Klimaatfilm nu te zien op 10 juni in Brunssum

 

 

De Maastrichtse bioscoop Lumière heeft besloten de vertoning van Climate, the Movie op maandag 10 juni aanstaande te cancelen. De zaal was gehuurd door Stichting Clintel in samenwerking met de in Brunssum woonachtige fotografe Shirley Born. Clintel en Born zijn zeer ontstemd over de beslissing. “Dit is het zoveelste voorbeeld van de cancelcultuur in actie.”

De film Climate: The Movie is gemaakt door de Britse filmmaker Martin Durkin en afgelopen maart uitgebracht. Stichting Clintel organiseerde de Nederlandse première van de film in een uitverkocht (570 bezoekers) Figi Theater in Zeist. De film staat sindsdien gratis online, maar Born wilde graag mensen in de omgeving Maastricht de kans geven de film op groot doek te bekijken. Marcel Crok, een wetenschapsjournalist gespecialiseerd in klimaatverandering en directeur van stichting Clintel, zou na de film een korte lezing geven en vragen uit de zaal beantwoorden.

Lumière was akkoord met de filmvertoning maar heeft twee weken later alsnog een streep door de avond gezet. Als reden geeft zij onder andere aan het programma niet ‘evenwichtig’ te vinden en zich niet te willen associëren met de film of met stichting Clintel. Crok: “Het is helaas het zoveelste voorbeeld van de cancelcultuur in actie. Steeds horen we dat de Nederlandse samenleving inclusief wil zijn en dat iedereen hier welkom is. Maar dat is helaas schijn. Mensen met een andere visie over klimaatverandering zijn dikwijls niet welkom.”

Enigszins ironisch is dat Lumière destijds de film An Inconvenient Truth van Al Gore zelfs drie weken lang gratis vertoonde. Een Britse rechter bepaalde later dat de film negen wetenschappelijke ‘fouten’ bevatte.

In de film Climate: The Movie komen diverse wetenschappers, de meesten met een zeer lange academische carrière (waaronder Nobelprijswinnaar John Clauser 2022), aan het woord met kritiek op het heersende klimaatnarratief. Zij ontkennen niet dat er opwarming is, maar stellen dat de opwarming niet uniek is, dat er meer factoren zijn dan CO2 en dat de opwarming ook bij lange na niet het probleem is dat er op dit moment van wordt gemaakt.

Miljoenen mensen keken de film al online en een Pools tv-station zond de film onlangs uit. Maar een vertoning in Lumière zit er dus helaas niet in.

In samenwerking met fotografe Shirley Born heeft Clintel nu een nieuwe locatie gevonden. De bijeenkomst, met film en debat, vindt nu plaats op 10 juni 2024 in Brikke Oave, Cultureel centrum & Grand café, Lindeplein 7, 6444 AT Brunssum.
De media is van harte welkom. Wilt u komen, meldt u zich dan aan bij marry.dijkshoorn@clintel.org. Heeft u nog vragen, bel Marry 06 23057702

Programma:
18:30 uur: inloop
19:00 uur: start programma en film (80 minuten)
20:30 uur: pauze met koffie/thee/water
21:00 uur: lezing Marcel Crok en Q&A met de zaal
22:00 uur: borrel (op eigen kosten)

Meer info over de avond en de kaartverkoop: https://clintel.nl/climate-the-movie-in-brunssum/

De film is (gratis) online te bekijken via het Youtube-kanaal van Clintel: https://www.youtube.com/watch?v=op1xtxEgz_Y

Over Clintel

Stichting Climate Intelligence (Clintel) is opgericht in 2019 door emeritus professor geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van Clintel is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil Clintel deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.
Clintel publiceerde in 2019 de World Climate Declaration (zie clintel.org) die inmiddels door ruim 1900 wetenschappers en experts ondertekend is. De centrale boodschap van die Declaration is: “er is geen klimaatcrisis”.