© Stichting Clintel / woensdag 23 maart, 2022
Clintel eist rectificatie van KRO-programma Pointer
Het KRO-programma Pointer besloot in de uitzending van maandag 14 maart om de Clintel-website RESinbeeld.nl, de projectleider daarvan (Willem Joustra) en Clintel zelf in het ‘zonnetje te zetten’. Nu zijn wij wel gewend aan framing en kritiek vanuit de mainstream media en de publieke omroep, maar deze uitzending ging alle perken te buiten. Clintel zou zich schuldig maken aan een desinformatiecampagne, Clintel wordt betaald door de olie-industrie, Marcel Crok is een klimaatontkenner etc. Pure laster. Geheel in strijd ook met de journalistieke code van de publieke omroep.
We reageerden inhoudelijk op de uitzending hier (twee jaar geleden reageerden we ook al op deze aantijgingen hier) maar hebben besloten het er deze keer niet bij te laten zitten. Genoeg is genoeg.
Onze advocaat heeft een brief gestuurd naar de voorzitter van de KRO waarin we rectificatie eisen van zes onjuistheden en lasterlijke uitspraken, waarvan betaling door de olie-industrie misschien wel de belangrijkste is. Als de KRO niet op onze eisen ingaan volgt een kort geding. We houden u uiteraard op de hoogte. We kunnen uw steun bij dit proces goed gebruiken.
Mocht u willen doneren voor deze zaak vermeld dan bij uw donatie “Pointer”.
Bezorgde Energiegebruikers (BEG) binden strijd aan met Milieudefensie
Milieujurist Lucas Bergkamp en Marcel Crok hebben de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over zowel de Urgenda-zaak als de rechtszaak tussen Milieudefensie en Shell. Beide zaken zijn gevoerd vanuit het ‘algemeen belang’. Nu vinden Bergkamp en Crok dat het algemeen belang bij Milieudefensie wel erg vernauwd is tot louter een klimaatbelang. Het idee ontstond dat een groep burgers zich tegen de uitspraak zou kunnen verzetten omdat het vonnis (Milieudefensie won en Shell moet nu wereldwijd 45% CO2 reduceren in 2030) grote gevolgen kan hebben voor de betaalbaarheid van energie. Op 2 maart werd de website bezorgdeenergiegebruikers.nl (BEG) gelanceerd en waren Bergkamp en projectleider Frans van der Werf te gast bij Studio BLCKBX.
U kunt allemaal meedoen aan deze zaak door de machtiging te tekenen op de site. Dit nieuws delen met familie, vrienden en kennissen wordt gewaardeerd omdat BEG minimaal 17.000 handtekeningen wil ophalen (net zoveel als Milieudefensie destijds had)
Clintel overweegt om ook te interveniëren in deze zaak (apart van BEG dus met een eigen insteek die meer klimaatgericht is). We hopen u hier spoedig meer over te kunnen mededelen.
Guus Berkhout te gast bij ON, Marcel Crok bij De Nieuwe Wereld
Dankzij de komst van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland zijn de geluiden van Clintel eindelijk te horen bij de publieke omroep. In een vorige nieuwsbrief verwezen we al naar de podcast van Marijn Poels waarin Marcel Crok te gast was. Deze week was Guus Berkhout te gast in het Ongehoord Nieuwscafé. Hij sprak daar over de plannen van Rob Jetten om 8 GW aan windvermogen extra op de Noordzee te gaan plaatsen. Berkhout schreef onlangs een uitgebreid stuk voor Clintel waarin hij ervoor pleit dat ingenieurs het voortouw gaan nemen bij de energietransitie.
Een paar weken eerder werd Crok ook geïnterviewd door onderneemster Marlies Dekkers bij het platform De Nieuwe Wereld. In dat gesprek bespraken ze onder andere het boek Unsettled van Steven Koonin.
Rob de Vos over die kortstondige opwarming op Antarctica
Het was te verleidelijk voor Gerrit Hiemstra om niet even te benoemen. Veertig graden warmer dan normaal op Antarctica! (maar nog altijd was het er kouder dan – 10 graden Celsius) Klimaatverandering! Nu.nl (die site die geen klimaatrealisten meer duldt) plaatste er kortstondig een foto bij van ijsberen!
Maar hoe zat het nou? Rob de Vos van de informatieve website klimaatgek.nl zocht het uit.
World Climate Declaration
Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu bijna 1000 (!) ondertekenaars uit 37 landen.
Tot ons verdriet overleed vorige week onze ambassadeur in Nieuw-Zeeland, Terry Dunleavy. Hij zal worden opgevolgd door Barry Brill, een advocaat die tevens in het Nieuw-Zeelandse parlement heeft gezeten.
Een bijzondere nieuwe Nederlandse ondertekenaar is Edward Heerema van het Delftse bedrijf Allseas. Hij schreef: “My motivation to sign is that I have read several good books and scientific publications on CO2, and I do not understand the logic of mainstream opinion that the world is becoming warmer due to greenhouse gases expelled by human activity.
In my view the much more abundantly present water vapour is the main cause of heating of the surface of the earth, and I suspect that irregular movements of the sun and the planets cause the already long-present temperature fluctuations on earth, whereby the human factor is almost negligible.”
Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.
CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.
CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org