© Stichting Clintel/dinsdag 23 januari 2024

Nee, zeespiegelstijging van de Noordzee versnelt niet!

In een recent rapport van Deltares wordt voor het eerst gesproken van een versnelling van de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust sinds 1993. Maar die versnelling is er niet, toont waterbouwkundig expert Hessel Voortman aan in de Journal of Coastal and Hydraulic Structures.

De foutieve correctie voor het windeffect en in enkele gevallen foutieve schattingen van de meerjarige getijdencycli, zorgen ervoor dat er een versnelling wordt gezien die er niet is. Gevolg is dat de projecties van de zeespiegelhoogte aan het eind van deze eeuw veel te hoog zijn. Het gevaar bestaat dat er kustprojecten worden ontwikkeld die zijn gebaseerd op foutieve aannames.

De paper van Voortman laat tevens zien dat scenario’s voor de stijgsnelheid van de zeespiegel, zoals die gepresenteerd worden door het IPCC en het KNMI, in het jaar 2020 al twee keer hoger liggen als de gemeten snelheid.

De publicatie van Voortman is hier te downloaden.

Lees het hele artikel over deze kwestie van Rob de Vos: hier

Interview Marcel Crok: klimaat gaat over schuld en boete

In een recent uitgebreid interview met TPO, ging Clintel-oprichter Marcel Crok onder meer in op de achterliggende oorzaken van het klimaatalarmisme: “Het idee dat wij, westerlingen, schuldig zijn aan de toestand van het klimaat en dat de tijd is gekomen om boete te doen, zit er bij progressieve mensen heel diep in. In een cynische bui laat ik me wel eens ontvallen dat het klimaatbeleid een Schuld & Boete-industrie is. En dat het gedreven wordt door de behoefte ons beter over onszelf te voelen. Net zoals het waarschijnlijk goed voelt om een mondiaal klimaatdoel te helpen uitonderhandelen voor het jaartal 2050 of 2100, en naar huis te vliegen met het idee dat je een cruciale bijdrage hebt geleverd aan het redden van de aarde.”

De volledige tekst van het interview is hier te lezen

Clintel on Tour! 

Nederlanders vragen zich steeds vaker af wie al die peperdure klimaatmaatregelen eigenlijk gaat betalen. Hoe kan het dat het land wordt volgebouwd met windmolens en zonneweides? Waarom we in hemelsnaam van het gas af moeten. En waarom we eigenlijk niet echt mogen meepraten over de ingrijpende en kostbare verbouwing van ons land, terwijl die ons allemaal hard gaat raken.

Bij Clintel mag iedereen meepraten, graag zelfs, en we komen naar jullie toe. Samen met jullie organiseren we overal in het land openbare bijeenkomsten, debatten, lezingen, filmvoorstellingen en andere evenementen, over wat het klimaatbeleid betekent voor jouw straat, wijk, dorp, stad of regio.

Wil je samen met ons een activiteit organiseren rond de thema’s klimaat en energie en de gevolgen voor de samenleving? Neem dan contact op met onze nieuwe medewerkers Evert Doornhof (evert.doornhof@clintel.org) of Marry Dijkshoorn (marry.dijkshoorn@clintel.org).

Debat over klimaatkritisch boek Onbeslist van Koonin

Eind vorig jaar publiceerde Clintel in samenwerking met uitgeverij  succesboeken.nl de Nederlandse versie van de kritische klimaatbestseller Unsettled van Steven Koonin (bestel hier).

Vertaler Peter Baeten, tevens freelance-medewerker van Clintel, ging onlangs bij De Nieuwe Wereld in debat over het boek en andere klimaatzaken met Volkskrant-journalist Maarten Keulemans.

Hoewel  Keulemans het boek van Koonin kritisch benaderde, pleitte hij in het gesprek, net als Cintel, voor een minder paniekerige houding ten opzichte van het klimaat en de energietransitie.

Voor het hele gesprek, kik: hier

Doneer periodiek aan Clintel en benut het belastingvoordeel

Clintel zet zich al vijf jaar onvermoeibaar in voor een open klimaat- en energiedebat, rationeel beleid en bewustwording. Maar wij ontvangen geen cent subsidie en zijn dus geheel afhankelijk van donaties.

Wist je dat je méér impact kunt maken met hetzelfde bedrag, dus méér kunt schenken zonder dat dit je meer kost? Daarvoor is de periodieke schenking, waarbij de fiscus meebetaalt. Je giften zijn dan  geheel aftrekbaar, los van drempels van het verzamelinkomen die wel gelden bij ‘losse’ giften. Voorwaarde is dat je je jaarlijkse schenking en de looptijd van tevoren vastlegt met een speciaal formulier. Dit is heel eenvoudig en het kost niets.

Een voorbeeld: je hebt een inkomen van € 35.000 per jaar. Je schenkt jaarlijks € 500 aan Clintel. Je krijgt daarvan ieder jaar € 233 terug van de belastingdienst. Je gift kost dus netto slechts € 267, terwijl Clintel € 500 kan besteden aan belangrijke projecten.

Kijk voor informatie en het formulier op: Periodieke gift – Stichting Climate Intelligence Clintel. En neem bij vragen gerust contact met ons op via office@clintel.org

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1850 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org