Aankondiging nieuw boek waarin de grootste hervorming van Nederland sinds Thorbecke wordt voorgesteld

Prof. Dr. Ir. A.J. (Guus) Berkhout

”We gaan een halt toeroepen aan het achteruitbeleid van de afgelopen kabinetten.

Dat gaat lukken als de kiezer de bestaande bestuurlijke elite wegstemt.

Dus kiezer, vervang in de komende verkiezingen probleemmakers door probleemoplossers.”

Guus Berkhout heeft een nieuw boek uitgebracht: Naar een Nieuw Tijdperk met een Zakenkabinet. Het boek gaat over veel meer dan alleen het klimaatbeleid. Maar de ervaring die Guus de afgelopen tien jaar heeft opgedaan in het klimaatdebat heeft hij uiteraard verwerkt in het boek. Hieronder de aankondiging zoals vrijgegeven door de uitgever.

Uitdijende overheid niet meer te betalen
In het boek dat zojuist is verschenen bij Uitgeverij Aspekt, laat Guus Berkhout vanuit zijn ruime ervaring als hoogleraar, kabinetsadviseur en ondernemer zien hoe bewindslieden verregaande maatregelen nemen die – door hun grote gebrek aan inzicht – een ongekend destructieve invloed hebben op de welvaart en het welzijn in ons land.

Verrassende inzichten
Hij trakteert de lezer met verrassend nieuwe inzichten over de bestuurlijke chaos in ons land en concludeert dat drie problemen met de hoogste prioriteit moeten worden aangepakt:

1) de onbetaalbare energietransitie, 2) de dolgedraaide asielimmigratie en 3) de totaal verziekte arbeidsmarkt. Als we dat écht gaan doen, wordt ook de aanpak van de georganiseerde misdaad aanzienlijk effectiever. Jongeren en ouderen verdienen een aanzienlijk betere bescherming tegen de oprukkende criminaliteit in ons land.

Concrete oplossingen
Het unieke van dit boek is dat de auteur niet alleen komt met een scherpe analyse, maar ook met concrete oplossingen die burgers, boeren, vissers en kleine ondernemers weer hoop geven voor de toekomst. Met name zijn oplossing hoe de verstikkende bureaucratie met wortel en tak uit te roeien, geeft ondernemend Nederland nieuw perspectief. Zo stelt hij een radicaal nieuwe inrichting van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat voor.

Met de aanpak van Berkhout worden miljoenen gebakkenluchtbanen omgezet in échte banen, gaat werken weer lonen en keert plezier weer terug op de werkvloer. Jongeren krijgen het nadrukkelijke advies gebakkenlucht opleidingen links te laten liggen.

Zakenkabinet stelt orde op zaken
Tot slot, hij stelt ook voor dat de nieuwe oplossingen worden uitgevoerd door een zakenkabinet, bestaande uit een collegiaal team van projectministers. Die projectministers hebben kennis van zaken, maken ruim gebruik van informatie uit de samenleving en kijken voortdurend naar de toekomst.

Informatie over de auteur
Guus Berkhout adviseerde kabinet Kok II over de geluidsproblemen rondom Schiphol. Zijn intensieve contacten met bewindslieden, parlement en ambtenaren gaven hem uitgebreid inzicht in hoe onze democratie in de praktijk functioneert. In een onthullend boek over die tijd schreef hij in 2003 zijn ervaringen op en liet hij toen al zien hoe het landsbestuur heel veel beter zou kunnen.

In de afgelopen tien jaar hield hij zich als geofysicus intensief bezig met het klimaatbeleid van Westerse landen, niet alleen de theoriekant, maar vooral ook de praktijkuitvoering. Wederom is hij getuige van het feit dat de politiek zich totaal niet bekommert om de noden en zorgen van de Nederlandse bevolking, maar uitsluitend geïnteresseerd is in de eigen hobby’s en de eigen partijpolitieke zaken.

Guus Berkhout is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), senior lid van de Nederlandse Academie van Engineering (AcTI), erelid van de American Society of Exploration Geophysicists (SEG) en erelid van de European Association of Geoscientists and Engineers (EAEG).

Hij is benoemd tot ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.

Het boek is vanaf deze week in de boekhandel verkrijgbaar en bij Bol.com te bestellen.

Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet
Auteur: Guus Berkhout

ISBN: 9789464628951
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina’s: 103
Publicatie datum: 30-11-2022

Prijs: € 16.95