© Stichting Clintel / donderdag 3 februari, 2022
Boodschap Guus Berkhout aan TU’s: stop met ‘woke’ zijn
Na de commotie over het Delftse eredoctoraat voor Frans Timmermans, stelt CLINTEL voor om alle ergernis hierover snel achter ons te laten en gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Prof. Berkhout, president van CLINTEL, geeft in een essay aan dat er veel is geleerd van de Delftse misser en hij komt met een aantal adviezen hoe op hoofdlijnen een waarlijk duurzame ingenieursopleiding er in de toekomst uit zou moeten zien.
Een fundamentele boodschap voor alle universiteiten (technisch en algemeen) is dat het uitfilteren van slechte ideeën moet gebeuren door observatie en argumentatie en niet door te proberen creatieve geesten het zwijgen op te leggen, omdat ze niet ‘woke’ genoeg zijn of omdat ze zich niet aansluiten bij de heersende consensus.
Voor de technische universiteiten is de klimaatboodschap dat ze het oppoetsen en toepassen van windmolens en zonnepanelen moeten overlaten aan ingenieursbureaus. De toekomst is kernenergie en daar liggen de échte wetenschappelijke en technologische uitdagingen. Juist de TU Delft kan met de ontwikkeling van Thorium reactors de basis leggen voor een totaal nieuwe Nederlandse energiesector met bedrijven van wereldformaat, zoals de ASML-cluster dat nu is in de chipsector. Met zo’n brede energievisie is CLINTEL nu bezig.
Berkhout eindigt weer met een advies aan alle universiteiten: “Houdt extremisme en politiek ver buiten de universiteitspoort en verleen zittende politici nooit meer een eredoctoraat.”
Het essay Ingenieurswetenschappen onmisbaar voor een duurzame aarde kunt u hier downloaden.
World Climate Declaration
Het aantal ondertekenaars van de CLINTEL World Climate Declaration (WCD) blijft groeien. Er zijn nu bijna 1000 ondertekenaars uit 37 landen.
Mede vanwege de commotie rond het eredoctoraat van Frans Timmermans aan de TU Delft recent veel aanmeldingen van ingenieurs. Waaronder Jan Asselbergs, de ingenieur die de petitie startte tegen het eredoctoraat. Daarnaast Dr. Frans Bijlaard, professor-emeritus steel constructions, TU Delft, Charles Coleman, former executive Olivetti Group International en opvallend,
Henck van Dijck, beeldhouwer, designer en innovator.
De volledige lijst van Nederlandse ondertekenaars vindt u hier.
Wilt u ook tekenen? Dat kan hier.
CLINTEL is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.
CLINTEL opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde het de Wereldklimaatverklaring, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatnoodsituatie is”. Die verklaring is nu ondertekend door meer dan 900 wetenschappers en deskundigen.
CLINTEL wil onafhankelijk zijn van regeringen, omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers over de hele wereld.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,
+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org
CLINTEL wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en zaken rondom CLINTEL?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.
We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.
Aanmelden daarvoor kan hier.
U kunt ons steunen door vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
Copyright © 2022 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org