Twee eeuwen bewijs in één beeld: De explosieve stijging van het verbruik van fossiele brandstoffen (boven) komt direct overeen met de
ongekende wereldwijde stijging van de levensverwachting (onder). Van 30 jaar naar meer dan 70 jaar in veel regio’s – deze transformatie
werd niet veroorzaakt door klimaatbeleid, zonnepanelen of windmolenparken. Het werd voortgebracht door kolen, olie en aardgas.

Klimaatactivisten zeggen dat fossiele brandstoffen ons doden. De geschiedenis en data zeggen het tegenovergestelde.

Er is misschien geen ingrijpender transformatie in de geschiedenis van de mensheid dan die van de afgelopen twee eeuwen. Na duizenden jaren van korte, zware levens, onderbroken door hongersnood, pest en weersomstandigheden, veranderde er iets. Plotseling begonnen mensen langer, gezonder en comfortabeler te leven. De kindersterfte daalde. Vrouwen stierven niet meer in dezelfde mate tijdens de bevalling. Voedsel werd overvloediger, schoon water betrouwbaarder, warmte toegankelijker en medische zorg effectiever.

Die verschuiving vond niet plaats omdat we moreel, spiritueel of democratisch werden. Het kwam niet door wereldwijde verdragen of een VN-taskforce. Het gebeurde omdat we dichte, draagbare en betrouwbare energie ontsloten uit fossiele brandstoffen.

Laten we duidelijk zijn: bijna elke meetbare verbetering in het menselijk welzijn sinds 1850 is terug te voeren op de kracht van steenkool, olie en aardgas. En hoe vurig activisten ook proberen om fossiele brandstoffen af te schilderen als de zondebok in hun klimaatmoraliteitsspel, ze blijven de reden dat miljarden mensen vandaag de dag leven en floreren.

De gegevens die het debat moeten beëindigen

Kijk maar naar de afbeelding hierboven. Het is geen speculatie… Het is geschiedenis.

Het bovenste plaatje toont het wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen in de loop der tijd. Van 1800 tot 1900 gaat het langzaam. Maar vanaf 1900 begint het gebruik van fossiele brandstoffen te stijgen… om vervolgens te exploderen in het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog. Dit betekent dat kolen, olie en gas de motoren van de moderne tijd aanjagen.

Het onderste plaatje laat iets zien dat nog onthutsender is: de levensverwachting in verschillende regio’s over dezelfde periode. Duizenden jaren lang bleef deze steken in de lage 30-er jaren. Dan, plotseling, gaat het omhoog. Europa. Azië. Afrika. Amerika. Oceanië. Elk continent. Elke regio.

Er is geen andere variabele die deze parallelle verschuiving verklaart. Geen democratie. Geen klimaatregulering. Hernieuwbare energie niet. De timing is te perfect. De omvang is te dramatisch. Dit was geen toeval.

Het kwam door fossiele brandstoffen die waterzuivering, sanitaire infrastructuur, koeling, antibiotica, verwarmings- en koelsystemen, plastics voor steriele ziekenhuizen, transport voor vaccins en natuurlijk het Haber-Bosch proces dat synthetische kunstmest ontsloot, mogelijk maakten.

Deze één-tweetje van energieovervloed en chemische innovatie heeft de levensverwachting van de mens wereldwijd meer dan verdubbeld. Dat is geen neveneffect. Dat is de erfenis van fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen voeden de aarde

Zoals ik in mijn eerdere artikel “Nearly Half the World’s Population Relies on Synthetic Fertilizers Made from Fossil Fuels” (“Bijna de helft van de wereldbevolking vertrouwt op synthetische meststoffen gemaakt van fossiele brandstoffen”) heb uitgelegd, is de moderne landbouw volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het Haber-Bosch proces gebruikt waterstof uit aardgas om stikstof om te zetten in ammoniak, de basis van synthetische meststoffen.

Dit proces voedt meer dan 3 miljard mensen.

Oranje-bruin: Populatie gevoed dankzij synthetische stikstofmeststoffen
Groen: Populatie gevoed zonder synthetische stikstofmeststoffen

Schaf het af en de wereldvoedselvoorraad stort in. Niet duur… stort in. Hongersnood op een schaal die de mensheid nog nooit heeft gezien.

En ondanks de beweringen van groene fantasten zijn er vandaag de dag geen schaalbare, economisch haalbare alternatieven voor het kunstmestsysteem op fossiele brandstoffen. Geen enkel. Het snel stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen is, als het doorgezet wordt, niet alleen een beleidsfout; het is een doodvonnis voor de halve planeet.

Fossiele brandstoffen zitten in alles wat ertoe doet

In “What Would a World Without Fossil Fuels Look Like?” (“Hoe zou een wereld zonder fossiele brandstoffen eruit zien?”) heb ik laten zien hoe diep fossiele brandstoffen in ons moderne leven zijn verankerd. Petrochemische stoffen zitten niet alleen in benzine… ze zitten ook in..:

  • IV-slangen en steriele verpakking
  • Insuline en antibioticaprecursoren
  • Elektronische onderdelen en medische apparatuur
  • Voedselconservering, gekoelde opslag en logistiek
  • Sanitaire systemen, waterpompen en rioolwaterzuivering

Dit zijn geen luxe zaken. Dit is het fundament van de volksgezondheid. En dit alles wordt aangedreven door de brandstoffen waarvan ons verteld wordt dat ze de wereld vernietigen.

Klimaatalarm vs. menselijk welzijn

Zelfs als je gelooft dat fossiele brandstoffen verantwoordelijk zijn voor alle opwarming van 1,1°C sinds 1850, een bewering die ik op zijn best dubieus vind, wegen de voordelen nog steeds op tegen de kosten. Met gemak.

Wereldwijde gewasopbrengsten hebben een recordhoogte bereikt. CO₂, de molecule die gedemoniseerd wordt als vervuilende stof, heeft de plantengroei gestimuleerd door verbeterde bemesting. De voor droogte gecorrigeerde voedselproductie is gestegen. Hongersnood is nog nooit zo laag geweest. En zoals ik in detail beschrijf in “Fossil Fuels’ Critical Role in Combating Heat Waves” (“Fossiele brandstoffen spelen een cruciale rol in de strijd tegen hittegolven”), is het aantal sterfgevallen door hittegolven gedaald in plaats van gestegen – precies omdat fossiele brandstoffen airconditioning, koeling en moderne infrastructuur mogelijk maken.

Er is geen statistisch bewezen toename van extreme weersomstandigheden. Geen stijgend aantal doden door stormen of overstromingen. De gegevens ondersteunen het catastrofeverhaal gewoon niet.

Wat ze wel ondersteunen is dit: een overvloed aan energie leidt tot menselijk weerstandsvermogen.

De ongemakkelijke waarheid die niemand wil toegeven

Als fossiele brandstoffen vandaag de dag een nieuwe technologie zouden zijn, zouden ze op de markt worden gebracht als de grootste humanitaire doorbraak in de geschiedenis. En dat zijn ze ook. Maar omdat ze CO₂ uitstoten, worden ze gezien als de zondebok van onze tijd.

Dat is niet alleen oneerlijk… het is gevaarlijk.

De waarheid is dat fossiele brandstoffen niet alleen de industriële revolutie aandreven. Ze hebben de overlevingsrevolutie aangedreven. Miljarden mensen leven vandaag de dag nog omdat fossiele brandstoffen dat mogelijk maakten.

Dr. Matthew Wielicki

Dit is de Nederlandse vertaling van het artikel “How Fossil Fuels Doubled Human Life Expectancy” door dr. Matthew Wielicki, gepubliceerd op zijn Substack Irrational Fear op 25 juli 2025.