun hockeystickvisie – lees angstaanjagende stijgingen – op de klimaatgeschiedenis niet echt gepromoot. Maar nu in AR6  is de hockeystick in volle glorie terug.

En er is maar één man in de wereld die meer weet over deze temperatuurreconstructies dan wie ook en dat is natuurlijk de Canadees Stephen McIntyre. Zijn eerste post over de nieuwe hockeystick is verplicht leesvoer (zijn tweede overigens ook). De nieuwe hockeystick lijkt nog slechter in elkaar te zitten dan de oude. Zoals McIntyre schrijft: “het IPCC is gewoon verslaafd aan hockeysticks”. Marcel publiceerde ook een eerste analyse over de nieuwe hockeystick.

Donatiecampagne Clintel loopt zeer voorspoedig 

Het is van groot belang dat het nieuwe IPCC-rapport grondig en onafhankelijk wordt geanalyseerd. Vanuit het internationale netwerk van Clintel is er veel expertise beschikbaar en de komende weken willen we een degelijke en toegankelijke analyse schrijven. Dit kost uiteraard veel tijd en er is ook financiering nodig. Sommige onderzoekers werken belangeloos mee maar anderen zijn freelancers. In totaal denken we zo’n 20.000 euro nodig te hebben.

Clintel is hiervoor een donatiecampagne begonnen en deze loopt zeer voorspoedig. Op 19 augustus stond de teller al boven de 15.000 euro.
U kunt doneren via deze pagina. Over enkele weken hopen we u het resultaat te kunnen presenteren.

IPCC-rapport bevat goed nieuws

Het nieuwe IPCC-rapport heeft in de mainstream media vooral geleid tot zeer alarmistische berichten. Dit is volgens de Amerikaanse onderzoeker Roger Pielke jr. onjuist. Er is volgens hem juist goed nieuws te melden. Zo wordt het meest extreme (rampen)scenario uit het vorige rapport nu, 8 jaar later, als ‘zeer onwaarschijnlijk’ betiteld. Weliswaar diep verborgen in het rapport, maar toch!

Verder constateert Pielke dat het met de verwachte, en breed uitgemeten, toename van weersextremen volgens het IPCC ook nogal meevalt. Diep verborgen in het rapport staat namelijk gewoon dat er geen toename van orkanen, overstromingen en droogtes wordt waargenomen. Lees twee artikelen van zijn hand hier en hier.

Goed bekeken interview Marcel Crok bij Blckbx.tv 

Enkele dagen na het uitkomen van het nieuwe IPCC-klimaatrapport was Clintel-oprichter Marcel Crok te gast bij Blckbx.tv. Daar werd hij geïnterviewd door Flavio Pasquino.

Een van de onderwerpen die uitgebreid aan bod kwam, was zeespiegelstijging. Waar het NOS-journaal het had over ‘1 tot 2 meter’ zeespiegelstijging in 2100 voor Nederland, liet Marcel zien dat dit getal, uitgaande van het IPCC-rapport, totaal onrealistisch is. Weinig mensen weten überhaupt dat de zeespiegelstijging aan de Noordzee maar ongeveer 18 cm per eeuw bedraagt en stabiel is!

Het interview op Blckbx.tv wordt zeer goed bekeken. Het aantal views zit nu al boven de 60.000 en ook de donatiecampagne voor Clintel die er werd gelanceerd, loopt geweldig.

Te gast bij Café Weltschmerz 

Enkele dagen na het veelbekeken interview met Marcel Crok bij blckbx.tv, kwam hij uitgebreid aan het woord bij Café Weltschmerz. In het interview werd, naast de bevindingen uit het rapport zelf, ook de politieke context rond de vermeende klimaatcrisis besproken. Zo ging het onder meer over de vraag hoe door de politiek en het IPCC, urgentie’ wordt gecreëerd. Doelstellingen als het niet overschrijden van de 1,5 graden opwarming (t.o.v. 1850), zijn voornamelijk politiek bepaald, en niet wetenschappelijk.

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu meer dan 900 ondertekenaars uit 37 landen.

Een opmerkelijke nieuwe ondertekenaar is William Happer (VS), emeritus hoogleraar aan Princeton en een bekende stem in het klimaatdebat.

Wilt u ook tekenen? Dat kan HIER.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok, +31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief

U kunt ons steunen door VRIEND VAN CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2021 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org
Mocht u deze nieuwsbrief niet langer wensen te ontvangen, klik dan op ‘Uitschrijven’