In een driedelige podcast-serie, uitgezonden door omroep Ongehoord Nederland, gaat onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels op zoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de klimaatplannen van de EU en het kabinet Rutte-4. In de eerste aflevering, het klimaatravijn, sprak Poels onder meer met CLINTEL-oprichter Marcel Crok en energiedeskundige Theo Wolters.

Een centrale vraag is voor Crok of de huidige opwarming wel echt zo’n een probleem is (los nog even van de vraag of CO2 in die opwarming überhaupt een belangrijke rol speelt!) Maar die vraag wordt in het debat gewoon niet meer gesteld. En dat terwijl het aantal klimaatslachtoffers, dus door net name orkanen, overstromingen en droogte, de laatste 100 jaar spectaculair is gedaald, met 99 procent. Dit komt doordat we ons steeds beter tegen noodweer kunnen wapenen, door onze gestegen welvaart (ironisch genoeg vooral door fossiele brandstoffen).

Afname klimaatgerelateerde sterfte sinds 1920. Bron: Bjørn Lomborg

Crok stelt verder dat klimaatverandering zeer geleidelijk verloopt en bovendien langzamer dan de klimaatmodellen voospellen; ook extreem weer neemt niet toe. “In feite is er niets aan de hand.”

Het huidige klimaatbeleid is volgens Crok de ‘omgekeerde Robin Hood-aanpak’: stelen van de armen en geven aan de rijken. Verder komt in de eerste aflevering journalist Jan Dijkgraaf kort aan het woord, die bij het onderwerp klimaat een desastreus monsterverband ziet tussen idealisten (Greenpeace, GroenLinks e.d) en kapitalisten (de consultants, de windturbine-bouwers e.d). Energie-expert Theo Wolters verbaast zich tot slot over het feit dat men zich blijkbaar niet realiseert dat we het fundament van onze welvaart (een zeer hoogwaardige energie-infrastructuur) aan het afbreken zijn, zonder een goed alternatief. Hij waarschuwt voor toenemende black-outs.

Later volgen nog deel 2 en deel 3 van de podcast-serie van Poels over het klimaat.

Hier de link naar de eerste aflevering: