BBB maakt politiek werk van Clintel-rapport Het Windmolendrama
Regeringspartij BBB heeft naar aanleiding van het kritische Clintel-rapport Het Windmolendrama een motie ingediend voor een directe stop op de plaatsing van windturbines op land.
Henk Vermeer
In het recente begrotingsdebat (6 november) over Klimaat & Groene Groei pleitte prominent Kamerlid Henk Vermeer van BBB voor een moratorium op de verdere uitrol van windturbines op land met een tiphoogte van meer dan 50 meter, totdat onafhankelijk onderzoek de gezondheids- en milieueffecten voldoende heeft vastgesteld. Verder vraagt Vermeer een diepgaand veldonderzoek naar laagfrequent geluid en de ecologische impact. Ook moet de rol van onafhankelijke wetenschappers zonder belangen in de windindustrie worden vergroot (zie volledige tekst motie hieronder).
Eerder al had Vermeer naar aanleiding van het rapport een lijst met vragen ingediend voor VVD-minister Sophie Hermans van Klimaat & Groene Groei. In het algemeen vroeg Vermeer om een pas op de plaats en bezinning over de huidige klimaatplannen. De stemming over de motie volgt later.
Druk op de coalitie
Vermeer nam het rapport, geschreven door onderzoeksjournaliste Elze van Hamelen, op 31 oktober in ontvangst in Almelo. Vermeer zei in een reactie dat hij maximale druk wil zetten op de coalitie op het punt van windturbines op het land. Tegelijkertijd erkende hij dat BBB slechts een van de vier regeringspartijen is en bovendien gebonden is aan het regeerprogramma. In dat programma van het kabinet-Schoof wordt gesteld dat windturbines “zoveel mogelijk op zee moeten komen, niet op het land”.
Nieuwe geluidsnormen
Een belangrijk onderwerp in het rapport zijn de geluidsnormen voor windturbines op het land. Dit kan een nieuw aangrijpingspunt zijn voor politiek debat. Later dit najaar volgt een parlementair debat over de voorgestelde nieuwe normen. In zijn Kamervragen aan Hermans vraagt Vermeer onder meer: “Hoe beoordeelt het kabinet de huidige jaargemiddelde geluidsnorm (Lden) voor windturbines, gezien het rapport Het Windmolendrama, waarin wordt gesteld dat deze norm geen adequate bescherming biedt tegen geluidsoverlast?”
Reguliere media afwezig
De mainstream media besteedde geen aandacht aan het rapport van Clintel, met uitzondering van een artikel in het regionale Twentse dagblad Tubantia. Hierin werd gesteld dat het rapport vol desinformatie staat, zonder dat daarvan voorbeelden werden gegeven en dat Clintel zich meer in het algemeen in het spoor van complotdenkers begeeft.
Columniste en podcastmaakster Marianne Zwagerman van Dwarsnieuws deed wel recht aan het rapport: “Als nou érgens de democratie, de rechtsstaat, de volksgezondheid en de belangen van de dieren buiten spel staan, is het bij plaatsing van windmolens.” Lees hier de inleidende tekst op haar goedbekeken video.
Elze van Hamelen gaf ook dit uitgebreid interview bij De Andere Tafel/Café Weltschmerz.
Het rapport van Clintel is gratis beschikbaar na registratie met uw naam en e-mailadres. Dat kan hier. Het rapport is ook te koop in boekvorm. U kunt het hier (voor 25 euro ex. verzendkosten) bestellen.
De volledige motie van Henk Vermeer ingediend op donderdag 7 november:
De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat uit het rapport ‘Het Windmolendrama’ van onderzoeksjournalist Elze van Hamelen blijkt dat windturbines mogelijk gezondheidsklachten, geluidsoverlast en ecologische schade veroorzaken.
Overwegende dat: er geen uitgebreid veldonderzoek is verricht naar gezondheidsklachten door laagfrequent geluid van windturbines en dat de huidige geluidsnorm mogelijk onvoldoende bescherming biedt; windturbines negatieve ecologische effecten kunnen hebben, waaronder schade aan vogel- en insectenpopulaties, die nog onvoldoende zijn onderzocht; er zorgen zijn over de onafhankelijkheid van adviesbureaus betrokken bij miłieueffectrapportages en dat onafhankelijke wetenschappers noodzakelijk zijn voor objectieve beoordeling van gezondheids- en milieueffecten.
Verzoekt de regering: een moratorium in te stellen op de verdere uitrol van windturbines op land met een tiphoogte van meer dan 50 meter, totdat onafhankelijk onderzoek de gezondheids- en milieueffecten voldoende heeft vastgesteld; een diepgaand veldonderzoek te doen naar laagfrequent geluid en de ecologische impact, en de betrokkenheid van onafhankelijke wetenschappers zonder belangen in de windindustrie te vergroten, en gaat over tot de orde van de dag.