© Stichting Clintel /woensdag 28 september 2022

Kom naar de Clintel Kamer in Oss 

Het is in de media enigszins stil rond de Regionale Energietransitie (RES) maar de plannen van de dertig regio’s worden uiteraard gewoon uitgevoerd. Dit gaat grote consequenties hebben voor het Nederlandse landschap, temeer omdat de huidige plannen voor 2030 slechts een eerste stap zijn op weg naar een ‘klimaatneutraal’ Nederland in 2050. Kees Remi woont in Oss en stelt al jaren kritische vragen aan de gemeente over de plannen aldaar. Nu zijn er concrete plannen voor maar liefst 55 joekels van windmolens in de Lithse polder tussen Oss en Den Bosch. Tijdens de Clintel Kamer in Oss op 6 oktober praat Remi u helemaal bij. Verder zal Marcel Crok uitleggen waarom Clintel in de World Climate Declaration stelt dat “er geen klimaatcrisis” is en praat ingenieur Theo Wolters u volledig bij op het vlak van kernenergie. Het belooft dus een zeer informatieve avond te worden. Meer informatie over het programma, de locatie etc. op de website van Clintel.

Volkskrant zaait weer eens paniek

Het was recent weer eens raak in de Volkskrant: journalist van het jaar Maarten Keulemans schreef een groot artikel met de vlammende kop “Een zomer vol extremen”. Het was volgens blogger Rob de Vos een kunstig breiwerk van waarheden, anekdotische bewijsvoering, roodkleurende kaartjes, gespikkelde bosbranden en losse zinnetjes opgetekend uit de mond van enkele KNMI-ers. Kortom: een meesterwerkje op het gebied van klimaatalarmisme.

De Vos heeft vervolgens in twee blogs de beweringen van Keulemans nader geanalyseerd en dan blijft er niet zo heel veel van over.  Eén voorbeeld: Keulemans noemt in zijn artikel ‘Minder verkoelend poolijs in het hoge noorden’ als mede-oorzaak van de afgelopen warme en droge zomers. Op basis van cijfers blijkt dat onzin te zijn: vanaf 2010 is de afname van het zee-ijsoppervlak per saldo nul. En in de periode waarin het zee-ijs wél afnam, van eind jaren negentig tot 2010, kende Nederland en Europa eigenlijk geen opvallende warme en droge zomers.

Lees de volledige artikelen van Rob de Vos: hier  en hier

Marcel Crok geeft lezing bij Café Weltschmerz op 13 oktober

Clintel-oprichter Marcel Crok geeft op donderdag 13 oktober een lezing bij Café Weltschmerz. In deze lezing zal Crok stap voor stap het klimaatdebat met u doornemen. Eerst de wetenschap, is het wel 5 voor 12 en waarom stelt Clintel in de World Climate Declaration dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Vervolgens het klimaatbeleid, hoe haalbaar en betaalbaar is het klimaatbeleid van de EU? Wat heeft de huidige stijging van de energieprijzen met klimaatbeleid te maken?
Crok stopt al zijn kennis van de afgelopen 15 jaar in deze lezing van ruim een uur. Er is na afloop uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en een drankje te drinken. Dus meld u snel aan.

“Nog maar 0,6 graden stijging tot het jaar 2100”

Het zal nogal meevallen met die verschrikkelijke opwarming van de Aarde. Dat zegt niet zo maar iemand, maar dr. Ad Huijser, gepromoveerd fysicus en voormalig  Chief Technical Officer van Philips.

“Met 650 ppm voor CO2 en 2500 ppb voor CH4 in 2100, kunnen we de maximale opwarming die ons nog te wachten staat, zelf berekenen”, stelt Huijser. “Hiervoor gebruiken we het online MODTRAN-klimaatmodel van de University of Chicago. Net als het nu al klassieke werk van Van Wijngaarden en Happer rekent dat op basis van hun spectrale gegevens de forcing uit van broeikasgassen in een atmosfeer met een gegeven samenstelling en verticaal temperatuurverloop. De CO2– en de CH4-concentratie zijn vrijelijk te kiezen, bij zowel een vaste waterdampconcentratie, als een constante relatieve vochtigheid. Dat laatste is belangrijk om het effect van de water vapor feedback op een correcte wijze mee te nemen.”

Bij een realistisch “business as usual” scenario qua uitstoot van zowel CO2 als CH4, hebben we nog maar 0,6 graden Celsius aan opwarming te gaan door de daaraan gerelateerde antropogene opwarming”, concludeert Huijser.

Lees het hele stuk van Ad Huijser: hier

“Onze waterplaneet heeft een krachtig koelsysteem”

Onze ‘Water-Aarde’ heeft een krachtig, op waterdamp gebaseerd, koelsysteem dat de temperatuur van ons oppervlak effectief bepaalt op een veel lager niveau dan ‘koeling alleen door straling’ gedaan zou hebben. En dat koelsysteem stabiliseert de temperatuur ook op dat lagere niveau. Dat is de visie van geograaf Wim Röst, die deze op persoonlijke titel publiceerde op onze website.

“Dankzij waterdamp is ons temperatuursysteem heel veel stabieler dan algemeen wordt aangenomen, en dankzij water, waterdamp en bewolking zijn onze oppervlaktetemperaturen zeer geschikt voor het Leven op Aarde.”

Lees de gehele beschouwing van Röst hier.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1400 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org