“Als mensheid staan we door CO2 aan de rand van de afgrond. Dat is de boodschap die al jaren klinkt en met mijn ‘Club van Rome-achtergrond’, dacht ik er een tijd lang ook zo over. Totdat ik na mijn pensionering als Chief Technical Officer bij Philips de tijd kreeg om er eens écht in te duiken. En dan ontdek je al snel dat het hele idee van een klimaatcrisis voornamelijk gebaseerd is op circumstantial evidence.
Het klimaat kun je niet, ook niet gedeeltelijk, in een laboratorium simuleren, laat staan dat je er in de natuur mee kunt experimenteren. Onze kunde van het uiterst complexe fenomeen ‘klimaat’, is dus louter gebaseerd op observaties en de (huidige) interpretaties daarvan. Misschien allemaal best plausibel, maar wel op basis van onze, nog altijd beperkte kennis van het klimaat. Maar ook op basis van niet-bewezen aannames, wankele modellen en een veel te korte periode van betrouwbare observaties.
Gelukkig zijn er nog wel wat geïnteresseerde outsiders, meestal gepensioneerde wetenschappers die voor hun dagelijks brood niet meer afhankelijk zijn van het vergaren van onderzoeksgelden, die weten dat de klimaatwetenschap verre van settled is.”
Zo begint de inleiding van het essay De Klimaatillusie dat Ad Huijser schreef voor Stichting Clintel. Huijser, voormalig hoofd van het vermaarde Philips NatLab, verdiepte zich na zijn pensioen uitputtend in het klimaatdossier. Hij schreef er meerdere artikelen over, onder andere voor de Amerikaanse website Watts Up With That. In dit essay vat hij zijn kennis over het klimaat samen voor een breed publiek.
Download of lees het volledige essay hier. Toch liever lekker thuis op de bank met een gedrukt exemplaar, bestel die dan in onze webshop.
Over Ad Huijser
Ad Huijser studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven (1963-1968). In 1970 trad hij als onderzoeker in dienst van het Philips’ Natuurkundig Laboratorium, en promoveerde in 1979 aan de TU Twente. Na diverse research- en later managementposities in zowel het Philips’ NatLab., de Semiconductor- en Consumer Electronics Divisies, werd hij in 1994 benoemd tot “baas” van het NatLab en in 1998 verantwoordelijk voor de wereldwijde Philips Research
organisatie. Huijser was vanaf 2002 tot zijn pensioen in 2006 lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Philips Electronics en als Chief Technology Officer verantwoordelijk voor alle R&D, Innovatie en het Intellectueel Eigendom.