© Stichting Clintel /dinsdag 13 september 2022
Veel aandacht voor sterk groeiende World Climate Declaration
Nadat we in april de 1000e ondertekenaar van onze World Climate Declaration (WCD) verwelkomden ging het opeens hard. De WCD kreeg veel aandacht op drukbezochte websites (bv hier) en Marcel Crok werd geïnterviewd voor een artikel in The Epoch Times. Ook diverse youtube-kanalen (bv hier) en Telegram-groepen besteedden er aandacht aan.
Door de vele aandacht is het aantal ondertekenaars gegroeid tot ruim 1300.
Er verschijnen ook weer interviews met ondertekenaars, die vindt u op deze pagina.
Als u de Declaration ook wilt tekenen ga dan naar deze pagina.
Clintel mengt zich in rechtszaak Milieudefensie-Shell
We hebben het al eerder kort aangekondigd: Stichting Clintel gaat zich als derde onafhankelijke procespartij (proberen te) mengen in wat Milieudefensie noemt de klimaatzaak van de eeuw.
Milieudefensie won vorig jaar mei een rechtszaak tegen Shell die gevoerd was vanuit het ‘algemeen belang’. Clintel komt ook op voor het ‘algemeen belang’ en vindt dat een aantal belangrijke argumenten niet zijn ingebracht door beide partijen waardoor de rechter een onvolledig beeld had van de kwestie. Door ons te mengen in het hoger beroep (bij voorkeur via wat men noemt ’tussenkomst’) hopen we dit recht te zetten.
Clintel heeft advocaat Jurjen de Korte in de arm genomen van advocatenkantoor OSK uit Amsterdam. Deze werkt nu hard aan de voorbereiding van onze vordering die voor 18 oktober ingediend moet worden.
Inmiddels zijn er brieven naar Milieudefensie en naar Shell gestuurd en heeft er een gesprek plaatsgevonden met Shell in Den Haag. Milieudefensie spreken we binnenkort.
Uiteraard houden we u op de hoogte van wat ook voor Clintel een heel belangrijke zaak is.
U kunt ons steunen in deze belangrijke zaak via deze link. Vermeld bij uw donatie “rechtszaak”.
Hoogeveens nu ook in De Telegraaf: “Warmer door andere windrichting”
Luchtcirculatie verklaart het grootste deel van de opwarming in de laatste eeuw in Nederland. Het meest opvallende is dat CO2 geen rol van betekenis blijkt te spelen. Dat concludeerden de jonge wiskundestudent Jippe Hoogeveen en zijn vader recent in een wetenschappelijke publicatie in het International Journal of Climatology. Dit opvallende resultaat is nu ook gemeld in een artikel in De Telegraaf.
Een belangrijke conclusie uit de analyse van de Hoogeveens was dat het aandeel van zuidwestelijke (en warmere) wind in het jaarlijkse windpatroon al sinds het begin van de metingen in 1904 stijgt. Dat aandeel is sindsdien met 27% toegenomen.
Niet onverwacht leidde hat artikel ook tot kritiek. Tinus Pulles en weerman Peter Kuipers Munneke publiceerden hun kritiek op de blog Klimaatverandering. Han en Jippe Hoogeveen gingen in een commentaar zeer uitgebreid op alle argumenten in. Rob de Vos plaatste dit commentaar vervolgens als apart artikel op zijn blog.
Klimaatkritisch boek van PvdA’er Jules de Waart
Kritiek op klimaatwetenschap en klimaatbeleid komt begrijpelijkerwijs vaak van personen die onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze al gepensioneerd zijn. Dat geldt ook voor Jules de Waart (1942), die onlangs het boek Geloof niet alles…Klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek, publiceerde. Maar opmerkelijker is dat deze criticus afkomstig is uit de PvdA (in de jaren tachtig zelfs als Tweede Kamerlid), en dat zijn boek verschijnt in een tijd dat prominente partijgenoten als Frans Timmermans en Diederik Samsom vol op het orgel van de vermeende klimaatcatastrofe gaan terwijl een andere partijgenoot, Ronald Plasterk, met columns in De Telegraaf juist tegengas probeert te geven.
Het boek biedt een goed overzicht van zowel de politieke context als de wetenschap en de verwevenheid daartussen. Het boek is ook geschikt voor degenen die nog niet heel erg bekend zijn met de klimaatdiscussie en die nog open staan voor kritische geluiden. Het vat alle bezwaren die tegen het dominante klimaatverhaal zijn in te brengen, en dat zijn er veel, goed samen zonder daarin door te slaan naar de andere kant.
Geloof niet alles…Klimaatverandering in de spiegels van wetenschap en politiek is onder meer te bestellen via bol.com. De Telegraaf plaatste naar aanleiding van zijn boek een interview met De Waart. Lees onze eigen recensie: hier
Publieke omroep besteedt aandacht aan het boek van Patrick Moore
‘Ons’ boek Onzichtbare Neprampen en Verzonnen Onheil van Patrick Moore werd vorige week besproken op NPO1. Een klein wonder zult u zeggen. Niet als je bedenkt dat omroep Ongehoord Nederland daar ook twee keer per week een uitzending verzorgt.
Onze Vlaamse ambassadeur Ferdinand Meeus was er bovendien te gast om nuanceringen te plaatsen bij de vele doemverhalen over klimaat en hij deed dat met zijn gebruikelijke humor. Marcel Crok werd ook kort geïnterviewd over het boek.
De uitzending kunt u hier terugkijken.
Inmiddels kunnen we u ook melden dat Patrick Moore de Canadese ambassadeur van Clintel is geworden. Welkom Patrick!
Het boek kunt u uiteraard nog bestellen via deze pagina. Door het via ons te bestellen steunt u ook Clintel een beetje.
Marcel Crok spreekt zaterdag in Assen
Aanstaande zaterdag 17 september (om 10 uur!) geeft Marcel Crok een lezing in het provinciehuis in Assen getiteld: Er is geen klimaatcrisis.
De titel is uiteraard een verwijzing naar de World Climate Declaration van Clintel. In de lezing zal Crok een uitgebreide onderbouwing geven bij dit standpunt en zal hij tevens ingaan op het huidige Europese klimaatbeleid dat in zijn ogen absurde doelen heeft gesteld en dat daardoor zal leiden tot extreme prijsstijgingen voor consumenten.
De lezing is georganiseerd door JA21 maar nadrukkelijk bedoeld voor het brede publiek. Er zijn nog 12 tickets beschikbaar en de toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link.
CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 1300 wetenschappers en deskundigen.
CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven van over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org