© Stichting Clintel / vrijdag 29 april 2022

Mijlpaal: duizendste ondertekenaar van de World Climate Declaration

Deze week heeft CLINTEL een mooie mijlpaal bereikt: de duizendste ondertekenaar van de World Climate Declaration is een feit. Drie jaar geleden hebben Guus Berkhout en Marcel Crok CLINTEL opgericht. In het najaar van 2019 lanceerden we eerst de European Climate Declaration en later werd dat de World Climate Declaration (WCD) met als boodschap: “there is no climate emergency” ofwel in goed Nederlands: “er is geen klimaatcrisis”.

We hebben nooit actief mensen geworven voor deze lijst en de kwaliteit van de ondertekenaars is belangrijker dan de kwantiteit. Maar natuurlijk is het mooi om te zien dat we wekelijks meerdere aanmeldingen krijgen van wetenschappers en andere experts uit de hele wereld die de WCD willen ondertekenen.

Nummer 1000 is David Siegel geworden, een ondernemer uit Amerika die het klimaatdebat al heel lang volgt en onlangs een interessante presentatie online zette met input uit het Clintel-netwerk.

Guus Berkhout werd geïnterviewd door climategate.nl over deze mijlpaal en dat artikel staat ook op de Clintel-website inclusief een introductie door Guus zelf.

CLINTEL spant kort geding aan tegen KRO-programma Pointer

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met onze advocaat om de dagvaarding tegen het KRO-NCRV-programma Pointer op te stellen vanwege laster. Pointer beschuldigde onze website resinbeeld.nl van desinformatie (we zouden windmolens te groot afbeelden) en tevens zou Clintel betaald worden door de olie-industrie (wat simpelweg een leugen is).
Het is een lijvig document geworden dat we deze week naar de rechtbank hebben gestuurd. Datum van het kort geding is 24 mei (15 uur) in Lelystad.

We hebben ter ondersteuning van de dagvaarding drie uitgebreide artikelen gepubliceerd op de Clintel-website. De hele uitzending van Pointer is een aaneenschakeling van leugens en valse beschuldigingen. Het is ronduit bizar dat zo’n programma met publiek geld betaald wordt.

We toonden aan dat Pointer drie tweets die niets met onze website resinbeeld.nl te maken hadden (maar met kerkbezoek en het sinterklaasjournaal) toch als beschuldiging tegen ons inzetten. We lieten zien dat boer Peter, die ons in de uitzending beschuldigt van ‘liegen en bedriegen’ helemaal geen molen in het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) wil en dat wij dus ook geen beeld van zijn erf hebben. Het maakte Pointer niets uit.

Tenslotte lieten we deze week in een lang artikel zien dat Pointer zelf vrijwel geen onderzoek naar onze foto’s gedaan heeft en dat de paar ‘factchecks’ die Pointer presenteerde dat niet eens zijn omdat zij windmolens op andere locaties plaatsten. Het is dus onjuist dat RES in Beeld molens “structureel” te groot afbeeldt.

Dank voor allen die een donatie overmaakten als steun voor deze rechtszaak! Uw steun blijft uiteraard meer dan welkom.

Shell laat ‘gevaarlijke klimaatverandering’ onweersproken

In de ‘klimaatzaak van de eeuw’ diende Shell onlangs zijn bezwaren in tegen het ‘dappere’ vonnis van de rechtbank Den Haag. Shell ging vorig jaar in beroep tegen de uitspraak waarbij de rechter het wereldwijde klimaatbeleid van de groep overdroeg aan Milieudefensie. Ook de leveranciers en klanten van Shell, een groot deel van het Nederlandse volk dus, moesten eraan geloven.

Het bezwaarschrift van Shell, zonder de talrijke bijlagen, beloopt meer dan 200 pagina’s en presenteert belangrijke juridische argumenten. Maar Shell spreekt Milieudefensie niet tegen op de feiten: de ‘gevaarlijke’ klimaatverandering blijft onweersproken. Lucas Bergkamp vraagt zich in dit artikel af of Milieudefensie daardoor niet al met 1-0 voor staat.

CLINTEL Kamer: Energie Debat Roosendaal

Eindelijk weer een CLINTEL Kamer!

Voor het eerst in Roosendaal: een energiedebat in een luxe bioscoopzaal op woensdag 11 mei a.s. van 19:30 tot 22:30.

Nu de coronamaatregelen voorlopig verleden tijd zijn, opnieuw een poging om in het kader van overheidsplannen een open debat te organiseren over de energietransitie. Initiatiefnemer Jos van de Berg praat u bij over de Regionale Energiestrategie. Clintel-oprichter Marcel Crok vertelt over zijn analyse van het zesde IPCC-rapport en  Theo Wolters praat u bij over de zin en onzin van de energietransitie en de stand van zaken rond nieuwe kerncentrales. In één avond bent u helemaal bij op het gebied van klimaat en energie.

Voor aanmelden zie verder www.energiedebatroosendaal.nl

Deze aankondiging staat ook op de website van Clintel

Groet,
Jos van den Bergh,
Initiatiefnemer EDR

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. We hebben deze week dus de historische mijlpaal van 1000 ondertekenaars bereikt. David Siegel is de nummer 1000 geworden. Hij schrijft wekelijks een blog over klimaat op Medium en gaf zette onlangs een interessante lezing van 40 minuten online.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org