© Stichting Clintel/donderdag 16 januari 2025

Gasprijzen Nederland absurd hoog door overheid

Foto: Shutterstock

HEPI brengt elke maand een rapport uit met een overzicht van de prijzen van gas en elektriciteit zoals betaald in de hoofdsteden van de 27 EU lidstaten plus het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. Blogger Rob de Vos dook er in: “Nederland heeft de op twee na hoogste gasprijzen van Europa. Dat ligt niet aan de netto gasprijs, maar vooral aan de door de overheid opgelegde (klimaat)heffingen. De totale heffingen beslaan in ons land maar liefst 63% van de totale gasprijs voor consumenten. Geen enkel Europees land doet ons dat naZelfs als we rekening houden met de netwerkkosten is de Nederlandse overheid de belangrijkste veroorzaker van de hoge gasprijzen. Dat de Nederlanders zoveel voor het aardgas betalen, komt dus vooral door de overheidsheffingen en heeft mijns inziens weinig te maken met het sluiten van het gasveld in Groningen.”

Het hele artikel door Rob de Vos van klimaatgek.nl is hier te lezen.

Nationaal Burgerberaad Klimaat van Rob Jetten ‘doorgestoken kaart’ 

Foto: Shutterstock

Het Nationaal Burgerberaad Klimaat (NBK), ooit in gang gezet door Rob Jetten, is begonnen! 175 Zorgvuldig geselecteerde burgers buigen zich het komende halfjaar over de vraag: ‘hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?’ Het beraad zal advies uitbrengen aan de regering en fungeert daarmee volgens milieujurist Lucas Bergkamp als een slimme manier om de weerstand tegen ingrijpend klimaatbeleid te breken“Het NBK is doorgestoken kaart en in minstens drie opzichten misleidend”, schrijft Bergkamp. “Met het NBK wekt de overheid ten onrechte de suggestie dat een burgerberaad de democratie zou bevorderen. De vraag die voorligt is eveneens misleidend en suggereert dat de consumptie van de Nederlandse burger het klimaat significant kan beïnvloeden. En de geselecteerde klimaat- en transitie-deskundigen zullen ervoor zorgdragen dat het beraad met de juiste aanbevelingen komt. De burger staat zo drie keer op het verkeerde been. De door de Grondwet voorgeschreven representatieve democratie wordt daarmee ondergeschikt gemaakt.”

Het hele artikel van Bergkamp, oorspronkelijk geplaatst op Wynia’s Week, is hier te lezen.

“Grote gevolgen voor atmosfeer door windturbines op zee”

Foto: climate.gov

Met de toenemende grootschaligheid van windenergie op zee wordt het steeds belangrijker om inzicht te krijgen in de gevolgen van atmosferische verstoringen door de turbines, schrijft ingenieur en journalist Bert Weteringe. Uit waarnemingen vanuit vliegtuigen en van vissers is bijvoorbeeld al bekend dat windparken op zee, bij stabiele atmosferische condities, kunnen zorgen voor wolkenvorming, een grote factor in het klimaat.

Deze atmosferische invloeden worden erkend door onderzoekers van de TU Delft en het KNMI, die de afgelopen jaren samen met projectpartner Whiffle, onderzoek deden. Hun simulatieresultaten geven aan dat in een 2050-scenario, grote delen van de Noordzee beïnvloed worden door zogeheten zog-effecten van windparken, gebieden waar de windsnelheid is afgenomen en die zich uitstrekken tot wel 150 km achter een windpark. Ook laten ze zien dat de toegenomen verticale menging van de lucht als gevolg van de vele windparken, invloed heeft op de temperatuur- en vochtigheidsprofielen van de lucht tot 3000 meter hoogte. De atmosferische effecten van het gebruik van windenergie hebben daarnaast ook gevolgen voor de efficiëntie van windturbines. Deze vermindert wanneer het gebruik van windenergie in omvang toeneemt. Deze dalingen in opbrengsten zullen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de komende overgang naar een hernieuwbaar energiesysteem.

Lees de hele beschouwing van Bert Weteringe: hier

KNMI bedrijft ‘kleuterstatistiek’ met klimaatstreepjescode

Afbeelding: KNMI

Onlangs was weer de presentatie van de jaarlijkse KNMI-streepjescode (zie hierboven). Die streepjescode geeft vanaf 1901 tot nu, elk jaar een kleur voor de hoogte van de gemiddelde temperatuur. “Het lijkt aan de rechterkant van de streepjescode, in het hier en nu dus, helemaal mis te gaan: we raken zo te zien verzeild in een bloedhete rode gevarenzone van opwarming”, schrijft journalist Arnout Jaspers. “Het KNMI zegt op de website nergens expliciet dat die rode kleur ‘gevaar’ betekent, maar dat is de default connotatie van mensen met zo’n kleur: bloedheet, bloedlink. Het KNMI heeft dus tussen een donkerblauw jaar (7,8 graden Celsius) en een bloedrood jaar (11,8 graden) 4 hele graden zitten. Dat is zo gedaan, omdat dit precies het verschil is tussen het koudste jaar in Nederland sinds 1901 (1963, met zijn beruchte winter) en het heetste jaar, 2024.”

Dat de streepjescode naar het rechtereind alarmerend rood opgloeit, is dus simpelweg in die kleurschaal ingebakken. Zolang de temperatuur blijft stijgen, kleuren de meest recente jaren per definitie bloedheet-rood. Het enige wat die streepjescode zegt, is daarom: ‘het Nederlandse klimaat warmt op’, maar het zegt niets over de omvang van de opwarming of hoe verontrustend dat eventueel is.”

Lees het hele artikel van Arnout Jaspers, oorspronkelijk geplaatst op Wynia’s Weekhier. Ook Rob de Vos wijdde een artikel aan de klimaatstreepjescode en noemde dit fenomeen ‘kleuterstatistiek’: zie hier.

Periodiek schenken aan een ANBI-stichting is aantrekkelijk

Stichting Clintel kan dankzij jullie donaties haar werk doen en staat ook dit jaar weer in de startblokken om diverse grotere en kleinere projecten te gaan uitvoeren. Een groot voordeel is dat Clintel een ANBI-stichting is. Dit is met name aantrekkelijk bij periodiek schenken. Een periodieke schenking aan een ANBI-stichting is direct volledig belastingaftrekbaar (bij gewone schenkingen geldt dat pas boven een bepaalde drempel). Dit geldt ook nog steeds voor bedrijven.

Voor een periodieke schenking vul je online een formulier in van de belastingdienst en die stuur je naar ons toe. Meer informatie hierover vind je hier op onze website. Bij voorbaat dank voor jullie steun.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid.

Wij publiceerden het boek The Frozen Climate Views of the IPCC, waarin we het laatste IPCC-rapport kritisch onder de loep nemen. Eerder toonden we aan dat het KNMI was doorgeschoten met haar historische temperatuurcorrecties waardoor veel hittegolven uit de boeken zijn verdwenen.

In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1950 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org