© Stichting Clintel/zaterdag 16 november 2024

Milieudefensie verliest klimaatrechtszaak tegen Shell; maar de dreiging van nieuwe rechtszaken blijft levensgroot

De rechter heeft de eis van Milieudefensie aan Shell om zijn CO2-uitstoot drastisch te verlagen, in hoger beroep afgewezen, op 12 november. Ondanks deze hoopgevende uitspraak blijft de dreiging bestaan dat activistische organisaties als Urgenda, Greenpeace en Milieudefensie opnieuw klimaatzaken starten om de democratie opzij te zetten, de burger te knechten en de economie om zeep te helpen, schrijft Lucas Bergkamp in Wynia’s Week:

“Bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering, zegt het Hof immers, ‘is een mensenrecht’, zonder enige nuance aan te brengen. Dat dit mensenrecht ten koste gaat van allerlei andere mensenrechten, zoals het recht op betrouwbare en betaalbare energie, en de realisatie van andere ‘sustainable development goals’ schaadt, deerde de rechter blijkbaar niet.”

Lees het volledige artikel van Lucas Bergkamp: hier

Daags na het vonnis, toen de tranen van enkele klimaatactivisten letterlijk waren opgedroogd, heeft Milieudefensie dan ook al aangekondigd haar rechtszaak tegen ING door te zetten:

“De rechter zegt heel duidelijk: “Bescherming van gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht”. Grote, vervuilende bedrijven die de klimaatcrisis mede-veroorzaken hebben de plicht om te zorgen dat ze geen mensenrechten schenden van burgers.

Dit geldt voor álle grote vervuilende bedrijven, en dus ook de bank van de klimaatcrisis: ING.”

Onderzoeksjournalist Arno Wellens heeft een fascinerend artikel over de financiering van Milieudefensie. Naast 11,3 miljoen euro per jaar aan subsidie van de overheid en 1,35 miljoen van de Postcode Loterij ontving Milieudefensie maar liefst 13,6 miljoen euro van de Waverley Street Foundation, specifiek bedoeld voor het voeren van klimaatrechtszaken! En nu wordt het interessant, want wie zit er achter die stichting, Laurene Powell Jobs, de weduwe van Apple-oprichter Steve Jobs. Wellens verhaalt over de luxe jacht en de privévliegtuigen die Jobs bezit. De hypocrisie is gigantisch natuurlijk: Milieudefensie eist dat ING geen fossiele bedrijven meer financiert (terwijl de wereld simpelweg fossiele brandstoffen nodig heeft), maar accepteert zelf wel 13,6 miljoen euro van een vrouw die rondvaart op een CO2-uitspuwend jacht van 78 meter (door een Nederlandse scheepsbouwer gebouwd) en rondvliegt in CO2-uitspuwende privévliegtuigen.

Zoals bekend heeft Clintel geprobeerd zich te mengen in de Shell-zaak maar werden wij op technische gronden afgewezen: in hoger beroep mochten we geen nieuwe argumenten meer inbrengen. De feiten tussen Shell en Milieudefensie stonden al vast. Wij werden wel ontvankelijk verklaard en voldoen dus aan alle voorwaarden om deel te nemen aan dit soort zaken die gaan over het algemeen belang. Clintel zal er alles aan doen om tussen te komen als derde parij bij een nieuwe zaak van Milieudefensie tegen ING. Wij beschikken echter niet over de 11,3 + 1,35 + 13,6 = ruim 26 miljoen euro waarover Milieudefensie kan beschikken. Het regende daarom de afgelopen dagen alweer tv-spotjes van Milieudefensie met als boodschap wij stoppen pas als alle vervuilers groen zijn.

We houden jullie op de hoogte van deze ontwikkelingen en zullen t.z.t. jullie steun keihard nodig hebben. Mochten er lezers zijn die een wat grotere financiële bijdrage willen doen aan onze tussenkomst in de Milieudefensie-ING-zaak, neem dan graag contact op met Marcel Crok, dierecteur van Clintel, marcel.crok@clintel.org.

Benny Peiser spreekt op 26 november: einde van klimaathysterie in zicht?

De politieke consensus over klimaat is aan het kantelen. Woorden van die strekking waren onlangs te horen uit de mond van een Britse minister in de House of Lords en overal in Europa zien we dat groene partijen terrein verliezen en dat meer klimaatkritische partijen oprukken. Met de overwinning van Trump gaan de VS zich waarschijnlijk wederom terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Tegen deze achtergrond onderhandelen alle landen nog tot 22 november tijdens de conferentie COP29 over toekomstig klimaatbeleid. De kans van slagen van deze COP lijkt op voorhand minimaal.

Er zijn weinig mensen in Europa die al deze ontwikkelingen beter kunnen duiden dan Benny Peiser, al 15 jaar de directeur van de Britse denktank de Global Warming Policy Foundation. Peiser komt op uitnodiging van Clintel naar Nederland om zijn licht te laten schijnen op de recente ontwikkelingen. Hij ziet voor het eerst in de 15 jaar dat hij directeur is, een kentering in het politieke debat rond klimaat.

De lezing van Peiser vindt plaats bij Antropia in Driebergen, op dinsdag 26 november vanaf 19:30 uur. Inloop is vanaf 19 uur. Kaarten voor deze avond zijn hier verkrijgbaar. Vrienden van Clintel hebben separaat een uitnodiging gekregen.

Lees meer: hier

BBB dient motie in na Clintel-rapport Het Windmolendrama 

Henk Vermeer (foto: BBB)

Kamerlid Henk Vermeer van BBB heeft naar aanleiding van het Clintel-rapport Het Windmolendrama een motie ingediend om een moratorium in te stellen op de verdere uitrol van windturbines op land met een tiphoogte van meer dan 50 meter, totdat onafhankelijk onderzoek de gezondheids- en milieueffecten voldoende heeft vastgesteld.  De motie vroeg ook om een diepgaand veldonderzoek naar laagfrequent geluid en de ecologische impact van windturbines, en vroeg de betrokkenheid van onafhankelijke wetenschappers zonder belangen in de windindustrie te vergroten.

De motie werd afgewezen maar Clintel hoopt dat de vele nadelen van windturbines op land (gezondheid, kosten, milieuschade, gebrek aan rendement) hiermee toch sterker op de politieke kaart zijn gezet. Onderzoeksjournalist Elze van Hamelen heeft de afgelopen maanden in opdracht van Stichting Clintel gewerkt aan het rapport. Bekijk hier de presentatie van Van Hamelen bij de uitreiking van het rapport op 31 oktober in Almelo aan Henk Vermeer. Zijn reactie op de bevindingen is hier te zien.

Columniste en podcastmaakster Marianne Zwagerman van Dwarsnieuws schreef n.a.v. het rapport: “Als nou érgens de democratie, de rechtsstaat, de volksgezondheid en de belangen van de dieren buiten spel staan, is het bij plaatsing van windmolens.” Lees hier de inleidende tekst op haar goedbekeken video. Elze van Hamelen gaf ook dit uitgebreide interview bij De Andere Tafel/Café Weltschmerz.

Wilt u het rapport per e-mail bestellen?

Klik hier om het rapport per e-mail te ontvangen. Het rapport, dat het volume van een volwaardig boek heeft, is ook in gedrukte vorm te bestellen bij Clintel voor €25 (excl. verzendkosten). Dat kan: hier

Dit rapport is gratis maar niet kosteloos! Elze van Hamelen en de hele Clintel-organisatie hebben maanden hard gewerkt om een kwalitatief hoogstaand rapport te produceren en doen er alles aan om dit rapport te laten landen bij politiek en media. Dat doen we met een zeer gering budget, zeker als je dat vergelijkt met de budgetten die overheidsinstanties beschikbaar hebben om rapporten te schrijven. Dat kan dus ook niet zonder uw steun! Overweeg (al dan niet na het lezen van het rapport) een donatie aan Clintel of word Vriend van Clintel.

‘Valencia’ heeft niets met klimaatverandering te maken

“Even voor alle duidelijkheid: de recente overstromingen in Valencia hebben niets te maken met klimaatverandering en alles met verwaarloosde infrastructuur en slechte stadsplanning”, schrijft onderzoeker en blogger Matthew Wielicki. “Het is bijna lachwekkend hoe snel politici en de mainstream media de overstromingen beschreven als veroorzaakt door klimaatverandering. Als je wat verder kijkt, zie je dat deze overstromingen niet alleen voorspelbaar waren maar ook te voorkomen.”

“Valencia heeft al eeuwen te maken met overstromingen. Na de verwoestende overstroming van 1957 namen stadsplanners de moedige stap om de rivier Turia om te leiden naar het zuiden van de stad; een briljante structurele oplossing om de stad te behoeden voor toekomstige rampspoed. Maar wat deden ze daarna? Ze lieten ongebreidelde stadsontwikkeling toe rond het nieuwe overstromingskanaal, exact waar het gevaarlijk kan worden dus. De recente overstromingen vonden precies in deze uitbreidingszones plaats. Decennia wegkijken van de overduidelijke risico’s heeft geresulteerd in deze voorspelbare ellende; eindeloos gepraat over een klimaatcrisis verandert daar niets aan.”

Lees het hele vertaalde artikel van Wielicki: hier

Ook blogger Rob de Vos boog zich over de overstromingen in Valencia en concludeerde eveneens dat deze niet te linken zijn aan klimaatverandering: lees zijn beschouwing: hier

Goed nieuws over het klimaat dat u nergens hoort

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers verbaast zich over de houding van de mainstream media ten opzichte van positief klimaatnieuws: dat wordt gewoon niet gemeld. Hij geeft als voorbeelden de toestand van Antarctische zee-ijs en de temperatuur van de oceanen. Als uitsmijter haalt hij nieuw, positief onderzoek over de koraalriffen aan: “Bij 2 graden opwarming en een toename van de zuurgraad (pH) met 0,2 blijven koraalriffen levensvatbaar, biodivers en in staat om te groeien. Het koraalarmageddon is dus van de baan. Decennia lang was dit een van de belangrijkste rechtvaardigingen voor radicaal klimaatbeleid: al zou de mens zich kunnen aanpassen aan een warmer klimaat, tegen het afsterven van het koraal door opwarming en verzuring was geen aanpassing mogelijk. En nu blijkt het koraal zelf zich gewoon aan te passen.”

Dit was nergens te lezen in de mainstream media. Maar als het slecht nieuws was geweest over het koraal, dan waren de persberichten van het Wereldnatuurfonds en Greenpeace allang de deur uit geweest, constateert Jaspers bitter.

Lees het hele artikel: hier

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Niet het klimaat maar het huidige klimaatbeleid vormt een bedreiging voor onze welvaart en ons welzijn. Stichting Clintel heeft met een netwerk van bijna 2000 wetenschappers en experts aangetoond dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Westerse leiders hebben ondertussen echter beleid opgetuigd (netto nul in 2050) dat desastreus is voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Dit beleid bedreigt het voortbestaan van ondernemers en dringt ook steeds dieper het privéleven van burgers binnen. Windturbines van bijna 300 meter hoog industrialiseren het platteland ten koste van het milieu, de portemonnee en de volksgezondheid. Huizen moeten van het gas af, met stijgende energiekosten tot gevolg. In veel steden mag nog maar 30 km/uur worden gereden.

Er is weinig draagvlak voor dit beleid onder de bevolking maar onze leiders denderen vooralsnog door. De wal zal het schip vroeg of laat gaan keren, want dit beleid is onhaalbaar en onbetaalbaar. Clintel wil eraan bijdragen dat dit eerder vroeg dan laat gebeurt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!.

Clintel ontvangt geen financiële steun van de overheid, niet van de Postcode Loterij of de industrie. Wij roepen daarom burgers en mkb-bedrijven op ons te steunen in deze strijd.

Uw steun gebruiken wij om:

  1. Via woord en geschrift uit te leggen dat er geen klimaatcrisis is. Niemand hoeft bang te zijn voor klimaatverandering. Wij doen dat via meerdere websites (clintel.nl en clintel.org) en diverse social media kanalen (twitter NLtwitter ORGLinkedinFacebookInstagram) en in optredens in het land en in de media. Via onze World Climate Declaration vormen we een internationale groep van experts die dit gedachtengoed uitdraagt. Op ons Youtube-kanaal zijn diverse Clintel-lezingen te bekijken en de film Climate: The Movie met ondertiteling in 30 talen.
  2. IPCC-rapporten te analyseren en te bekritiseren op alarmisme en eenzijdigheid. We proberen een serieuze tegenspeler van het IPCC te worden en dagen haar continu uit om met ons in gesprek te gaan. Er is inmiddels een Nederlandse vertaling beschikbaar van ons boek The Frozen Climate Views of the IPCC.
  3. Aandacht te vragen voor de keerzijde van het huidige klimaatbeleid, de enorme impact van windturbines en zonneparken op mens, milieu en biodiversiteit en de buitensporige kosten die daarmee gemoeid zijn. Zie ook het eerste item in deze nieuwsbrief.
  4. Ons te mengen in klimaatrechtszaken zoals die worden aangespannen door Milieudefensie. Klimaatbeleid hoort thuis bij de politiek, niet bij de rechter.

Overweeg een donatie aan Clintel om ons belangrijke werk verder te kunnen voortzetten. Of word Vriend van Clintel.

Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.

Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een eenmalige of maandelijkse donatie te doen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je  kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org