© Stichting Clintel / vrijdag 26 november, 2021

Permanente wapenstilstand Shell en Milieudefensie?

 Credit: Bart Hoogveld en Milieudefensie

Waarom horen we niets over het hoger beroep van Shell, vraagt jurist Lucas Bergkamp zich af. Bergkamp vermoedt dat Milieudefensie en Shell het op een soort akkoordje hebben gegooid in hun rechtszaak in de vorm van een wapenstilstand. Die zou dan wel eens lang kunnen gaan duren. Zolang Milieudefensie niet probeert om het vonnis tegen Shell af te dwingen, heeft Shell er geen belang bij om het hoger beroep zo snel mogelijk voort te zetten. De burger kan het vonnis immers niet afdwingen.

En dat komt Milieudefensie wellicht goed uit, want het vonnis tegen Shell is broodnodig voor andere rechtszaken. Mogelijk weet Milieudefensie er ook nog financieel een slaatje uit te slaan, want al die andere rechtszaken gaan miljoenen kosten.

Lees het hele artikel van Bergkamp: hier

Vernietigende analyse van recent KNMI-rapport

Hessel Voortman, een vooraanstaand ingenieur met een eigen bedrijf en 25 jaar internationale ervaring in advisering, ontwerp en projectmanagement van waterbouwkundige- en waterveiligheidsprojecten, heeft op zijn eigen website een vernietigende analyse gepubliceerd over de scenario’s over zeespiegelstijging in het recente rapport Klimaatsignaal ’21  van het KNMI.

Hij schrijft onder meer: “Het KNMI en het IPCC veronderstellen dat de zeespiegelstijging een versnelling ondergaat en dat die versnelling al enkele decennia aan de gang is. Die versnelling laat zich niet zien in de metingen. Als er een versnelling is, dan moet deze daarom veel kleiner zijn dan aangenomen in de scenario’s. In Klimaatsignaal’21 geeft het KNMI een verklaring voor de verschillen tussen metingen en scenario’s. Een ervan, een trend op het windeffect, heb ik gecontroleerd en blijkt te klein om het verschil te kunnen verklaren. Daar komt bij dat de discrepantie niet uniek is voor de Noordzee maar wereldwijd wordt geconstateerd.”

Lees de hele analyse van Voortman:  hier

William Happer blijft optimistisch over grenzen groene gekte

William Happer, een van de bekendste klimaatoptimisten/klimaatrealisten ter wereld, natuurkundige, emeritus professor van Princeton University, voormalig klimaatadviseur van Trump in het Witte Huis en oprichter van de CO2 Coalition, bracht vorige week een bezoek aan Nederland, op uitnodiging van CLINTEL. Op 15 november gaf hij een CLINTEL-lezing waarin hij zijn centrale boodschap nog eens vertelde: er is geen klimaatcrisis. Deze lezing komt later nog online.

Dit was ook het belangrijkste thema in zijn interview met Ongehoord Nederland, dat hier is te zien. Happer spreekt daarnaast over de politieke situatie in de VS. Hij blijft optimistisch dat het Amerikaanse politieke en juridische systeem de grootste uitwassen van de groene hysterie, uiteindelijk zullen tegenhouden.

Binnenkort zal ook een interview met Happer worden gepubliceerd op Cafe Weltschmerz, waarbij CLINTEL-oprichter Marcel Crok de ondervrager is.

“Persoonlijk CO2-budget weer stapje dichterbij”

“Voor het eerst heeft het zogenaamde “CO2-budget” de weg naar een COP-verklaring gevonden”, schrijft Lucas Bergkamp in een nabeschouwing van de klimaatconferentie in Glasgow. “Het ‘overgebleven CO2-budget’, zo luidt het,  is klein en wordt snel uitgeput. Nadat in Parijs een temperatuurdoel van onder 2 ⁰C is vastgelegd, heeft nu het bijbehorende CO2-budget voet aan de grond gekregen. Het persoonlijke CO2-budget komt hiermee voor de Nederlandse burger weer een stapje dichterbij.

Deze erkenning is een overwinning voor de klimaatbeweging, die al lange tijd met dit dubieuze begrip schermt. Bovendien zal dit begrip geframed worden als een uitnodiging aan rechters om hun steentje bij te dragen aan het bezweren van de klimaatcrisis. De rechtszaken die voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens aanhangig zijn, steunen voor een belangrijk deel op het CO2-budget; de eisers zullen het ‘Glasgow Climate Pact’ met gejuich ontvangen hebben.”

Lees het hele artikel van Bergkamp: hier

Verder in het kader van COP 26 in Glasgow, is de trilogie van boodschappen van CLINTEL (aan respectievelijk politici, jongeren en wetenschappers) nu in één pdf samengevoegd. Lees de introductie hier.

“Eredoctoraat Timmermans belediging voor alle Delftse alumni”

Guus Berkhout, CLINTEL-president en voormalig lid van het College van Bestuur van de TU Delft, waarbij hij verantwoordelijk was voor het wetenschappelijk onderzoek aan de TU Delft, heeft met een ingezonden brief in de Telegraaf gereageerd op de beslissing van zijn universiteit om Frans Timmermans in januari een eredoctoraat te verlenen “vanwege de buitengewone prestaties die hij met zijn energietransitiebeleid heeft geleverd”.

Berkhout schrijft: “Maar, College van Bestuur, Frans Timmermans heeft met zijn energiebeleid juist onnoemelijk veel schade aangericht! Hij is de grote voorvechter van de biomassacentrales, waarvoor al vele jaren unieke ecosystemen worden vernietigd door massale houtkap. Hij is ook de persoon die vindt dat duurzaamheid moet worden gerealiseerd met windmolens. Juist een technische universiteit als de TU Delft weet donders goed dat zo’n beleid technisch-wetenschappelijk onzinnig is! Harde cijfers laten zien dat windmolenparken zwaar verliesgevend zijn; de operationele kosten zijn zwaar onderschat. Mede door het beleid van Timmermans rijzen energieprijzen de pan uit. En dan zo’n persoon een eredoctoraat verlenen? Het is een belediging voor alle Delftse alumni.”

Lees de gehele brief van Berkhout, waarin hij ook breder ingaat op wat er momenteel aan de universiteiten gebeurt: hier

World Climate Declaration

Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu meer dan 930 ondertekenaars uit 37 landen.

Er komen de laatste tijd steeds meer nieuwe ondertekenaars bij, zoals Danny L. Newton, gepensioneerd medewerker Federal Aviation Administration (FAA), met ervaring in werken met NOAA over Experimental Weather Data Collection en dr. Peter Stallinga, Professor Associado com Agregação, Universidade do Algarve, Portugal, Faculty of Sciences and Technology, Department of Electronic Engineering and Informatics.

Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.

CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.

CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de  nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

CLINTEL op sociale media:

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?