© Stichting Clintel/vrijdag 14 februari 2025

Nationaal Burgerberaad kán het klimaat niet eens helpen

Marcel Crok schetst in een eerste artikel rond het Nationaal Burgerberaad Klimaat (NBK) de ontnuchterende geopolitieke context waarbinnen dit NBK zich afspeelt. De 175 geselecteerde burgers buigen zich over de vraag of ze via hun voeding, via reizen en via hun spullen kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Crok stelde in 2017 al in een interview met de Volkskrant dat het Nederlandse klimaatbeleid slechts een verwaarloosbare, en onmeetbare bijdrage (0,0003 graden minder opwarming in 2100) kan leveren aan de wereldwijde temperatuur. Het Burgerberaad buigt zich ook nog eens over een (klein) deel van de totale CO2-emissies van Nederland. Voor het wereldwijde klimaat is het dus sowieso irrelevant. Als Nederland het wereldwijde klimaat ‘beter’ zou willen maken via het reduceren van broeikasgasemissies, dan doet het er goed aan de pijlen op Azië te richten. Als dat continent zou afstappen van steenkool, dan is een belangrijke slag geslagen. Maar daar gebeurt precies het tegenovergestelde: Azië gebruikt steeds meer steenkool.

Moet Nederland dan maar de handdoek in de ring gooien?, vraagt Crok zich af. “Niet per se. Maar zoals bij alles in de economie zijn de belangrijkste vragen die we daarbij moeten beantwoorden: wat zijn de kosten en wat zijn de baten? Dat zijn de vragen die de leden van het Burgerberaad iedere bijeenkomst opnieuw en tot vervelens toe aan de betrokken deskundigen zullen moeten vragen.”

Lees de hele beschouwing van Marcel Crok: hier

Nieuwe video: Willie Soon terug in de tijd, naar de Vikingen

Willie Soon

Dr. Willie Soon heeft zijn kolengestookte tijdmachine weer opgestart en is deze keer teruggereisd naar de tijd van de Vikingen. Wat kunnen we daar leren over het klimaat? Het is wederom een onderhoudend filmpje geworden, gemaakt door Soon en het team van Gorilla Science (Martin Durkin en Tom Nelson, die vorig jaar ook Climate: The Movie produceerden). Bekijk het filmpje (met Nederlandse ondertiteling) en stuur het door naar je kinderen en kleinkinderen!

Eerder maakte hetzelfde team al deze video, waarin Soon terugkeert naar de tijd van de dinosaurussen.

Lees het hele artikel van Marcel Crok: hier

Stijging zeespiegel verdubbeld en warmste januari ooit??

Foto: Shutterstock

Rob de Vos van klimaatgek.nl kijkt weer eens met een kritisch en nuchter oog naar twee klimaatbeweringen die in de reguliere media voor zoete koek werden aangenomen.

Ten eerste meldde het KNMI recent dat de jaarlijkse mondiale zeespiegelstijging in de laatste dertig jaar is verdubbeld. De Vos: “Toevallig volg ik al een aantal jaren een aantal getijdenstations verspreid over de wereld: Den Helder, San Francisco, Victoria (Can), The Battery (USA), Honolulu (USA), Balboa (Pan), Fremantle (Aus), North Shields (UK) en Sydney (Aus). De  grafieken tonen geen van alle een versnelling rond 1990, de acceleratiecijfers zijn verwaarloosbaar.”

Ten tweede werd volgens de media weer eens een klimaatrecord gevestigd: januari 2025 zou de warmste januarimaand zijn die ooit is gemeten. De Vos constateert dat deze bewering grotendeels berust op modellering terwijl daadwerkelijke satellietwaarnemingen voor januari aantonen dat januari 2025 ruim 0,3 graden koeler was dan januari 2024.

Lees de volledige beschouwingen van De Vos: hier en hier

“Instorten van de klimaatagenda gaat duizenden banen kosten”

Foto: Shutterstock

We zijn inmiddels zover dat alles het gevolg is van klimaatverandering en de hele ambtelijke keten en tienduizenden, zo niet honderdduizenden banen afhankelijk zijn geworden van ‘het klimaat’, constateert David van Diemen op indepen.eu. “Zelfs de personeelsverantwoordelijke op kantoor moet nu gaan bijhouden hoeveel CO2 de vertegenwoordigers uitstoten tijdens hun werkzaamheden. Iedereen controleert iedereen op grond van regeltjes waar ambtenaren geld aan kunnen verdienen terwijl ze zelf geen enkele verantwoordelijkheid dragen, anderen moeten het doen. Klushubs in Amsterdam zijn de extreme resultante van dergelijke waanzin die slechts één doel dient: geld verdienen aan angst.”

Al die klimaatmanagers, beleidsadviseurs, subsidieadviseurs, duurzaamheidsspecialisten, communicatieadviseurs, duurzaamheidsexperts, installateurs, verduurzaamheidsadviseurs, mediastrategen, omgevingsmanagers, fondsenwervers, adviseurs klimaatadaptatie etcetera, etcetera, loopt het inmiddels dun door de broek volgens Van Diemen, want het klimaatverhaal loopt op zijn einde. “Dus alle klimaatbanen zullen omgebogen moeten worden nu het huidige verhaal van deze branche niet meer werkt.”

Lees het hele opiniestuk: hier

Steun ons, het tij is aan het keren!

Niet het klimaat maar het huidige klimaatbeleid vormt een bedreiging voor onze welvaart en ons welzijn. Stichting Clintel heeft met een netwerk van bijna 2000 wetenschappers en experts aangetoond dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Westerse leiders hebben ondertussen echter beleid opgetuigd (netto nul in 2050) dat desastreus is voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Dit beleid bedreigt het voortbestaan van ondernemers en dringt ook steeds dieper het privéleven van burgers binnen. Windturbines van bijna 300 meter hoog industrialiseren het platteland ten koste van het milieu, de portemonnee en de volksgezondheid. Huizen moeten van het gas af, met stijgende energiekosten tot gevolg. In veel steden mag nog maar 30 km/uur worden gereden.

Er is weinig draagvlak voor dit beleid onder de bevolking maar onze leiders denderen vooralsnog door. De wal zal het schip vroeg of laat gaan keren, want dit beleid is onhaalbaar en onbetaalbaar. Clintel wil eraan bijdragen dat dit eerder vroeg dan laat gebeurt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Wij hopen dat u ons ook in 2025 blijft steunen in deze missie. Dat kan op vele manieren.

U kunt direct zelf een bedrag overmaken aan Clintel. U kunt via een formulier doneren, eenmalig of maandelijks. U kunt vanaf minimaal 100 euro per jaar vriend worden van Clintel.

Clintel is een ANBI-stichting wat inhoudt dat uw donatie aan Clintel vanaf een bepaalde drempel belastingaftrekbaar is. Bij periodiek schenken is uw donatie zelfs onmiddellijk belastingaftrekbaar.

Nalaten
Clintel heeft dit jaar voor het eerst een legaat ontvangen en er zijn enkele mensen die ons hebben opgenomen in hun testament. We zijn hiervoor zeer dankbaar. Klimaat is uitdrukkelijk iets van lange tijdschalen en gericht op de nabije maar ook de verre toekomst. Clintel hoopt bij te dragen een meer optimisme over de toekomst zodat onze kinderen en kleinkinderen zonder angst hun leven kunnen leiden. Meer informatie over nalaten vindt u hier op onze website.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid.

Wij publiceerden het boek The Frozen Climate Views of the IPCC, waarin we het laatste IPCC-rapport kritisch onder de loep nemen. Eerder toonden we aan dat het KNMI was doorgeschoten met haar historische temperatuurcorrecties waardoor veel hittegolven uit de boeken zijn verdwenen.

In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1950 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org