© Stichting Clintel /woensdag 12 oktober 2022

Clintel mengt zich in ‘Klimaatzaak van de Eeuw’  

Stichting Clintel heeft vandaag een persbericht verstuurd naar ruim 1600 persadressen met de aankondiging van onze tussenkomst in de Milieudefensie-Shell zaak, door Milieudefensie ook wel de ‘Klimaatzaak van de eeuw’ genoemd.
Clintel laat zich in deze zaak bijstaan door Jurjen de Korte en Geert Wilts van OSK Advocaten uit Amsterdam. Daarnaast is milieujurist Lucas Bergkamp, die al jaren schrijft over klimaatrechtszaken, onder andere voor Wynia’s Week, als adviseur betrokken bij de zaak.

Telegraaf
De Telegraaf
 besteedt vandaag aandacht aan onze zaak (€). „Het eerste vonnis schetst een verkeerd beeld van de klimaatwetenschap en schaadt burgers en bedrijven in Nederland”, verklaart Clintel-directeur Marcel Crok.

Clintel bestrijdt verder dat Milieudefensie in de rechtszaak de belangen van alle Nederlanders vertegenwoordigt. Bergkamp: „De klimaatactivisten hebben het ’algemeen belang’ gesimplificeerd en gereduceerd tot uitsluitend snelle emissiereductie. Alle andere belangen, zoals toegang tot betaalbare energie en keuzevrijheid, zijn genegeerd of daaraan ondergeschikt gemaakt. Daarom willen wij ons mengen in deze zaak.”

Aansluiten
Stichting Clintel komt in deze zaak op voor de belangen van burgers en bedrijven. Wij zijn van mening dat die belangen – met name betrouwbare en betaalbare energie – tot nu toe volledig onderbelicht zijn gebleven in deze ‘klimaatzaak van de eeuw’. Shell komt (uiteraard) op voor haar eigenbelang en Milieudefensie focust zich uitsluitend op het ‘belang’ van CO2-reductie. De rechter heeft daardoor geen oog gehad voor de gevolgen van het vonnis voor burgers en bedrijven.
We vertegenwoordigen in de rechtszaal drie groepen uit de samenleving: burgers, wetenschappers en juristen. U kunt zich (kosteloos) aansluiten bij onze zaak door een machtiging te tekenen. Meer daarover lees u op onze pagina over de zaak.

Studio BLCKBX
Vanavond om 19 uur is Marcel Crok live te gast bij Studio BLCKBX om over deze zaak te praten. U kunt de uitzending uiteraard ook later nog terugkijken.

Cartoon
De cartoon bij deze nieuwsbrief is gemaakt door kunstenaar Vincent Geijsen. De ‘aanvallende’ leeuw verbeeldt Milieudefensie, gigant Shell de olifant en Clintel wordt gerepresenteerd door een hyena die van zich afbijt.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1400 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org