Hotel Flora, Hillegom

We leven sinds 2020 in zeer roerige tijden. Eerst was daar natuurlijk de pandemie met alle gevolgen van dien voor de samenleving. Amper daarvan bekomen diende de energiecrisis zich aan, mede in gang gezet door de oorlog in Oekraïne. Diverse bedrijven, van bakkers tot aluminiumsmelters, moesten de deuren sluiten, en vele burgers zitten deze winter in de kou omdat ze anders de rekening niet meer kunnen betalen. Hoe kon dat gebeuren in het welvarende Nederland? Welke rol speelt het klimaatbeleid daarbij? En wat kunnen we verwachten voor de komende jaren als de energietransitie verder wordt doorgevoerd? Welke keuzes kan je het beste maken op energiegebied?

Al deze vragen komen aan bod tijdens de Clintel Kamer Hillegom, op maandag 13 februari vanaf 19 uur, in het sfeervolle familiehotel Flora, in het centrum van Hillegom. Deze Clintel Kamer wordt georganiseerd in samenwerking met Corrie van Tilborg en Ton Lobbes van het Asmara Centrum in Lisse. De avond is bedoeld voor het brede publiek (burgers en ondernemers) en uitdrukkelijk ook voor politici uit de regio. Geen voorkennis is vereist.

Programma:

19:00 uur: inloop met koffie en thee
19:30 uur: Marcel Crok (Clintel): over de klimaatzaak van Clintel tegen Milieudefensie en Shell
19:50 uur: Theo Wolters: oorzaken van de energiecrisis en prognose van de toekomstige kosten van de energietransitie
20:40 uur: Pauze
21:00 uur: Jon van Diepen: oorzaken van de energiecrisis en kunnen we over dertig jaar zonder fossiele brandstoffen?
21:30 uur: Roderick Thijssen (Rosa Energy): hoe houdt u het hoofd boven water tijdens de energiecrisis?

Kosten voor de avond bedragen 15 euro per persoon, inclusief koffie/thee bij aankomst en een drankje tijdens de pauze. Drankjes tijdens de borrel na afloop zijn voor eigen rekening. Deelname is gratis voor Vrienden van Clintel. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar office@clintel.org. Vermeld in de titel Clintel Kamer Hillegom en geef aan met hoeveel personen je komt. Betaling kan door vooraf het bedrag op onze rekening te storten of contant of per pin bij aankomst in de zaal.

Locatie: Hotel Flora, Hoofdstraat 55, Floraplein, Hillegom.
Parkeren: kan gratis aan de achterzijde van het hotel en ook elders rond de hoofdstraat.
OV: vanaf station Hillegom is het ongeveer 20 minuten lopen. Bus 57 (Nieuw-Vennep naar Leiden Centraal) stopt in Hillegom centrum.

Meer over de sprekers en hun presentaties:

Marcel Crok is medeoprichter van Stichting Clintel (samen met emeritus professor van de TU Delft Guus Berkhout) en sinds twee jaar woonachtig in Hillegom. Crok studeerde fysische chemie in Amsterdam en Leiden en werd daarna wetenschapsjournalist. Sinds 2005 verdiept hij zich fulltime in het klimaatdebat en hij publiceerde daarover het boek De Staat van het Klimaat. Op deze avond zal Crok de belangrijkste projecten van Clintel toelichten, met name de tussenkomst in de rechtszaak tussen Milieudefensie en Shell.

Theo Wolters studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en werkte daarna als ontwerper in zijn eigen ingenieursbureau. Sinds 1997 enthousiaste ontwikkelaar van duurzame technologie op het gebied van brandstofcellen, biomassavergassing en verbrandingsmotoren. Sinds 2005 actief in de discussie rond de waterstofeconomie, overlopend in het energie- en klimaatdebat, met lezingen, artikelen in tijdschriften en bijdragen aan internetfora. Veel van zijn activiteiten zijn ondergebracht in de Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. In deze lezing gaat Wolters uitgebreid in op de energiecrisis waarin Europa momenteel verkeert. Wat zijn de oorzaken en wat gaat er gebeuren met de prijzen als de energietransitie de komende decennia wordt doorgezet?

Jon van Diepen heeft na een masteropleiding Business in Energy Systems zich verdiept als Energie Analist in het gehele energielandschap. Van energieopwekking tot energiebesparing van woningen. Hij geeft trainingen en lezingen hierover, blogt regelmatig hierover op LinkedIn en heeft een aantal kritische artikelen hierover geschreven voor tijdschriften zoals Elsevier Weekblad. In deze lezing gaat hij in op de huidige energiecrisis en vraagt hij zich hardop af in hoeverre Nederland en de EU over dertig jaar zonder fossiele brandstoffen toe kunnen.

Roderick Thijssen is mede-eigenaar van het bedrijf Rosa Energy Services. Hij en zijn compagnon Sander Zaat adviseren particulieren, bedrijven, sportverenigingen etc. bij hun energiecontracten. Thijssen is geregeld te gast als energiedeskundige in tv-programma’s zoals RTLZ, Jinek en PowNed. Thijssen weet uit eerste hand wat burgers en bedrijven op dit moment doormaken met de extreem hoge energieprijzen. Met Rosa Energy proberen ze hun klanten zo goed mogelijk door deze roerige tijden heen te loodsen. Thijssen woonde in het verleden enige tijd in Hillegom en is ook goed bekend met de uitdagingen waar o.a. de bloembollensector voor staat. Welke aansluiting past het beste bij u? Hoe zit het met het prijsplafond? Thijssen kan daar snel antwoord op geven.