© Stichting Clintel / dinsdag 27 december 2022

De Klimaatillusie Essay van Ad Huijser 

“Als mensheid staan we door CO2 aan de rand van de afgrond. Dat is de boodschap die al jaren klinkt en met mijn ‘Club van Rome-achtergrond’, dacht ik er een tijd lang ook zo over. Totdat ik na mijn pensionering als Chief Technical Officer bij Philips de tijd kreeg om er eens écht in te duiken. En dan ontdek je al snel dat het hele idee van een klimaatcrisis voornamelijk gebaseerd is op circumstantial evidence.
Het klimaat kun je niet, ook niet gedeeltelijk, in een laboratorium simuleren, laat staan dat je er in de natuur mee kunt experimenteren. Onze kunde van het uiterst complexe fenomeen ‘klimaat’, is dus louter gebaseerd op observaties en de (huidige) interpretaties daarvan. Misschien allemaal best plausibel, maar wel op basis van onze, nog altijd beperkte kennis van het klimaat. Maar ook op basis van niet-bewezen aannames, wankele modellen en een veel te korte periode van betrouwbare observaties.
Gelukkig zijn er nog wel wat geïnteresseerde outsiders, meestal gepensioneerde wetenschappers die voor hun dagelijks brood niet meer afhankelijk zijn van het vergaren van onderzoeksgelden, die weten dat de klimaatwetenschap verre van settled is.”

Zo begint de inleiding van het essay De Klimaatillusie dat Ad Huijser schreef voor Stichting Clintel. Huijser, voormalig hoofd van het vermaarde Philips NatLab, verdiepte zich na zijn pensioen uitputtend in het klimaatdossier. Hij schreef er meerdere artikelen over, onder andere voor de Amerikaanse website Watts Up With That. In dit essay vat hij zijn kennis over het klimaat samen voor een breed publiek.

Lees het volledige essay hier.

Over Ad Huijser
Ad Huijser studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven (1963-1968). In 1970 trad hij als onderzoeker in dienst van het Philips’ Natuurkundig Laboratorium, en promoveerde in 1979 aan de TU Twente. Na diverse research- en later managementposities in zowel het Philips’ NatLab., de Semiconductor- en Consumer Electronics Divisies, werd hij in 1994 benoemd tot “baas” van het NatLab en in 1998 verantwoordelijk voor de wereldwijde Philips Research
organisatie. Huijser was vanaf 2002 tot zijn pensioen in 2006 lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Philips Electronics en als Chief Technology Officer verantwoordelijk voor alle R&D, Innovatie en het Intellectueel Eigendom.

Word dit jaar nog Vriend van Clintel en ontvang als welkom een boek of de klimaatkalender van Josh

Na een bewogen jaar waarin wij onder andere een rechtszaak voerden tegen KRO Pointer en het verzoek hebben ingediend bij het Hof in Den Haag om tussen te komen in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie, is het ons eens te meer duidelijk geworden dat we zonder brede steun vanuit de samenleving niet succesvol kunnen zijn.

Gelukkig is de steun voor Clintel dit jaar spectaculair gegroeid. Mensen sluiten zich massaal aan bij onze Klimaatzaak van de Eeuw (nog niet gedaan? Dat kan hier). Het lijkt er sterk op dat steeds meer mensen er van doordrongen raken dat niet klimaatverandering maar het klimaatbeleid van de EU een gevaar voor onze samenleving is.

Het jaar 2023 wordt voor Clintel een heel belangrijke. Eerst rond 10 januari publiceren we ons langverwachte onderzoek naar het zesde IPCC-rapport. Dan op 15 maart 2023 volgt een belangrijke zittingsdag bij het Hof in Den Haag waarin wij gaan bepleiten waarom Clintel toegelaten zou moeten worden tot het hoger beroep van Shell en Milieudefensie. Hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe sterker we staan.

Steeds meer mensen worden ook Vriend van Clintel en dat waarderen we zeer omdat het niet alleen morele maar ook terugkerende financiële steun voor onze organisatie betekent. We hopen dat in de laatste week van 2022 nog meer mensen zich willen aansluiten als Vriend van Clintel. Wie zich nog aansluit voor 1 januari 2023 ontvangt als welkomgeschenk een van onze boeken (van Guus Berkhout, Patrick Moore of Jules de Waart) of de klimaatkalender van Josh.

Guus Berkhout & Marcel Crok

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1400 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wil jeop de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf je dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
Je kunt reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org