© Stichting Clintel/woensdag 26 september 2023

Aftellen voor het bezoek van Steven E. Koonin is begonnen

Morgen is het eindelijk zover, dan brengt Steven E. Koonin, auteur van de Amerikaanse bestseller Unsettled, op uitnodiging van Clintel een bezoek aan Nederland. Het afgelopen jaar heeft Peter Baeten, freelance medewerker van Clintel, het boek vertaald. In samenwerking met uitgeverij Succesboeken.nl brengen we het boek nu uit onder de titel Onbeslist. Meer over de verkoop in een volgende nieuwsbrief.

Koonin was decennialang hoogleraar natuurkunde aan de prestigieuze universiteit CalTech. Hij werkte vijf jaar voor BP als chief scientist, met als focus de energietransitie en hij werkte twee jaar voor president Obama bij het ministerie van Energie. Tegenwoordig is hij hoogleraar aan de New York University waar hij colleges geeft over klimaat en energie.

Zijn boek Unsettled is meer dan 200.000 keer verkocht in de VS en het is een grote eer om hem in Nederland te ontvangen.

Woensdagavond geeft Koonin een lezing over zijn boek in Antropia, Driebergen. Deze lezing is met ruim 300 bezoekers helemaal uitverkocht. Koonin zal daar het eerste exemplaar van zijn boek in ontvangst nemen.

Donderdagochtend organiseren we in Baarn samen met Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid (van Theo Wolters) een heel interessant symposium waar Koonin wederom zal spreken, dit keer uitsluitend over de energietransitie. Theo Wolters houdt een verhaal over de kosten van kernenergie versus wind en zon en de Duitse journalist Alexander Wendt komt vertellen over de Duitse Energiewende (spoiler alert: daar gaat het niet al te best mee). Voor dit symposium zijn nog wel enkele kaarten beschikbaar. Kijk daarvoor op onze speciaal gebouwde website https://ourenergytransition.eu/Vrienden van Clintel kunnen gratis naar dit symposium.

Alle lezingen worden gefilmd en zullen later verschijnen op ons Youtube-kanaal.

Hoe de bloedhete zomer van 1947 verdween uit de top 10 van warmste jaren 

Rob de Vos heeft weer een uitstekend artikel geschreven. Dit keer laat hij zien hoe het kan dat de bloedhete zomer van 1947 (zeer oude lezers zullen dat beamen) bij het KNMI uit de top 10 van warmste zomers is gevallen. Dit heeft uiteraard alles te maken met de temperatuurcorrecties (homogenisatie) van het KNMI waardoor warme dagen voor 1950 drastisch naar beneden zijn gecorrigeerd. Clintel heeft hier al veel over gepubliceerd, onder andere een rapport en een wetenschappelijk artikel. Het KNMI blijft halsstarrig vasthouden aan deze in onze ogen onverdedigbare correcties.

Lees artikel Rob de Vos hier.

Lees ons wetenschappelijke artikel via deze link.

Marcel Crok en Theo Wolters in klimaatpanel bij Holland Gold, 20 oktober in Ede

Marcel Crok was eerder dit jaar te gast in de podcast van het bedrijf Holland Gold (ja, doet aan in- en verkoop van goud). Paul Buitink, directeur van Holland Gold, vroeg Marcel daarna of hij mee wilde doen aan een paneldiscussie over klimaat op een groot congres (1000 bezoekers) dat zij organiseren op 20 oktober in Ede. Uiteraard. Toen begon het: er moest nog een opponent gevonden worden. Jullie raden het al: drie maanden later blijkt niemand bereid om met Marcel in debat te gaan. Niemand. Dus is nu besloten het uur in tweeën te knippen, Marcel vertelt over het klimaat en Theo Wolters over de energietransitie. De overige sessies gaan over geld en geopolitiek.

Tickets hier verkrijgbaar. Met actiecode CLINTEL krijg je 10% korting.

Ook een koel hoofd en warm hart? Word Vriend van Clintel!

Clintel is de onafhankelijke waakhond op het gebied van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. Met een koel hoofd en een warm hart komen wij op voor de belangen van  burgers en het mkb, in Nederland maar ook wereldwijd.
Ook natuur en milieu profiteren, want het zogenaamde ‘groene’ beleid blijkt vaak juist gifgroen; schadelijk voor de natuur (denk aan windmolens of het verbranden van bossen in centrales), ondanks alle mooie verhalen. En het is ook nog eens onbetaalbaar.

Clintel strijdt voor rationeel beleid, betaalbare energie en energiezekerheid; van levensbelang voor onze welvaart en welzijn. Deze staan nu zwaar onder druk. Clintel opereert onafhankelijk van de overheid en haar goed gevulde subsidiepotten. Echte wetenschap baseert zich op wetenschappelijk onderbouwde stellingen, los van financiële en andere belangen en groepsdruk.

Clintel is écht afhankelijk van de steun van medestanders zoals jij. Word ook Vriend van Clintel vanaf een bijdrage vanaf 100 euro per jaar (omgerekend slechts 8,33 euro per maand). Als Vriend van Clintel ontvang je:

1) Als eerste al onze publicaties
2) Een van onze boeken als welkomstgeschenk
3) Uitnodigingen voor onze bijeenkomsten (meestal gratis voor Vrienden)
4) Uitnodiging voor onze speciale bijeenkomsten voor Vrienden en grotere donateurs

Kom erbij, wees welkom en meld je aan via Vrienden van Clintel

Clintel zoekt mensen

Clintel groeit! Dat is super goed nieuws natuurlijk. Steeds meer mensen horen over het werk en de standpunten van Clintel, ondanks een boycot van de media. Recent sloot Nobelprijswinnaar natuurkunde (2022) John Clauser zich aan bij Clintel. Dat geeft onze beweging een enorme impuls.

Om de volgende stap te kunnen gaan maken, willen we ons team graag uitbreiden. We zoeken mensen met verschillende expertise. Liefst op vrijwillige basis, maar we huren zeker ook freelancers in. Het gaat om parttime functies. Voel je je aangesproken door een van onderstaande functies, stuur een e-mail met een korte beschrijving van je achtergrond en je motivatie naar office@clintel.org en we nemen z.s.m. contact met je op.

Financieel medewerker

We zoeken iemand die kan helpen bij de boekhouding en bij het maken van de jaarverslagen.

Schrijvers en vertalers
We zijn altijd op zoek naar mensen die goed kunnen schrijven of vertalen. Clintel is wereldwijd actief en we publiceren dan ook in vele talen. Ervaring met schrijven over klimaat en energie is wel gewenst (bij vertalen is dat iets minder belangrijk).

Kwartiermaker
De volgende stap voor Clintel is om aanzienlijk meer fondsen te gaan ophalen. Die zullen niet komen van de overheid, de Postcode Loterij of de olie-industrie. De meeste steun valt te verwachten van burgers en met name het mkb, dat door stijgende energieprijzen flink in het nauw gedreven wordt. We zoeken een kwartiermaker die vooral gaat helpen om contacten te leggen met en avonden te organiseren voor het mkb.

Nogmaals, reacties naar office@clintel.org.
Stuur deze ‘vacatures’ gerust door naar potentiële kandidaten in je omgeving.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties en steun.

Marcel Crok & Guus Berkhout

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1600 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org