© Stichting Clintel / vrijdag 2 juni 2023

Woensdag 14 juni: lezing Marcel Crok over “schokkende fouten in het IPCC-rapport”

Ons rapport The Frozen Climate Views of the IPCC is nu een paar weken uit en de mainstream media (MSM) zwijgen erover als het graf. Zoals wij eerder opmerkten is dat niet onverwacht. Bij alle controversiële onderwerpen (of het nu klimaat, stikstof of corona is) domineert één narratief de MSM en zijn andere geluiden taboe. Die tendens wordt alleen maar sterker. Er is (helaas) ook wetgeving onderweg in vrijwel de volledige westerse wereld die censuur zal bevorderen.

We zullen dus geduldig moeten zijn en de boodschap van het rapport (dat er ernstige fouten staan in het IPCC-rapport) rustig blijven uitdragen. IPCC-rapporten bevatten ook uitermate taaie materie waar journalisten (en politici) sowieso niet dol op zijn.

Het rapport is overigens inmiddels verkrijgbaar als e-book bij AmazonKobo, Barnes & Noble (dat was het tenminste, maar lijkt nu weg) en ons ‘eigen’ Bol.com. De paperback-versie is onderweg en hopelijk binnen enkele weken ook beschikbaar.

Marcel Crok heeft inmiddels voor het Irish Climate Science Forum een online lezing over het rapport gegeven in het Engels.  Op 14 juni (vanaf 19 uur, Schiphol-Rijk) volgt er een lezing bij Café Weltschmertz die nog wat toegankelijker is voor een breed publiek. Marcel zal eerst rustig uitleggen wat het IPCC is, hoe rapporten tot stand komen om vervolgens bij de inhoud van het Clintel-rapport terecht te komen. We hopen jullie op 14 juni in grote getale te mogen begroeten. Een ticket kopen à €10,00 kan hier.
Vrienden van Clintel zijn gratis en hebben separaat een uitnodiging ontvangen.

Open brief van Guus Berkhout aan IPCC-voorzitter

Naar aanleiding van het bovengenoemde Clintel-rapport, heeft Clintel-voorzitter Guus Berkhout een open brief geschreven aan de voorzitter van het IPCC, Hoesung Lee. Hij constateert daarin onder meer ‘dat AR6 dezelfde tekortkomingen vertoont als voorheen, namelijk een vooringenomen selectie van bewijsmateriaal, het niet weergeven van echte controverses en het niet voldoende rekening houden met goed gedocumenteerde alternatieve opvattingen.’

‘De wereld serieus misleiden over zo’n belangrijk onderwerp en op zo’n grote schaal is onaanvaardbaar voor een VN-organisatie die beweert wetenschappelijk te zijn. De fouten en vooroordelen die Clintel in het AR6-rapport heeft gevonden, zijn erger dan die die hebben geleid tot de IAC Review van 2010, wat erop wijst dat het IPCC er nog steeds niet in slaagt zijn missie waar te maken.’

Lees de gehele open brief van Berkhout: hier

Hoofdredacteur ESB maakt karikatuur van klimaatsceptici

In het Financieele Dagblad van 13 mei schetste de hoofdredacteur (Jasper Lukkezen) van het prestigieuze tijdschrift voor Nederlandse economen en beleidsmakers – Economische Statistische Berichten – het beeld dat hij heeft van een klimaatscepticus. Het is een regelrechte karikatuur van de bezwaren die veel klimaatsceptici aanvoeren, wat Guus Berkhout in het verkeerde keelgat is geschoten.

Berkhout: ‘Laten we mensen niet de stuipen op het lijf jagen met angstverhalen over klimaatcatastrofes. Alles wijst erop dat er helemaal geen crisis is. Integendeel, door ons aan te passen zullen we ons steeds beter kunnen wapenen tegen extreem weer en veranderingen in het klimaat. Ik heb het FD uitgenodigd om samen met mij een open debat te organiseren om de volledige kosten en baten van het huidige klimaatbeleid voor alle burgers in ons land zichtbaar te maken. Jammer dat ze daar niet op in wensen te gaan.’

Lees de gehele beschouwing van Guus Berkhout: hier

Waarom Nationale Nederlanden een donatie deed aan Clintel…

Onlangs werden wij verrast door een donatie van 250 euro afkomstig van Nationale Nederlanden. Dat was onverwacht! Hoe zat dat precies? De donatie bleek het initiatief te zijn van André Boot uit Almere. Hij koos bij zijn pensioen voor een afscheidscadeau aan Clintel. André liet ons weten:

“In juni van dit jaar ga ik, na meer dan veertig jaar mijn beroep en passie als software engineer uitgeoefend te hebben, met pensioen. Van mijn werkgever mocht ik als afscheidscadeau kiezen uit een gouden horloge, een pennenset of een donatie aan een goed doel.

Omdat ik het werk van Clintel al een tijdje volg en haar doelstellingen onderschrijf leek een donatie aan Clintel mij de beste keuze. Om zo wat tegenwicht te bieden aan de schier onuitputtelijke budgetten van de klimaatalarmisten en energietransitie-apologeten. Mijn donatie zie ik als een bijdrage die Clintel kan helpen in het verwezenlijken van haar belangrijkste doelstelling, ‘Het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft.’

Gezien de waanzin van het klimaatbeleid die de laatste 20 jaar door de westerse wereld raast zal het een harde en lange strijd worden om de aanbidding van de CO2 Mammon te stoppen en het gezond verstand te laten zegevieren. Om af te sluiten met een Latijnse spreuk waarmee Jeroen Hetzler altijd zijn artikelen op climategate.nl eindigt, “Nulla tenaci invia est via” ofwel ‘Voor de volhouder is geen weg onbegaanbaar’.”

Ook jij kunt verschil maken door bij een verjaardag, jubileum of andere gelegenheid giften te vragen voor Clintel. Een bijzonder geschenk dat hard nodig is en zeer gewaardeerd wordt. Clintel is geheel onafhankelijk, wenst dat ook te blijven, en daardoor geheel aangewezen op hulp van medestanders.

Om te doneren, klik: hier

Vanaf een bijdrage van 100 euro per jaar ben je Vriend van Clintel. Je kunt dan gratis naar onze events en ontvangt als eerste alle publicaties. Ook Vriend worden? Ga naar www.clintel.nl/vrienden.
En wist je dat je met een periodieke schenking méér kunt doneren zonder dit te merken, dankzij belastingvoordeel? www.clintel.nl/periodieke-gift . Neem bij vragen gerust contact op via office@clintel.nl

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend ruim 1500 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org