© Stichting Clintel/donderdag 7 november 2024

Lezing Benny Peiser van de Global Warming Policy Foundation: “Het einde van Netto Nul-beleid lijkt in zicht”
26 november, Antropia, Driebergen

Benny Peiser

“De politieke consensus over klimaat is aan het kantelen”. Woorden van die strekking waren onlangs te horen uit de mond van een Britse minister in de House of Lords (de Britse Eerste Kamer). En overal in Europa zien we dat groene partijen terrein verliezen en dat meer klimaatkritische partijen oprukken. Nigel Farage staat met zijn Reform Party op 20% in de peilingen en wijst de klimaatagenda resoluut af. Hij dwingt daarmee de conservatieven, die nu in de oppositie zitten, om ook fermere taal uit te slaan tegen de klimaatagenda.

In Nederland zagen we gisteren tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei dat regeringspartij PVV de strenge klimaatdoelen “een papieren werkelijkheid” noemde en die andere regeringspartij, BBB, zei dat “het tijd is voor een pitstop”. Met de overwinning van Trump gaan de VS zich waarschijnlijk wederom terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Tegen deze achtergrond onderhandelen alle landen van 11 tot 22 november tijdens de COP29 over toekomstig klimaatbeleid. De kans van slagen van deze COP lijkt op voorhand minimaal.

Er zijn weinig mensen in Europa die al deze ontwikkelingen beter kunnen duiden dan Benny Peiser, al 15 jaar de directeur van de Brits denktank de Global Warming Policy Foundation. Peiser komt op uitnodiging van Clintel naar Nederland om zijn licht te laten schijnen op de recente ontwikkelingen. Peiser ziet voor het eerst in die 15 jaar dat hij nu directeur is een kentering in het politieke debat rond klimaat. De tijden dat men links en rechts van het politieke spectrum vóór ambitieus klimaatbeleid stemde lijken definitief voorbij.

De lezing zal plaatsvinden in Cultuurcentrum Antropia in Driebergen-Zeist op 26 november om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19 uur. De lezing duurt tot 21:00 uur.
Na afloop is er gelegenheid om een drankje te drinken en met de spreker van gedachten te wisselen. Vrienden van Clintel hebben separaat een uitnodiging ontvangen voor deze borrel.
Overweegt u ook al een tijdje om Vriend van Clintel te worden, dan is dit een uitstekend moment. U kunt tijdens de borrel kennismaken met vele andere Vrienden van Clintel en ontvangt als welkomstgeschenk een exemplaar van een van onze boeken. Vriend worden kan hier.

Tickets voor de lezing (15 euro) kunt u kopen in onze webshop.


Bereikbaarheid:

navigeren naar Stationsweg 15B, Oude Stationsweg 13 of navigeer naar Station Driebergen-Zeist
Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.

Waar gaat de lezing over?
De wereldwijde onderhandelingen over toekomstig klimaatbeleid zitten muurvast. Ontwikkelingslanden vragen nu niet miljarden maar biljoenen aan compensatie voor de klimaatschade die ze hoegenaamd geleden zouden hebben. Het Westen wordt nu gevraagd om duizend miljard per jaar op te hoesten. Ondertussen heeft China onder het Parijs klimaatakkoord nog altijd de status van ‘ontwikkelingsland’ en mag het volgens de afspraken in Parijs tot 2030 meer CO2 blijven uitstoten. Amerika, al onder Biden, accepteert dat niet langer en eist dat landen als China Saoedi-Arabië, Rusland en Brazilië ook honderden miljarden gaan bijdragen aan dit internationale fonds. Ondertussen is er groeiende politieke weerstand ontstaan in het westen tegen het kostbare Netto Nul-emissiebeleid. De politieke consensus over klimaat is doorbroken. Benny Peiser gaat in deze lezing in op de economische en politieke crisis waarin het klimaatbeleid zich bevindt en hij zal ook suggesties doen voor pragmatische beleidsalternatieven.


Dr Benny Peiser is de directeur van de Global Warming Policy Foundation. De GWPF is een apolitieke denktank die in 2009 werd opgericht door de inmiddels overleden Lord Lawson. Dr Peiser heeft veel stukken geschreven over de economische en maatschappelijke risico’s van het Netto Nul-beleid. Een asteroïde (doorsnede 10 km) met de naam Minor Planet (7107) Peiser is door de International Astronomical Union 
naar hem vernoemd.

Zie ook onze website.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Niet het klimaat maar het huidige klimaatbeleid vormt een bedreiging voor onze welvaart en ons welzijn. Stichting Clintel heeft met een netwerk van bijna 2000 wetenschappers en experts aangetoond dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Westerse leiders hebben ondertussen echter beleid opgetuigd (netto nul in 2050) dat desastreus is voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Dit beleid bedreigt het voortbestaan van ondernemers en dringt ook steeds dieper het privéleven van burgers binnen. Windturbines van bijna 300 meter hoog industrialiseren het platteland ten koste van het milieu, de portemonnee en de volksgezondheid. Huizen moeten van het gas af, met stijgende energiekosten tot gevolg. In veel steden mag nog maar 30 km/uur worden gereden.

Er is weinig draagvlak voor dit beleid onder de bevolking maar onze leiders denderen vooralsnog door. De wal zal het schip vroeg of laat gaan keren, want dit beleid is onhaalbaar en onbetaalbaar. Clintel wil eraan bijdragen dat dit eerder vroeg dan laat gebeurt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!.

Clintel ontvangt geen financiële steun van de overheid, niet van de Postcode Loterij of de industrie. Wij roepen daarom burgers en mkb-bedrijven op ons te steunen in deze strijd.

Uw steun gebruiken wij om:

  1. Via woord en geschrift uit te leggen dat er geen klimaatcrisis is. Niemand hoeft bang te zijn voor klimaatverandering. Wij doen dat via meerdere websites (clintel.nl en clintel.org) en diverse social media kanalen (twitter NLtwitter ORGLinkedinFacebookInstagram) en in optredens in het land en in de media. Via onze World Climate Declaration vormen we een internationale groep van experts die dit gedachtengoed uitdraagt. Op ons Youtube-kanaal zijn diverse Clintel-lezingen te bekijken en de film Climate: The Movie met ondertiteling in 30 talen.
  2. IPCC-rapporten te analyseren en te bekritiseren op alarmisme en eenzijdigheid. We proberen een serieuze tegenspeler van het IPCC te worden en dagen haar continu uit om met ons in gesprek te gaan. Er is inmiddels een Nederlandse vertaling beschikbaar van ons boek The Frozen Climate Views of the IPCC.
  3. Aandacht te vragen voor de keerzijde van het huidige klimaatbeleid, de enorme impact van windturbines en zonneparken op mens, milieu en biodiversiteit en de buitensporige kosten die daarmee gemoeid zijn. Zie ook het eerste item in deze nieuwsbrief.
  4. Ons te mengen in klimaatrechtszaken zoals die worden aangespannen door Milieudefensie. Klimaatbeleid hoort thuis bij de politiek, niet bij de rechter.

Overweeg een donatie aan Clintel om ons belangrijke werk verder te kunnen voortzetten. Of word Vriend van Clintel.

Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.

Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je  kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org