© Stichting Clintel / donderdag 29 december 2022

Klimaatverandering? Dit zijn de feiten. Lezing Marcel Crok
bij Café Weltschmertz 

Op 30 november gaf Marcel Crok een lezing voor publiek bij Café Weltschmertz. Hij heeft geprobeerd alle kennis die hij de afgelopen achttien jaar heeft opgedaan in deze ene lezing te stoppen. Vandaag is de lezing online gezet.

De lezing bestaat uit twee delen. In deel 1 gaat Crok in op de vraag of er een klimaatcrisis is, in deel 2 staat de zin en onzin van het huidige klimaatbeleid ter discussie. Hieronder volgt de inleiding die ook op youtube staat. We hopen dat deze lezing breed gedeeld gaat worden. De lezing is hier te bekijken. Onze dank gaat uit naar Café Weltschmertz voor het opnemen van het verhaal met meerdere camera’s en het integreren van de slides in de online versie.

Inleiding bij Café Weltschmertz
‘We zijn op weg naar de klimaathel’. Het zijn woorden recent uitgesproken door de hoogste baas van de VN, Antonio Guterrés. Maar is dat wel zo? Een kleine 20 jaar voor deze uitspraak publiceerde wetenschapsjournalist Marcel Crok een doorwrocht artikel over de zogenoemde hockeystickgrafiek waarmee hij de Gouden Griffioen won. Zo rolde hij in 2005 in het klimaatdebat, de start van een lange fascinerende zoektocht naar de feiten over klimaatverandering.

Klimaat is sinds die tijd alleen nog maar controversiëler geworden en nu wordt Crok geregeld weggezet als klimaatscepticus of erger: een klimaatontkenner. Crok zette in 2019 samen met prof. Guus Berkhout van de TU Delft Stichting Clintel op, een stichting die oproept tot een open en rationeel klimaatdebat gebaseerd op de feiten.

Hoe zit dat met die feiten, is er een klimaatcrisis? Alles wat Crok de afgelopen 18 jaar heeft geleerd over klimaat, het klimaatdebat en het klimaatbeleid, bundelt hij in één lezing. Hoe moeten we de activisten van Extinction Rebellion en Just Stop Oil duiden? Wat weten we over het klimaat in het verleden? Wat is precies de rol van CO2? Hoe uniek is het dat gletsjers zich terugtrekken? Is het weer extremer geworden? Sterven de ijsberen uit? Wat beoogt het internationale klimaatbeleid en is dat verstandig? Crok behandelt al deze vragen en meer en het publiek krijgt daardoor een totaal ander beeld van klimaatverandering dan het dagelijks via de MSM voorgeschoteld krijgt.

Ga er maar eens goed voor zitten.

Meer weten over Marcel Crok of Clintel? Kijk op clintel.nl of zijn persoonlijke website destaatvanhet-klimaat.nl. Waardering voor deze lezing? Overweeg dan een (kleine) donatie via een van bovenstaande websites.
Stichting Clintel mengt zich in wat Milieudefensie wel de klimaatzaak van de eeuw noemt. Milieudefensie won vorig jaar haar zogenoemde algemeen belang actie tegen Shell. Shell besloot in hoger beroep te gaan en nu mengt Clintel zich in dat hoger beroep. Sluit je aan bij deze zaak via klimaatzaakvandeeeuw.nl.

Word dit jaar nog Vriend van Clintel en ontvang als welkom een boek of de klimaatkalender van Josh

Na een bewogen jaar waarin wij onder andere een rechtszaak voerden tegen KRO Pointer en het verzoek hebben ingediend bij het Hof in Den Haag om tussen te komen in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie, is het ons eens te meer duidelijk geworden dat we zonder brede steun vanuit de samenleving niet succesvol kunnen zijn.

Gelukkig is de steun voor Clintel dit jaar spectaculair gegroeid. Mensen sluiten zich massaal aan bij onze Klimaatzaak van de Eeuw (nog niet gedaan? Dat kan hier). Het lijkt er sterk op dat steeds meer mensen er van doordrongen raken dat niet klimaatverandering maar het klimaatbeleid van de EU een gevaar voor onze samenleving is.

Het jaar 2023 wordt voor Clintel een heel belangrijke. Eerst rond 10 januari publiceren we ons langverwachte onderzoek naar het zesde IPCC-rapport. Dan op 15 maart 2023 volgt een belangrijke zittingsdag bij het Hof in Den Haag waarin wij gaan bepleiten waarom Clintel toegelaten zou moeten worden tot het hoger beroep van Shell en Milieudefensie. Hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe sterker we staan.

Steeds meer mensen worden ook Vriend van Clintel en dat waarderen we zeer omdat het niet alleen morele maar ook terugkerende financiële steun voor onze organisatie betekent. We hopen dat in de laatste week van 2022 nog meer mensen zich willen aansluiten als Vriend van Clintel. Wie zich nog aansluit voor 1 januari 2023 ontvangt als welkomgeschenk een van onze boeken (van Guus Berkhout, Patrick Moore of Jules de Waart) of de klimaatkalender van Josh.

Guus Berkhout & Marcel Crok

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1400 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wil jeop de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf je dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
Je kunt reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org