© Stichting Clintel / woensdag 29 juni 2022

Clintel bindt de strijd aan met Shell en Milieudefensie 

Clintel gaat van klimaat ook haar zaak maken.

Na maanden van voorbereiding is de kogel door de kerk: Stichting Clintel gaat zich mengen in wat door Milieudefensie de “klimaatzaak van de eeuw” genoemd wordt. Clintel zal primair proberen om als derde procespartij “tussen te komen” in deze spraakmakende rechtszaak tussen Milieudefensie en Shell. Lees verder op onze website.

Clintel scoort een punt in kort geding tegen Pointer maar verliest toch

Wie de kop op rechtspraak.nl leest zou zeggen dat we gewonnen hebben. Die luidt namelijk: “Tv-programma Pointer deed onrechtmatige uitlating over klimaatstichting Clintel”. Toch hebben wij volgens de rechter verloren en moeten we een kleine 2000 euro aan proceskosten betalen. Hoe het precies zit leest u op onze website. We beraden ons op vervolgstappen want het voelt niet rechtvaardig.

Een uitgebreid verslag van de zitting met links naar onze dagvaarding en voorgelezen verklaringen van Guus Berkhout en Marcel Crok leest u hier.

Dank voor allen die een donatie overmaakten als steun voor deze rechtszaak! Uw steun blijft uiteraard meer dan welkom.

Guus Berkhout: “maak kinderen niet bang over klimaatverandering”

Guus Berkhout publiceerde een open brief aan de kinderombudsman mw. Kalverboer. Hij riep daarin op kinderen niet bang te maken over klimaatverandering. “Onze kinderen worden op school al op jonge leeftijd angst aangepraat over klimaatverandering. Met name de boodschap dat CO2 daarbij de grote boosdoener is, is zeer misleidend. Kinderen zouden juist moeten leren dat CO2 helemaal geen vervuilend ‘gifgas’ is. CO2 is essentieel voor al het leven op aarde en meer CO2 is primair een zegen voor mens en natuur.”

Verrassend genoeg reageerde het Nederlands Jeugdinstituut met een uitgebreid artikel waarin duidelijk wordt gemaakt dat er inderdaad sprake is van een debat hierover en dat verschillende visies gerespecteerd dienen te worden. “Kinderen en jongeren zullen het debat op internet, op sociale media, op school en in ontmoetingen met volwassenen tegenkomen. Wat betekent dit voor het opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren?

Ten eerste: Het hoort bij ons land dat verschillende meningen en ideeën de ruimte krijgen en gerespecteerd worden. Het is belangrijk dat je als opvoeder dit respect voor elkaar toont en zo het voorbeeld geeft aan kinderen en jongeren.”

Clintel publiceert eerste boek!

Met trots kondigen we ons eerste Clintel-boek aan. Het gaat om een vertaling van het boek Fake Invisible Catastrophes and Prophets of Doom van oud-Greenpeace oprichter Patrick Moore. De vertaling is tot stand gekomen in samenwerking met Succesboeken.nl. Meer over het boek en ook hoe u het kunt bestellen vindt u op onze boekenpagina.

Unieke Clintel-bijeenkomst op landgoed de Heuvelkamp

Twee jaar later dan gepland vanwege de pandemie hieven we het glas met een grote groep Vrienden van Clintel en andere relaties op het prachtige landgoed de Heuvelkamp in Leusden. Een verslag treft u hier aan.

Nieuwe studie: CO2 had vrijwel geen effect op de opwarming in Nederland

Twee Nederlandse wiskundigen, vader en zoon Han en Jippe Hoogeveen hebben een opmerkelijke studie gepubliceerd. In de paper laten ze zien dat de verandering in weerpatronen een veel betere verklaring is voor de opwarming in Nederland dan CO2! We zijn uiteraard zeer benieuwd naar de reactie van het KNMI. Rob de Vos van klimaatgek.nl schreef al eerder over de twee mannen en heeft ook nu als eerste een verslag.

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) groeit harder dan ooit. Nadat we in april de 1000 aantikten, groeide het aantal ondertekenaars daarna snel door naar ruim 1100.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org