Tijdens de VN-klimaatconferentie in Glasgow vindt er tevens een grote klimaatsceptische conferentie plaats: IKEK 14. En wel op 12 en 13 november in Gera (Duitsland). Het congres wordt georganiseerd door EIKE, de Duitse klimaatrealistische organisatie. EIKE is er in geslaagd een programma samen te stellen met diverse topnamen uit de klimaatsceptische wetenschap.
Foto van IKEK 11
De presentaties zijn in het Duits of in het Engels, maar worden simultaan vertaald naar de andere taal. De belangrijkste sprekers zullen sowieso Engels spreken. Zie hiervoor het volledige tweedaags programma en de aanmelding (€100 pp). De belangrijkste sprekers volgen hieronder:
Dag 1 (vrijdag 12 november)
11.45u Prof. Dr. Peter Ridd (via Skype): Is the Great Barrier Reef dying?
Ridd is een kenner van het Great Barrier Reef en daarnaast ook een gedreven wetenschapscriticus. Op de vorige conferentie en ook tijdens zijn Clintel-bezoek aan Nederland legde Ridd al uit dat er niets vreemds aan de hand is met het Great Barrier Reef en dat de regelmatig optredende coral bleaching een normaal verschijnsel is.
Ridd is als wetenschapper aangevallen en zelfs ontslagen door zijn eigen universiteit. Ridd haalde vervolgens via wereldwijde crowdfunding geld op om zich te verdedigen. Hij won in eerste instantie de rechtszaak maar de universiteit ging in hoger beroep en dat verloor Ridd. De zaak loopt nu bij het hoogste gerechtshof in Australië. Ridd is ondertekenaar van de World Climate Declaration (WCD) van Clintel.
14.00u Prof. Dr. William Happer: Greenhouse gases and radiation: much ado about nothing
Happer is de meest vooraanstaande wetenschapper op de conferentie (hier een gesprek van Theo Wolters met hem op een conferentie in 2017). Hij behoort tot de top op het gebied van de theoretische natuurkunde en stralingsleer.
Happer zal waarschijnlijk zijn recent gepubliceerde onderzoek naar het stralingseffect van CO2 toelichten. Spoiler alert: dat effect van CO2 blijkt kleiner dan door de klimaatactivisten en de klimaatmodellen wordt gesteld. Ook Happer is ondertekenaar van de WCD.
14.45u Dr. Sebastian Lüning: Ist das Wetter in Deutschland wirklich extremer geworden?
Samen met dr. Fritz Vahrenholt (spreekt op zaterdag) is Lüning auteur van een spraakmakend boek over de invloed van de zon op ons klimaat: Die Kalte Sonne. Hij is ook al vele jaren blogger en vlogger over klimaat.
16.45u Prof. Dr. Henrik Svensmark en Prof. Dr. Nir Shaviv: The role of the sun in climate change and in IPCC-AR6
Svensmark en Shaviv zijn een onafscheidelijk duo op elke klimaatrealistische conferentie. Ze onderzoeken het effect van kosmische straling en de zon op ons klimaat en hebben op die gebieden baanbrekend werk verricht.
Nir Shaviv is astrofysicus en bracht onder meer een jaar door op het prestigieuze Institute for Advanced Studies van Princeton. Shaviv schreef in 2003 het belangrijke artikel “Celestial driver of Phanerozoic Climate” .
18.30u Dr. Susan Crockford (via Skype): The threatened mascot: the truth about the polar bear catastrophy
IJsbeerspecialist Crockford (ondertekenaar van de WCD) bespreekt de laatste cijfers over ijsberenpopulaties. Hun aantal is van 5 à 10.000 in 1970 tot nu 30 à 35.000 toegenomen; ze vormen intussen bijvoorbeeld op Spitsbergen een ware plaag.
Net als tegen Ridd is ook tegen Crockford een harde lastercampagne gevoerd: de ijsbeer is net als het Great Barrier Reef een symbool van de klimaatcrisis en dus lijkt niet naar buiten te mogen gebracht dat het er eigenlijk prima mee gaat. Een van de aanvallen tegen Crockford werd gestart door activisten in Wageningen.
Dag 2 (zaterdag 13 november)
9.00u Prof. Dr. Christian Schlüchter: Klimawandel und Gletscherschmelze in den Alpen
Op de vorige conferentie liet deze wetenschapper beelden zien van wat er onder de smeltende gletsjers vandaan komt: bomen en boerderijen uit de middeleeuwen. De hedendaags smeltende gletsjers zijn dus wellicht niet zo uniek als men doet voorkomen.
Schlüchter onderzoekt en dateert alles wat er achterblijft als het ijs weg is en reconstrueert zo de geschiedenis van de gletsjers. Het blijkt dat de meeste gletsjers zijn ontstaan in de recente Kleine IJstijd en ze bedekken landbouwgebieden waar eeuwenlang mensen gewoond en gewerkt hebben.
10.00u Prof. Dr. Richard Lindzen: Global Warming, climate models and language
Deze scepticus van het eerste uur en ondertekenaar van de WCD werkte op het vooraanstaande MIT en leverde een belangrijke bijdrage aan de eerste grote klimaatkritische documentaire uit 2007: The Great Global Warming Swindle.
Lindzen is een vooraanstaand wetenschapper en was ook lead author van het derde IPCC-rapport. Zijn standaardonderwerp (klimaatgevoeligheid en het iris-effect) zal hij deze keer wellicht achterwege laten om het vooral te hebben over het strategische taalgebruik van de klimaatactivisten: van ‘global warming’ naar ‘climate change’, naar ‘climate crisis’, en nu wellicht naar ‘climate catastrophy’ en ‘climate disruption’.
15.00u Prof. Dr. John R. Christy (via Skype): CMIP6 vs. CMIP5 – IPCC climate models on the test bench
Deze wetenschapper is vooral bekend van de vele grafieken waarin hij de voorspellingen van de klimaatmodellen vergelijkt met de officiële waarnemingen (weerballonnen en satellieten).
Al jaren toont hij aan dat de modellen veel meer opwarming voorspellen dan we waarnemen; de grootste wetenschappelijke troef tegen het alarmisme.
Het wordt interessant om de allernieuwste modelvoorspellingen uit het kersverse AR6 van het IPCC beoordeeld te zien worden door Christy.
15.45u Prof. Dr. Fritz Vahrenholt: Energiewende zwischen Wunsch und Wirklichkeit
Vahrenholt is de Duitse ambassadeur van Clintel en zoals gezegd co-auteur van Die Kalte Sonne met Sebastian Lüning. Vorig jaar verscheen ook hun tweede boek Unerwünschte Wahrheiten. Vahrenholt heeft zelf lange tijd aan duurzame energie gewerkt (zo was hij directeur van RWE Innogy). Zijn lezing gaat over de in zwaar weer verkerende Duitse Energiewende.
Gera is wel een stukje rijden, maar wie bijgepraat wil worden over klimaatwetenschap en klimaatbeleid krijgt hier een uniek programma aangeboden. Clintel zal erheen gaan in ieder geval.