Climate: The Movie (The Cold Truth) is een nieuwe documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin, die eerder in 2007 de film The Great Global Warming Swindle uitbracht. De producer van de nieuwe is Amerikaanse podcastmaker Tom Nelson. Clintel Foundation organiseerde op 14 maart de Nederlandse première van de film in het Figi Theater in Zeist. Met 570 bezoekers was de voorstelling volledig uitverkocht.

Clintel was niet betrokken bij de productie van de film, maar helpt wel bij de verspreiding ervan, met name door in zoveel mogelijk talen ondertiteling aan te bieden. Tot nu toe hebben we de volgende talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools, Hongaars, Deens. Mocht u willen helpen bij een bepaalde taal, neem contact op met Evert Doornhof, evert.doornhof@clintel.org.
De film is te zien op het Youtube kanaal van Clintel.

Introductie van de film door Tom Nelson
Deze nieuwe documentaire van de Britse filmmaker Martin Durkin toont aan dat klimaatalarm een verzonnen doembeeld is zonder enige wetenschappelijke basis. Het laat zien dat de klimaatwetenschap en officiële metingen de claims niet ondersteunen dat we getuige zijn van een toename van extreme weersomstandigheden – orkanen, droogtes, hittegolven, bosbranden en andere fenomenen.

Het weerlegt nadrukkelijk de bewering dat de huidige temperaturen en niveaus van atmosferische CO2 ongewoon en zorgwekkend hoog zijn. Integendeel, vergeleken met de laatste half miljard jaar in de geschiedenis van de aarde, zijn zowel de huidige temperaturen als de CO2-niveaus extreem en ongewoon laag. We bevinden ons geologisch gezien in een ijstijd. Het laat ook zien dat er geen bewijs is dat veranderende CO2-niveaus (het is vele malen veranderd) in het verleden ooit de klimaatverandering hebben ‘veroorzaakt’.

Waarom wordt ons dan keer op keer verteld dat ‘catastrofale door de mens veroorzaakte klimaatverandering’ een onweerlegbaar feit is? Waarom wordt ons verteld dat er geen bewijs is dat dit tegenspreekt? Waarom wordt ons verteld dat iedereen die vraagtekens zet bij de ‘klimaatcrisis’ een ‘platte-aarde aanhanger’ en een ‘wetenschapsontkenner’ is?

De film onderzoekt de aard van de consensus achter klimaatverandering. Het beschrijft de opkomst van de klimaatindustrie waarin biljoenen dollars omgaan. Het beschrijft de honderdduizenden banen die afhankelijk zijn van de klimaatcrisis. Het verklaart de enorme druk op wetenschappers en anderen om het klimaatalarm niet in twijfel te trekken. De gevolgen voor wetenschappers die dat wel doen kunnen groot zijn: het intrekken van fondsen, afwijzing door wetenschappelijke tijdschriften, sociale uitsluiting.

De film is opgenomen op locatie in de VS, Canada, Israël, Kenia en het Verenigd Koninkrijk. De film bevat interviews met een aantal zeer prominente wetenschappers, waaronder professor Steven Koonin (auteur van ‘Unsettled’, voormalig provoost en vice-president van Caltech), professor Dick Lindzen (voorheen hoogleraar meteorologie aan Harvard en MIT), professor Will Happer (hoogleraar natuurkunde aan Princeton), Dr. John Clauser (winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 2022), Professor Nir Shaviv (Racah Institute of Physics) en anderen.

Martin Durkin heeft honderden uren aan documentaires en tv geproduceerd, geregisseerd en uitvoerend geproduceerd voor omroepen over de hele wereld, waaronder Discovery, National Geographic en vele anderen. Het bedrijf dat hij oprichtte en leidde, was een tijdlang de grootste producent van shows voor Science Channel en Discovery Networks International. Zijn verschillende documentaires hebben vele prijzen gewonnen en hij was lid van de stuurgroep van het World Congress of Science Producers, het Edinburgh Television Festival en jurylid voor de Bafta- en Royal Television Society-awards.

Tom Nelson is de producent van de film. Als podcast-maker verdiept hij zich al bijna twee decennia diepgaand in het klimaatdebat. In de Tom Nelson Podcast sprak Durkin in 2022 de wens uit om een vervolg te maken op “The Great Global Warming Swindle” uit 2007. Veel van de wetenschappers die in Climate: The Movie zijn geïnterviewd, hebben lange interviews gedaan voor de Tom Nelson Podcast en zijn tevens ondertekenaar van de Clintel World Climate Declaration.

#ClimateTheMovie is vanaf 21 maart gratis beschikbaar op diverse online locaties. Ondertitels voor tal van talen worden momenteel gemaakt door Clintel. Volg @ClimateTheMovie of @ClintelNED voor updates.

Foto gemaakt tijdens de première in Zeist op 14 maart 2024. Foto door Roy Manuhutu