© Stichting Clintel/donderdag 19 december 2024

Wie gaat de 300 miljard van Bakoe betalen? Benny Peiser geeft een hint in zijn lezing

Die vraag kwam meerdere keren ter sprake tijdens de Clintel-lezing van Benny Peiser, directeur van de Global Warming Policy Foundation, eind november in Antropia. En hint, hint, Peiser, deels grappend, kwam uit bij Nederland. Want Amerika na Trump gaat niet betalen, China en India zijn volgens het klimaatverdrag van Rio uit 1992 nog altijd ‘ontwikkelingslanden’ en hoeven niet te betalen. Milei trok de Argentijnse delegatie terug uit Bakoe. Blijft over de EU en daarin zullen Duitsland en Nederland belangrijke betalers moeten zijn. Maar in Duitsland gaat het juist als gevolg van de Energiewende zeer slecht met de industrie en dus met de economie. Blijft dus over…Nederland.

Lees meer inclusief link naar de video hier.

De valkuil van zon en wind

Afgelopen week ging het mis: nauwelijks wind in NW Europa en de zon liet zich ook niet zien. Dat betekende dat windmolens en zonnepanelen nauwelijks energie leverden. In Duitsland noemen ze dat Dunkelflaute. Duitsland is het ‘verst’ in de energietransitie, dus daar komt een Dunkelflaute hard aan. De prijzen gingen door het dak.
Rob de Vos analyseert de situatie.

Windenergie: zegen of vloek?  Lezing Bert Weteringe in de Clintel on Tour serie

Industriële windmolens op land, het blijft de gemoederen bezighouden. Het was een van de belangrijkste onderwerpen voor Clintel dit jaar en we hebben twee experts in onze gelederen die voor ons over dit onderwerp schrijven en spreken. Elze van Hamelen publiceerde eind oktober het boek Het Windmolendrama, lees dat boek als je met windturbines in je omgeving te maken krijgt!

Daarnaast schrijft en spreekt Bert Weteringe, auteur van het boek Windhandel, geregeld voor Clintel. Onlangs gaf hij een avondvullende lezing in het kader van onze Clintel on Tour bijeenkomsten, ditmaal in Nederweert. De lezing is te bekijken op ons Youtube-kanaal.

Wil je ook een Clintel on Tour bijeenkomst met ons organiseren, neem dan contact op met evert.doornhof@clintel.org.

Bestel voor de feestdagen een van de vele boeken in onze Clintel webshop

Clintel doet er alles aan om een evenwichtiger beeld te schetsen van klimaatverandering dan doorgaans in de mainstream media, de wetenschap en de politiek gebeurt. Onze boodschap daarbij is simpel: er is geen klimaatcrisis, geen reden dus voor paniekvoetbal. Dit jaar vertaalden wij onze kritische analyse van het IPCC-rapport, The Frozen Climate Views of the IPCC, naar het NederlandsDuits en Deens.

Verder publiceerden we natuurlijk het boek Het Windmolendrama, geschreven door Elze van Hamelen. Tenslotte, na vertalingen van boeken van Patrick Moore en Steven Koonin, brachten we dit jaar het nieuwste boek van Gregory Wrightstone uit: Een Welkome Opwarming.

Maar u kunt bij ons ook boeken bestellen van Hans Labohm, Jules de Waart en Bert Weteringe. Genoeg te lezen dus tijdens de feestdagen.

De Clintel webshop vindt u hier: https://clintelwebshop.org/

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Niet het klimaat maar het huidige klimaatbeleid vormt een bedreiging voor onze welvaart en ons welzijn. Stichting Clintel heeft met een netwerk van bijna 2000 wetenschappers en experts aangetoond dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Westerse leiders hebben ondertussen echter beleid opgetuigd (netto nul in 2050) dat desastreus is voor onze economie en dus voor onze welvaart.

Dit beleid bedreigt het voortbestaan van ondernemers en dringt ook steeds dieper het privéleven van burgers binnen. Windturbines van bijna 300 meter hoog industrialiseren het platteland ten koste van het milieu, de portemonnee en de volksgezondheid. Huizen moeten van het gas af, met stijgende energiekosten tot gevolg. In veel steden mag nog maar 30 km/uur worden gereden.

Er is weinig draagvlak voor dit beleid onder de bevolking maar onze leiders denderen vooralsnog door. De wal zal het schip vroeg of laat gaan keren, want dit beleid is onhaalbaar en onbetaalbaar. Clintel wil eraan bijdragen dat dit eerder vroeg dan laat gebeurt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Wij hopen dat u ons ook in 2025 blijft steunen in deze missie. Dat kan op vele manieren.

U kunt direct zelf een bedrag overmaken aan Clintel. U kunt via een formulier doneren, eenmalig of maandelijks. U kunt vanaf minimaal 100 euro per jaar vriend worden van Clintel.

Clintel is een ANBI-stichting wat inhoudt dat uw donatie aan Clintel vanaf een bepaalde drempel belastingaftrekbaar is. Bij periodiek schenken is uw donatie zelfs onmiddellijk belastingaftrekbaar.

Nalaten
Clintel heeft dit jaar voor het eerst een legaat ontvangen en er zijn enkele mensen die ons hebben opgenomen in hun testament. We zijn hiervoor zeer dankbaar. Klimaat is uitdrukkelijk iets van lange tijdschalen en gericht op de nabije maar ook de verre toekomst. Clintel hoopt bij te dragen een meer optimisme over de toekomst zodat onze kinderen en kleinkinderen zonder angst hun leven kunnen leiden. Meer informatie over nalaten vindt u hier op onze website.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1950 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door Vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org