De provincie Overijssel krijgt stevige tegenwind vanuit de gemeenten bij de plannen voor nieuwe mega-windturbines.
Niet alleen burgers gaan de barricade op, dat doen nu ook wethouders. Aanvankelijk was het de bedoeling dat gemeentebesturen zelf plekken zouden aanwijzen waar mega-windturbines moesten komen. Deden ze dat niet, dan bepaalde de provincie.
Maar steeds meer wethouders hebben daar geen zin meer in en verzetten zich openlijk tegen het provinciale beleid. Wethouders Richard Kortenhoeven (Wierden) en Niels van den Berg (Enschede) spreken op een speciale vergadering van Provinciale Staten op 18 september in, om hun bezwaren kenbaar te maken.
Zeer uitzonderlijk
Omroep 1Twente meldt nu dat daar mogelijk een derde wethouder bij zal komen, naast een stoet bezorgde burgers. Dat is in de provinciale politiek zeer uitzonderlijk. Gemeentelijke en provinciale overheden trekken vrijwel altijd gezamenlijk op.
De bezwaren van de gemeentes behelzen de plaatsen waar gedeputeerde Tijs de Bree (GroenLinks/PvdA) megaturbines wil neerzetten. De gemeentebesturen vinden ook dat het tempo veel te hoog ligt. Een aantal Overijsselse gemeenten heeft al laten weten niet mee te zullen werken.
Bezwaren ingeslikt
De gemeente Dinkelland heeft de provincie bijvoorbeeld tevergeefs gevraagd om het Nationaal Landschap Noordoost-Twente te ontzien. De gemeenteraad van Wierden heeft op basis van een rapport van bureau Witteveen+Bos bepaald dat er geen ruimte is voor windturbines. Toch willen De Bree en zijn partij dat er in elke gemeente vier mega-windturbines komen.
In Overijssel speelt de grootste partij, BBB, een sleutelrol. Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie slikte die de bezwaren tegen de komst van nieuwe windturbines in. Twee fractieleden splitsten zich daarop af.