© Stichting Clintel / donderdag 30 maart 2023
Clintel-essay prof. Harrie de Swart over ‘politici met een sigaret in hun oor’
Als een politicus met een sigaret in zijn oor, wordt aangesproken waarom hij dit doet en hij antwoordt dat dit is om de krokodillen weg te houden, zal men reageren met ‘maar man, er zijn hier toch geen krokodillen’. Waarop de politicus in kwestie kan antwoorden met: zie je wel dat het werkt!
Of de politicus roept: we hebben een probleem, dus we moeten iets doen. CO2 in de grond stoppen (of een mondkapje opdoen of afstand houden) is iets. Dus: dit moeten we doen.
Vaak worden we als burger geconfronteerd met redeneringen en beweringen door politici en beleidsmakers. Maar niet zelden voel je aan je theewater: klopt dat wel? Prof. dr. Harrie de Swart is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en gespecialiseerd in de grondslagen van de wiskunde, logica en taalanalyse. In dit nieuwe Clintel-essay, classificeert De Swart een aantal drogredenen en oneerlijke discussiemethoden en illustreert hij ze met voorbeelden uit klimaat- en coronadiscussies.
Zo bespreekt De Swart het argumentum ad populum, ofwel het groepsdenken. Hiervan is sprake als men een bewering als waar aanneemt omdat sprake is van een op het eerste gezicht universeel geaccepteerd oordeel. Het idee is dat als een meerderheid in iets gelooft, dat het dan ook wel waar moet zijn. De geschiedenis (ook die van de wetenschap) heeft geleerd dat de meerderheid er geregeld flink naast zat. Zo was, tot het jaar 1500, 99,99% van de wetenschappers het erover eens dat de zon om de aarde draaide. Maar toch had Copernicus gelijk!
Over groepsdenken haalt De Swart een prachtig citaat van Schopenhauer aan: “Er is geen mening, hoe absurd ook, die mensen niet zullen omarmen zodra ze overtuigd zijn dat die algemeen geaccepteerd is…Ze zijn als schapen die hun leider volgen waarheen hij ze ook leidt. Ze zouden eerder sterven dan denken! Wanneer een mening dit stadium van universele acceptatie bereikt, dan wordt adhesie een plicht….Er zijn weinig mensen die zelfstandig kunnen denken, maar iedereen wil een mening hebben en wat dan resteert is slechts die van anderen over te nemen in plaats van zijn eigen mening te vormen.”
Het volledige essay is hier gratis te downloaden.
Clintel ontvangt geen subsidie van de overheid en ook geen bedragen van de Postcode Loterij. Wij kunnen ons werk alleen doen dankzij donaties van particulieren en MKB-bedrijven. Heb je waardering voor dit essay of voor het werk van Clintel in het algemeen, overweeg dan Vriend van Clintel te worden of een donatie over te maken.
Shellenberger: “VN verspreidt bewust klimaat-desinformatie”
De Amerikaanse overheid en de VN zeggen zich ernstige zorgen te maken over desinformatie. Maar ze zijn juist zelf belangrijke verspreiders van desinformatie, vooral over het klimaat. Dat stelt auteur en activitist Michael Shellenberger in een artikel dat Clintel met zijn toestemming heeft overgenomen van zijn substackpagina Public.
Ecomodernist Shellenberger (tevens medeoprichter van het Breakthrough Institute en oprichter van ‘Environmental Progress) geeft als voorbeeld van het effect van deze desinformatie het feit dat 53 procent van de ondervraagden in de VS het eens is met de aantoonbaar onjuiste bewering dat orkanen vaker voorkomen door klimaatverandering.
Shellenberger gaat in het tweede deel van het artikel in op de historische achtergronden:
“De Verenigde Naties zijn al 75 jaar de grootste verspreider van energie- en milieudesinformatie. In 1947 werd Julian Huxley voorzitter van UNESCO. Hij hielp het Malthusianisme, de opvatting dat er te veel mensen op de wereld zijn, tot de officiële ideologie van de wereldelites te maken. Hij lanceerde een langdurige, multimediale desinformatiecampagne over meerdere onderwerpen en decennia, die nog steeds voortduurt. Bovenal probeerden Malthusiaanse elites in de Verenigde Naties de massa bang te houden zodat ze gecontroleerd konden worden.”
Een van de kernpunten van deze ideologie is volgens Shellenberger het verzet tegen kernenergie, dat immers goedkope en overvloedige energie voor iedereen zou kunnen betekenen.
Lees het hele vertaalde artikel van Michael Shellenberger: hier
Waarom Arend Rosman Vriend van Clintel werd
Clintel is volledig aangewezen op donaties van medestanders; wij ontvangen geen enkele subsidie. Ook jouw steun is onmisbaar. Vanaf een bijdrage van 100 euro per jaar ben je Vriend van Clintel. Je kunt dan gratis naar onze events en ontvangt als eerste alle publicaties. Ook ontvang je een uitnodiging voor onze jaarlijkse bijeenkomst voor Vrienden. Begin dit jaar sloot Arend Rosman uit Langerak zich aan:
“Ik ben Vriend geworden omdat Clintel zorgt voor een onafhankelijk en kritisch geluid. In de reguliere media wordt wetenschappelijke informatie stelselmatig onderdrukt. Clintel brengt harde feiten op basis van metingen en waarnemingen. Die vertellen een ander verhaal dan men ons wil doen geloven.
Het is JUIST NU van groot belang dat de keerzijde van het desastreuze, ‘groene’ beleid bekend wordt bij een breed publiek. Met name bij de jeugd. Alsmede de wankele basis waarop dat beleid is gebaseerd. Clintel heeft onze steun ook hard nodig voor de rechtszaken die ze voert in ons belang. Zoals www.klimaatzaakvandeeeuw.nl
Clintel presenteert informatie laagdrempelig, vanuit een breed perspectief en in historische context. Een weloverwogen tegengeluid tegenover het klimaatalarmisme, met de onmisbare uitleg dat natuur en klimaat niet hetzelfde zijn. We kunnen verantwoord met de aarde omgaan zonder, gedreven door klimaatpaniek, onze economie en natuur te verwoesten. Belangrijk werk dat écht onze steun verdient. Dank Clintel!”
Ook Vriend worden? Ga naar www.clintel.nl/vrienden. En wist je dat je met een periodieke schenking méér kunt doneren zonder dit te merken, dankzij belastingvoordeel? www.clintel.nl/periodieke-gift . Neem bij vragen gerust contact op via office@clintel.nl
Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1500 wetenschappers en deskundigen.
Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org