Stichting Climate Intelligence (Clintel) is opgericht in 2019 en is gevestigd in Amsterdam. Conform de statuten heeft de stichting de volgende doelstelling:

De stichting heeft ten doel het bevorderen van milieu- en klimaatonderzoek en -debat, alsmede het beschermen van milieu en klimaat en het bevorderen van rationeel en gebalanceerd milieu- en klimaatbeleid van en voor overheden, ondernemingen en burgers gebaseerd op de beste beschikbare wetenschap, inbegrepen het in en buiten rechte vertegenwoordigen van de belangen en rechten die daarmee samenhangen en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

De dagelijkse leiding van Clintel is in handen van de oprichters prof.dr.ir. A.J. (Guus) Berkhout en drs. Marcel Crok. Berkhout is emeritus hoogleraar geofysica aan de TU Delft en heeft honderden wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij is tevens lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Marcel Crok studeerde fysische chemie in Leiden en werkt sindsdien als wetenschapsjournalist. Hij won in 2005 de Glazen Griffioen voor een lang artikel over de zogenoemde hockeystickgrafiek. Sindsdien houdt hij zich fulltime bezig met het thema klimaatverandering. Hij publiceerde hierover het boek De Staat van het Klimaat. Meer over Berkhout en Crok kunt u vinden op hun persoonlijke websites.

Organisatie
Clintel beschikt over een Raad van Toezicht die uit één persoon bestaat, te weten dr. C. (Kees) le Pair. De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de Stichting. Hij/zij staat het bestuur met raad terzijde.

Het bestuur vertegenwoordigt de stichting en is belast met het besturen van de stichting. Ten minste een maal per jaar komen het Bestuur en de Raad van Toezicht in gemeenschappelijke vergadering bijeen ter bespreking van de algemene lijnen van het gevoerde beleid en het in de toekomst te voeren beleid.

Het bestuur bestaat op dit moment uit drie leden, te weten de heer Wim Röst (voorzitter), drs. Martine Korpel (secretaris) en de heer Jaap van der Most (penningmeester).

Bezoldiging
De Raad van Toezicht stelt de bezoldiging en de overige arbeidsvoorwaarden van de bestuurders vast. Kosten worden aan de bestuurders op vertoon van bewijsstukken vergoed. Op dit moment ontvangen noch het lid van de Raad van Toezicht noch de leden van het bestuur een vergoeding voor hun werkzaamheden.

Statuten
De statuten van de stichting zijn hier te downloaden. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel vindt u hier.

Een korte beschrijving over de leden van het bestuur en de Raad van Toezicht vindt u hieronder.

Dr. C. le Pair (1936), natuurkundige, was na enkele jaren universitair onderzoek in Nederland, Libanon en de US, gedurende twaalf jaar beoordelaar van natuurkundig- (bij FOM) en achttien jaar van technologisch onderzoek (bij STW). Hij ontving voor dit werk onderscheidingen van respectievelijk de KNAW en de TU Delft.

Na zijn pensioen verdiepte hij zich in de energievoorziening, een onderwerp, waarvoor hij als lid van de Energieraad al een aantal jaren de Nederlandse regering als adviseur had gediend. Hij stuitte daarbij op wat hij merkwaardige opvattingen vond over CO­2 als veroorzaker van klimaatverandering. Die denkbeelden verstoren volgens Le Pair een adequate energievoorziening voor de mensheid. Als gevolg zullen armoede, honger en kou het levenseinde brengen aan miljarden mensen. Een verslag van zijn eigen onderzoek over klimaat en energie is te vinden op zijn webstek: http://www.clepair.net/#Wind

Koningin Beatrix onderscheidde hem vanwege zijn verdiensten als keurmeester van onderzoek met de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Drs. Wim Röst is een geograaf met een brede belangstelling. Dat blijkt onder meer uit de doctoraal specialisatie Problematiek van Ontwikkelingslanden, gevolgd door de specialisatie Geografie van Onderwijs en Informatieoverdracht en het bijvak Chinese Geschiedenis. Vakken als Meteorologie, Fysische Geografie, Sociologie, Economie, Demografie, Geografie van Oost Europa (toen nog ‘het Oostblok’). Het was echter ook in die periode dat de basis gelegd werd voor wat we nu ‘klimaatverdwazing’ zouden kunnen noemen. De toentertijd immense milieuproblematiek in combinatie met uiterst sombere prognoses met betrekking tot grondstoffen, energie, de voedselproblematiek en ‘de bevolkingsexplosie’ waren de bron voor een algemeen gedeeld uiterst donker toekomstperspectief. Nog vóór de 21e eeuw zouden catastrofale ontwikkelingen het voortbestaan van de mensenwereld maar ook van het totale natuurlijke systeem onmogelijk maken. gedacht. Geen enkele voorspelling kwam echter uit en de werkelijkheid bleek zich volkomen anders te ontwikkelen dan in de eerste helft van de zeventiger jaren werd gedacht. De mensenwereld en ook de natuur ontwikkelden zich héél veel positiever.
Na afloop van zijn studie is Röst onder meer als specialist Ontwikkelingsproblematiek werkzaam geweest op het Tropeninstituut te Amsterdam, waar hij betrokken was bij de opleiding van uit te zenden Nederlandse Vrijwilligers. Gedurende enkele tientallen jaren heeft hij daarna een eigen bedrijf gehad dat hem andere sectoren van de maatschappij grondig deed leren kennen. Na beëindiging van dit bedrijf en na heel veel reizen wereldwijd besloot hij ‘nog wat nuttigs’ te gaan doen en als eerste was dat het ontwikkelen van een miljardenproject om CO2 uit de lucht te halen. Wijs geworden door de ervaring in het bedrijfsleven en met in het achterhoofd vroegere lessen van ‘Hoor en Wederhoor’ besloot hij nog vóór het uitgeven van heel veel [publiek] geld de theorie achter ‘het Klimaatprobleem’ eerst zelf ook nog eens onder de loep te nemen. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij dat niet CO2 maar waterdamp het belangrijkste broeikasgas was, verantwoordelijk voor een jaarlijkse uitstoot die 13.000 keer zo groot was als de menselijke uitstoot van CO2, – en dat niemand dat wist. Hierop volgden vele jaren studie teneinde precies te weten hoe Weer en Klimaat dan écht werken en ook om te weten te komen waardoor er zo veel verkeerde ideeën over weer en klimaat en over de mogelijke rol van de mens  hierin zich konden ontwikkelen. Zijn ervaringen uit de zeventiger jaren waren hierbij van groot nut.
Omdat Clintel staat voor een juist beeld over Weer en Klimaat en vooropstelt dat alleen de waarheid over het klimaat leidend mag zijn voor beleid, raakte hij betrokken bij de Stichting Climate Intelligence (Clintel). Het was voor hem een eer om Karel Wakker, voorheen rector van de TU Delft, te mogen opvolgen als Voorzitter van het Bestuur van Clintel.

Drs. Martine Korpel is eerstegraads docent aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs op een categoraal gymnasium in het midden van het land. Naast de ontwikkeling van de aardrijkskunde lessen voor alle leerjaren besteedt zij vooral tijd aan de individuele leerlingbegeleiding en aan de ondersteuning van collega’s als coördinator basisondersteuning en als studiecoach.

Martine is sociaal geograaf, afgestudeerd in de geografie voor educatie, met al tijdens de studie een grote belangstelling voor de fysische geografie en het onderwijs. Vandaar ook dat zij op latere leeftijd nog een universitaire onderwijs master tot eerstegraads docent heeft gevolgd en vervolgens de overstap naar het voortgezet onderwijs heeft gemaakt.

Vóór die overstap was Martine jaren werkzaam als universitair beleidsmedewerker op het gebied van onderwijs en onderzoek bij een universiteit in het midden van het land.

De klimaatkwestie en de rol die het onderwijs hierin speelt door de “juiste” visie als enige waarheid te leren aan de jeugd is iets dat Martine vanaf de eerste lesvoorbereidingen heeft verbaasd. Veel lesmethodes verliezen de nuance steeds meer uit het oog en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Vandaar Martines betrokkenheid bij Clintel.

Jaap van der Most (1952) slaagde in 1971 voor zijn examen hbs-a. In januari 1973 is hij gaan werken als assistent-boekhouder bij de Technische Handelmaatschappij Warmtemeter BV in Schiedam. Dat beviel zo goed dat hij daar veertien jaar is gebleven. In de tussentijd haalde hij in de avonduren zijn boekhouddiploma’s (PD-MBA-SPD). Toen Van der Most weg ging was hij Hoofd Financiële administratie en tevens voorzitter van de OR. In 1987 stapte hij over naar een Accountantskantoor als groepsleider.
In 1991 in dienst getreden bij een Brits bedrijf als Chief Accountant. Veel ervaring opgedaan in een internationale omgeving. Moe van alle managementwisselingen bij het bedrijf en de onzekere toekomst besloot hij in 1995 om voor zich te beginnen, in de vorm van een administratiekantoor met cliënten in het MKB. Daar heeft Van der Most nooit spijt van gehad en het bedrijf is beëindigd per eind 2024.