© Stichting Clintel/zaterdag 25 mei 2024
Clintel on Tour over megalomane windmolens: op donderdag 30 mei in Oss
Met een serie bijeenkomsten onder de naam Clintel on Tour, gaan we onder meer op bezoek bij omwonenden die te maken hebben met de negatieve gevolgen van plannen voor windturbines in hun omgeving. In Oss en in de polder tussen Oss en Den Bosch zijn er plannen voor twee windparken. Hierbij gaat het in totaal om vierentwintig windturbines, sommige van 260 meter hoog. En dus komt Clintel on Tour op donderdag 30 mei naar Oss. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (inloop 19.30) in Buurtcentrum De Binnenstad, Sint Barbaraplein 6.
Tickets kosten 5 euro en zijn hier te verkrijgen.
Sprekers op deze avond zijn Kees Remi en Bert Weteringe. Kees Remi is geboren en getogen in Oss en inmiddels gepensioneerd. Remi ziet met lede ogen aan hoe de natuur rond de stad wordt verwoest door de komst van enorme windturbines. In Brabant wil hij mensen alert maken op de gevolgen van megalomane windplannen. “Na een gemeentelijke herindeling hoort nu ook een prachtig landschap aan de Maas bij Oss, met veel groen en recreatiegebied Herperduin. Daar moeten nu twintig grote windturbines komen, in de polder tussen Oss en Den Bosch, naast nog eens vier op een andere locatie. Ze staan er nog niet, maar als ze er komen zal het hele gebied voor een lange tijd een enorme bouwput worden, waar vrachtwagens af en aan rijden over grote betonnen aanvoerwegen. De gevolgen voor de natuur zijn niet te overzien. Als je er nu doorheen fietst, is het prachtig groen met veel weidevogels, eendenkooien en een waterwingebied. Wat blijft daar van over?”
Burgers mochten meepraten over de plannen voor de windturbines, in klankbordgroepen die de gemeente had georganiseerd. Voor een kritisch geluid was echter geen ruimte. “Als je tegen bent”, kregen we te horen, “ga je maar naar de rechter”.
“De plannen liggen al drie jaar bij de Raad van State”, vervolgt Remi. “De uitspraak komt zeer binnenkort en ik verwacht dat wij gaan verliezen. Tegenstanders van windturbines winnen zelden of nooit. Bij Clintel on Tour hoop ik Brabanders meer te kunnen vertellen over wat het betekent als ergens windturbines worden neergezet. Iedereen is welkom, want het is hoog tijd dat we echt met elkaar in gesprek gaan, op een eerlijke manier.”
De tweede spreker op 30 mei is Bert Weteringe, auteur van het kritische boek Windhandel. Hij is vliegtuigbouwkundig ingenieur en werkte bij diverse instanties en bedrijven, waaronder de TU Delft en Fokker.
Lees meer over de bijeenkomst in Oss: hier
Thuiswedstrijd voor Marcel Crok: Clintel on Tour op 6 juni naar Langedijk
Clintel on Tour komt op donderdag 6 juni naar Het Behouden Huis (Dorpstraat 850, Oudkarspel) in het Noord-Hollandse Langedijk. Tegenwoordig een buurtcentrum, maar in zijn jeugd bezocht Clintel-oprichter Marcel Crok hier de zondagsschool. Hij verzorgt op 6 juni een uitgebreide lezing over het klimaat(beleid).
De entree is gratis maar we verzoeken u wel zich aan te melden. Dat kan: hier
“Toen ik twee was, zijn mijn ouders verhuisd naar Langedijk”, vertelt Crok. “Mijn vader werd docent economie op de middelbare landbouwschool in Alkmaar. Hij wilde binnen tien kilometer afstand wonen, zodat hij op de fiets naar zijn werk kon. Met mijn vriend Remco ging ik op zondag naar Het Behouden Huis voor de zondagschool. We konden daar knutselen of werden voorgelezen uit de kinderbijbel.”
“Twee weken geleden ben ik nog in het dorp geweest, om mijn ouders thuis te brengen vanaf Schiphol. De omgeving schijnt vroeger heel mooi te zijn geweest. Je had het Rijk der Duizend Eilanden, eilandjes waarop boeren woonden en werkten. Hun oogst vervoerden ze in kleine bootjes naar de Broeker Veiling, de oudste groenteveiling ter wereld en tegenwoordig een museum, waar ze met hun schuit zo naar binnen konden varen. Veel van die romantiek is na ruilverkaveling verdwenen.”
“Op 6 juni gaan we het hebben over de vraag of het middel, het klimaatbeleid, erger is dan de kwaal, de klimaatverandering, vervolgt Crok. “Ik heb deze lezing vaker gehouden, maar voor Het Behouden Huis zal ik hem actualiseren, omdat tegen die tijd waarschijnlijk een uitgebreider regeringsakkoord op tafel ligt. In het akkoord op hoofdlijnen wordt gesproken over adaptatie, aanpassing aan klimaatverandering, in plaats van over mitigatie, het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Maar de tegenstrijdigheid is dat de doelen van CO2-reductie toch ook blijven bestaan. Wat dat betreft zijn het spannende tijden.”
Lees meer over de bijeenkomst in Langedijk: hier
Theo Wolters bij Ongehoord Nieuws over onmogelijkheid energietransitie
Op donderdag 23 mei besteedde Ongehoord Nederland (ON) een groot deel van de uitzending aan de falende Energiewende (energietransitie) in Duitsland. Te gast in de studio was filmmaker Marijn Poels en verder kwam ook ondernemer en energiedeskundige Theo Wolters aan het woord. Wolters is een van de sprekers op het aanstaande Jubileumcongres van Clintel.
Filmmaker Marijn Poels maakte een korte documentaire over de Energiewende. In Duitsland zijn kolen- en kerncentrales massaal vervangen door windmolens en zonnepanelen. Gevolgen zijn een afname van de energiezekerheid en een flinke stijging van de energierekening. In 2022 heeft Duitsland zelfs 12 kolencentrales opnieuw aangezet om aan de energievraag te kunnen voldoen.
In de uitzending van ON kwam ook Theo Wolters aan het woord. Theo is voorzitter van de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid en een van de sprekers op ons Jubileumcongres op dinsdag 18 juni. Hij wees erop dat de CO₂-uitstoot in Nederland naar beneden kan, maar dat dit ten koste gaat van onze welvaart. Aangezien de klimaatdoelen van 2050 sowieso onbereikbaar zijn, pleit hij voor aanpassing aan klimaatverandering en de inzet van kernenergie. Als geen ander kan Theo Wolters uitleggen en onderbouwen of de beoogde energietransitie haalbaar en betaalbaar is.
Wil je de lezing van Theo (en vele anderen zoals Willie Soon, Gregory Wrightstone en Jacob Nordangard) graag bijwonen? Boek dan nu jouw ticket(s) voor het Clintel Jubileumcongres op dinsdag 18 juni in Roelofarendsveen. Dit kan in onze webshop.
Word nu Vriend van Clintel en profiteer direct van flinke korting op het congres (49 ipv 79 euro, voor max. 2 tickets) en ontvang ook nog eens een boek naar keuze uit onze webshop.
“Hoopvolle plannen, maar duur CO2-beleid blijft bestaan”
Clintel-oprichter Guus Berkhout heeft samen met fysicus Kees de Lsnge een opiniestuk geschreven met een klimaatboodschap voor het nieuwe kabinet. “Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet geeft hoop: het woord ‘klimaatcrisis’ ontbreekt en er zijn geen alarmverhalen meer. De hoogmoed dat door maatregelen het klimaat kan worden gestuurd (mitigatie) is vervangen door realistische adaptatie en kernenergie krijgt de ruimte. Maar het is niet genoeg. Onzinnige en peperdure CO₂-maatregelen blijven en ook wordt de Noordzee verder volgebouwd. Van de desastreuze net zero-politiek wordt onvoldoende afstand genomen. Het oude klimaatbeleid, gebaseerd op het politiek gekleurde IPCC, moet echt helemaal worden gestopt.”
“Verheugend is dat wordt ingezien dat we nog lang niet zonder fossiele brandstoffen kunnen. De gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald en langetermijncontracten worden afgesloten. Verheugend is ook dat de energiebron van de toekomst, de kerncentrale, alle ruimte krijgt. Immers, dat is de enige manier om op een betaalbare manier in onze eigen energiebehoefte te voorzien.”
Lees het hele opiniestuk van Berkhout en De Lange: hier
Lindzen: “Hopefully, we will awaken from this nightmare before it is too late.”
Dick Lindzen, misschien wel de bekendste klimaatscepticus ter wereld, sprak deze week op een door MCC Brussels (een Hongaarse denktank) georganiseerd seminar getiteld Climate change: beyond the ‘consensus’. Marcel Crok en Wim Röst (voorzitter van Clintel) waren namens Clintel van de partij en hoorden een ijzersterk betoog aan van Lindzen, de Amerikaanse ambassadeur van Clintel. Het eindigde met de volgende bijna huiveringwekkende woorden:
“So here we are, confronted with policies that destroy western economies, impoverish the working middle class, condemn billions of the world’s poorest to continued poverty and increased starvation, leave our children despairing over the alleged absence of a future, and will enrich the enemies of the West who are enjoying the spectacle of our suicide march, a march that the energy sector cowardly accepts, being too lazy to exert the modest effort needed to check what is being claimed. As Voltaire once noted, “Those who can make you believe absurdities, can make you commit atrocities”. Hopefully, we will awaken from this nightmare before it is too late.”
De volledige lezing is zeer de moeite waard, het gaat over de geschiedenis van de klimaatagenda, maar Lindzen geeft ook andere historische voorbeelden van hoe een wetenschappelijke ‘consensus’ dramatisch kon uitpakken, zoals bij de leer van de eugenetica en bij het lysenkoïsme. We zullen later de volledige tekst van de lezing online zetten op onze internationale website clintel.org.
Clintel doet er net als Lindzen alles aan wat in haar mogelijkheden ligt om mensen wakker te maken uit deze ‘nachtmerrie’. We kunnen dat alleen met uw steun, want overheden financieren niet die partijen die hun agenda bekritiseren. We zullen het zelf moeten doen. Overweeg een periodieke schenking aan Clintel voor 5 jaar (zo’n schenking is direct belasting aftrekbaar zonder drempelwaarde). Of word vriend van Clintel. In beide gevallen krijgt u direct korting op ons jubileumcongres en een boek naar keuze uit de webshop als welkomstgeschenk. Bij voorbaat dank voor uw steun!
Clintel is een in Amsterdam gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, dat stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1900 wetenschappers en experts.
Clintel ontvangt geen geld van overheden, niet van de Postcode Loterij en ook niet van de industrie. Onafhankelijker dan dit kun je niet zijn. Onze financiering is afkomstig van particulieren en kleine bedrijven over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2024 Stichting Clintel.
Je kunt je reactie naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org