Een gastbijdrage van Samuel Furfari (België).

Samuel Furfari

Waarde collega’s,

Beste vrienden,

Dames en heren,

Na een lange periode van wachten en nadenken, kom ik terug op onze correspondentie van de maand oktober / november, toen ik het mikpunt was van een publieke aanval door een aantal studenten aan de Université Libre van Brussel (ULB).

Jullie hebben mij steun gegeven, wat me enorm heeft gesterkt. Collega’s, vrienden, mensen die ik niet kende, inclusief de media, namen het voor mij op. De vele blijken van medeleven en de uiting van uw onbegrip voor deze aanvallen hebben mij door deze onaangename tijd heen geholpen. Hartelijk dank daarvoor!

Ik zal nog wat informatie geven ter toelichting op hoe deze affaire begon en eindigde. Heel kort – hier zijn de feiten.

Tijdens mijn optreden in het programma “C’est pas tous les jours dimanche“, van 20 september 2020 op de RTL, heb ik erop gewezen dat op pagina 774 van het IPCC-rapport 2001 expressis verbis werd vermeld: ‘Het is niet mogelijk om het klimaat op lange termijn voorspellen.’ Dit leidde tot de woede van velen, waaronder enkele ULB-studenten, die nooit mijn colleges hebben gevolgd. Ongetwijfeld ingegeven door anderen, voerden deze studenten op 7 oktober – precies negen maanden – een postercampagne, waarin ze mij stigmatiseerden als een “klimaatscepticus” en een herziening van mijn cursus eisten, met het argument dat het ontoelaatbaar was dat ik werd geïntroduceerd als professor aan de de ULB toen ik zulke opmerkingen maakte. De pers haastte zich om er een big deal van te maken. De decaan van de Polytechnique, zonder zelfs maar te wachten op mijn terugkeer van vakantie in het buitenland om het met mij te bespreken, en zonder enig overleg met de academische instantie van de school, verklaarde aan de pers dat hij “op geen enkele manier de opmerkingen van de heer Furfari, buiten het hem toevertrouwde mandaat, goedkeurde.”

In opdracht van de Ecole Polytechnique werd vervolgens een onderzoek ingesteld, waaraan drie hoogleraren – die ik dank voor de kwaliteit, de grondigheid en de balans van hun werk – een gedetailleerd rapport hebben ingediend. Dit rapport concludeerde dat de kwaliteit van mijn onderwijs en mijn professionele vaardigheden niet in twijfel konden worden getrokken tijdens mijn 18 jaar lesgeven aan de ULB. Hij concludeerde ook dat ik het recht had om mezelf in interviews als ULB-professor te presenteren. U vindt dit rapport via deze link.

Om de omvang en inconsistentie van de aanval op studenten te beoordelen, moet er rekening mee worden gehouden dat ik na mijn pensionering op 65-jarige leeftijd nog drie jaar onbetaald college heb gegeven op basis van drie opeenvolgende formele machtigingen van de Ecole Polytechnique en de raad van bestuur van de ULB. Het geeft een idee van de waardering voor het delen van mijn expertise.

Aangezien mijn onderwijs eens zou eindigen, was deze zaak de juiste gelegenheid om dat te doen, en dat gebeurde in onderling overleg. Ik stop daarom aan het einde van dit academische jaar met mijn colleges aan de ULB.

Ondanks mijn aandringen dat de Polytechnique de ondubbelzinnige conclusies van dit rapport aan de academische gemeenschap en de media zou communiceren, achtte de decaan dit niet nodig. Ik geloof, net als andere professoren die mij hebben gesteund, dat het onrechtvaardig is: de laster is inderdaad openbaar geweest, terwijl het rapport dat mij vrij pleitte in het privé domein is gebleven. Ik schreef de brief aan de decaan, die u via deze link kunt lezen, waarin ik aankondigde dat ik deze openbaar zal maken.

Waarom heb ik zo lang gewacht om te reageren op deze affaire? Omdat ik wachtte op de publicatie van mijn nieuwe boek “Ecologisme. Aanval op de westerse samenleving” door Éditions VA hier.

De reden dat ik deze zaak in dit boek aan het licht breng, is omdat ik bijna klaar was voordat het gebeurde. Deze ervaring bevestigt de strekking van mijn boek: we ondergaan een ongekende aanval op onze samenleving van overvloed en sociale vooruitgang onder het mom van ecologisme, waarvan het eerste slachtoffer het gebruik en de beschikbaarheid van energie is. Milieuactivisten, die niettemin slechts een klein deel van de Europese bevolking vertegenwoordigen, zijn erin geslaagd de media te beïnvloeden, zodat men tegenwoordig zou kunnen denken dat het belangrijkste ter wereld het implementeren van hun manier van leven is. Een prominente Franse milieuactivist verklaarde zelfs dat Covid 19 “de wraak van Gaia”, de heidense godin van de aarde was … Als het gaat om milieuactivisme, is religie niet ver weg.

Een ‘groene’ levenswijze is niet langer een keuze, maar een verplichting, en de media prenten het ons constant in. Dit boek laat zien hoe het milieubewustzijn de afgelopen decennia op subtiele manieren terrein heeft gewonnen. Ik presenteer de mechanismen die hebben geleid tot deze controle van het westerse denken. Ik geef een waarschuwingssignaal tegen het risico dat het ecologisme op den duur net zo repressief en gewelddadig tegen de mens zal worden als het communisme in zijn tijd was.

We kunnen vandaag al het begin hiervan zien met steeds meer vrijheidsbeperkende wetten, aangenomen ondanks gezond verstand. Dit boek laat ook zien dat milieubescherming niet alleen een kwestie is van het verminderen van broeikasgassen. Het is het utopische doel van de 21ste eeuw. Het gaat door het geleidelijke verlies van het prachtige principe van “genieten van het leven”, dat niettemin bijdraagt tot de harmonie met de natuur en haar voordelen, en de soberheid van een gefantaseerde landelijke wereld en de achteruitgang die aan Europeanen wordt opgelegd en die de overgrote meerderheid van de wereldbevolking niet interesseert. Als de modellen een mogelijke ineenstorting voorspellen tegen 2050, zal de implementatie van de groene ideologie al veel eerder veel concrete ellende met zich meebrengen.

Zoals u weet, is het voor hen, naast de bescherming van het milieu – legitiem en waarvoor ik mijn hele professionele leven heb gewerkt – nu een unieke kans en voorwendsel om hun wens van 1968 uit te voeren: de markteconomie omver te werpen en welvaart te vernietigen. Ecologie is slechts het voorwendsel. Het schrikbewind dat zich aandient – zoals blijkt uit de aanval die ik heb ondergaan aan de ULB – moet met meer kracht aan de kaak worden gesteld dan tot nu toe is gedaan.

Het is ook noodzakelijk dat het Handvest van de grondrechten van de EU wordt geëerbiedigd, dat in artikel 10 bepaalt dat “Iedereen het recht heeft op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst” en artikel 13 voegt daaraan toe dat “de academische vrijheid moet worden gerespecteerd ”. Hoe deze grondrechten te combineren met een buitensporige controle van de media op de publieke opinie? Of dat het de studenten zijn die bepalen wat er moet worden onderwezen? Wie heeft nog het recht om een idee publiekelijk te uiten in een Belgische krant? Er volgen vaak verachtelijke beledigingen. Onze democratie is in gevaar.

In een recent artikel vat Yannick Harrel, expert in cyberstrategie, deze situatie perfect samen: “Het journalistieke milieu, getransformeerd in een nieuwe klasse van priesters (met zijn hogere en lagere geestelijken), geeft ijverig de zekerheden van het moment door, niet aarzelend om zijn toevlucht te nemen tot inquisitie in de vorm van feitencontrole (post-waarheidsverificatie), dat wil zeggen, verantwoordelijk voor het aanbrengen van het label van goede reputatie op de woorden, afbeeldingen of geschriften van een publieke actor.” Hoe kunnen we verrast zijn in een dergelijke situatie dat sommige studenten blindelings de politieke correctheid volgen?

Met dit boek wil ik helpen de omvang te duiden van het samenstel van denkbeelden dat gedurende een kwart eeuw geleidelijk is ontwikkeld om ons de mond te snoeren en ons te dwingen politiek correct te denken. Daarom zou ik u willen vragen om mij te helpen bij het verspreiden van het boek “Ecologisme. Aanval op de westerse samenleving’ met uw kennissen, zodat we samen en bescheiden – wat onze kansen op succes ook mogen zijn – de aanval van het ecologisme op de westerse samenleving van welvaart, kwaliteit van leven, medische zorg, enz. kunnen bestrijden.

Ik dank u nogmaals voor uw eerdere steun en twijfel er niet aan dat ik steeds op u mag rekenen.