© Stichting Clintel / vrijdag 23 december 2022

Guus Berkhout pleit voor zakenkabinet in nieuw boek 

Kerstcadeau dat hoop biedt voor het nieuwe jaar

In het boek dat zojuist is verschenen bij Uitgeverij Aspekt, laat Guus Berkhout vanuit zijn ruime ervaring als hoogleraar, kabinetsadviseur en ondernemer zien hoe de overheid zich overal mee bemoeit, maar helemaal niets oplost.

We zijn een land van demonstraties, files en wachtlijsten geworden, zo stelt hij. De bevolking is crisismoe en gelooft er niet meer in dat het ooit nog goed zal komen. Het vertrouwen in Rutte IV is nu zelfs gedaald naar minder dan 20%! Hier en daar wat repareren helpt allang niet meer. We moeten naar een nieuw tijdperk, aldus Guus Berkhout.

Rode draad

De rode draad in het boek is dat het sterke verval in onze democratie alleen maar hersteld kan worden als we bereid zijn om naar het totale plaatje te kijken. Immers, in de moderne samenleving hangt alles aan elkaar. Vandaar dat zijn hervormingsvoorstellen worden gedragen door een netwerk van samenhangende veranderingen. Tezamen vormen die veranderingen de grootste hervorming van ons land sinds Thorbecke.

Vanuit dat totaalbeeld trakteert Berkhout de lezer met nieuwe inzichten op het gebied van 1) het onzinnige klimaatbeleid, 2) de onbetaalbare energietransitie, 3) de verstikkende bureaucratie en 4) de chaotische immigratieaanpak. Hij laat zien hoe het allemaal veel en veel beter moet en kan.

Zakenkabinet stelt orde op zaken

Zijn proposities zijn concreet en praktisch. Zo stelt hij voor dat de nieuwe oplossingen worden uitgevoerd door een zakenkabinet, bestaande uit een collegiaal team van projectministers. Die projectministers hebben kennis van zaken, maken ruim gebruik van informatie uit de samenleving en kijken voortdurend naar de toekomst. Lees meer hier.

Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet
Auteur: Guus Berkhout

ISBN: 9789464628951

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 103

Prijs: € 16.95 (winkelprijs excl. verzendkosten)

Bestel het boek en steun daarmee ook Clintel
Je kunt het boek (ook) bij Clintel bestellen door een mailtje te sturen naar office@clintel.org. Het boek kost dan 20 euro incl. verzendkosten. Je kunt ook een door Guus Berkhout gesigneerd exemplaar bestellen, dat kost 30 euro incl. verzendkosten. Wil je naast een handtekening ook een speciale boodschap voor iemand, vermeldt dat dan in je e-mail.
Maak het bedrag over op onze rekening NL25 INGB 0008 0432 95
t.n.v. Stichting Climate Intelligence onder vermelding van “boek”. Zodra het bedrag en je e-mail met adres binnen is zullen wij het boek versturen.

Bij voorbaat hartelijk dank!
Guus Berkhout & Marcel Crok (oprichters van Clintel)

Unieke klimaatkalender 2023 van Britse cartoonist Josh

De Britse cartoonist Josh (zijn artiestennaam) volgt het klimaatdebat al jaren op de voet en maakt daar geestige cartoons over. Als je het klimaatdebat volgt ben je ze ongetwijfeld tegengekomen, onder andere in de publicaties van de Global Warming Policy Foundation of in Nederland de Groene Rekenkamer. Ondergetekende logeerde ooit bij Josh in Londen en is zelf ook wel eens door Josh vastgelegd in een cartoon.

Al enkele jaren brengt Josh ook kalenders uit en dit jaar hebben we vanuit Clintel een (kleine) voorraad bij hem ingekocht.

Je kunt de kalender voor 30 euro (incl. verzendkosten) bestellen door een mailtje te sturen naar office@clintel.org. Maak het bedrag over op onze rekening NL25 INGB 0008 0432 95 t.n.v. Stichting Climate Intelligence onder vermelding van “kalender”. Zodra het bedrag en je e-mail met adres binnen is zullen wij de kalender versturen.

Ideaal cadeau: Patrick Moore fileert neprampen

Zoek je nog een leuk eindejaarscadeautje? Dan is dit een goede tip: de Nederlandse vertaling van het boek Fake Invisible Catastrophes and Prophets of Doom van oud-Greenpeace oprichter Patrick Moore: Onzichtbare neprampen en verzonnen onheil. Je valt letterlijk van de ene verbazing in de andere bij het lezen van dit boek.

Moore constateert in het boek dat allerlei doemscenario’s – dat de mens en onze planeet ten dode opgeschreven zijn – al vijftig jaar niet uit komen. Het boek, uitgebracht via een samenwerking van Succesboeken.nl en Clintel, bevat niet alleen hoofdstukken over klimaatverandering, oceaanverzuring, de status van het Great Barrier Reef en de ijsbeer, maar ook meer milieu-achtige onderwerpen als de plastic soep, de vermeende zesde massa-uitstervingsgolf, genetische modificatie en de angst voor kernenergie.

Door het boek te kopen via de Clintel-website, ontvangt Clintel ook enkele euro’s en steun je ons dus ook een beetje.  Meer over het boek en ook hoe je het kunt bestellen vind je op onze boekenpagina.

Een warm gebaar: nalaten aan Stichting Clintel

Wij worden doodgegooid met angst- en doemscenario’s over het zogenaamde klimaatprobleem. De klimaatlobby draait op volle toeren. Volgens de machthebbers moeten wij zo’n beetje alles, onze welvaart en vrijheid, opofferen ‘om het klimaat te redden’. De onnodig hoge energieprijzen en inflatie zijn trieste tekenen aan de wand.

Maar er is hoop. Steeds meer mensen zien in dat het narratief niet klopt. Mede dankzij het werk van Clintel, dat zich onvermoeibaar inzet voor deugdelijke wetenschap en voor betrouwbare en betaalbare energie. Want dat is de basis van onze welvaart en ons welzijn. Met een liefdevol oog voor de belangen van burgers en MKB, die nu totaal verkwanseld worden. Dankzij betrokken mensen zoals jullie kunnen wij ons werk voortzetten. Jullie steun is van levensbelang!

Ook wanneer je er niet meer bent, kun je zorgen dat Clintel de strijd kan voortzetten. Met een bijzonder gebaar; door het benoemen van Stichting Clintel in je testament. Daarmee bouw je mee aan een stabiele, zekere basis voor ons werk. Je nalatenschap regelen is eenvoudiger dan je denkt. Wist je dat, als je geen testament hebt en geen erfgenamen, je nalatenschap automatisch naar de staat gaat?!

Clintel heeft sinds kort een eigen fondsenwerver, Annette van Noort, met veel ervaring. Zij kan je ook telefonisch te woord staan als je meer wilt weten. Kijk voor meer info en advies op www.clintel.nl/nalaten. 

Word dit jaar nog Vriend van Clintel en ontvang als welkom een boek of de klimaatkalender van Josh

Na een bewogen jaar waarin wij onder andere een rechtszaak voerden tegen KRO Pointer en het verzoek hebben ingediend bij het Hof in Den Haag om tussen te komen in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie, is het ons eens te meer duidelijk geworden dat we zonder brede steun vanuit de samenleving niet succesvol kunnen zijn.

Gelukkig is de steun voor Clintel dit jaar spectaculair gegroeid. Mensen sluiten zich massaal aan bij onze Klimaatzaak van de Eeuw (nog niet gedaan? Dat kan hier). Het lijkt er sterk op dat steeds meer mensen er van doordrongen raken dat niet klimaatverandering maar het klimaatbeleid van de EU een gevaar voor onze samenleving is.

Het jaar 2023 wordt voor Clintel een heel belangrijke. Eerst rond 10 januari publiceren we ons langverwachte onderzoek naar het zesde IPCC-rapport. Dan op 15 maart 2023 volgt een belangrijke zittingsdag bij het Hof in Den Haag waarin wij gaan bepleiten waarom Clintel toegelaten zou moeten worden tot het hoger beroep van Shell en Milieudefensie. Hoe meer mensen zich bij ons aansluiten, hoe sterker we staan.

Steeds meer mensen worden ook Vriend van Clintel en dat waarderen we zeer omdat het niet alleen morele maar ook terugkerende financiële steun voor onze organisatie betekent. We hopen dat in de laatste week van 2022 nog meer mensen zich willen aansluiten als Vriend van Clintel. Wie zich nog aansluit voor 1 januari 2023 ontvangt als welkomgeschenk een van onze boeken (van Guus Berkhout, Patrick Moore of Jules de Waart) of de klimaatkalender van Josh.

Hele fijne kerstdagen allemaal en na de kerst zijn we alweer terug met de publicatie van een prachtig essay van oud-Philips topman Ad Huijser.

Guus Berkhout & Marcel Crok

Energietoeslag van 190 euro zelf niet nodig?

Onlangs ontvingen wij spontaan een donatie van 190 euro! Niet toevallig is dat het bedrag dat ieder huishouden eind november en eind december ontvangt als compensatie voor de hoge energieprijzen.

‘Dit mag toch zeker naar de stichting die ons voor deze problemen waarschuwt’, had de gulle gever erbij vermeld, verwijzend naar de torenhoge energieprijzen. Wat een geweldig gebaar, waar wij zeer dankbaar voor zijn. Heb je ook de energietoeslag helemaal niet of niet helemaal nodig? Steun ons dan in onze strijd voor rationeel klimaat- en energiebeleid. Je steun is hard nodig. Alvast veel dank!

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door bijna 1400 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wil jeop de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf je dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

Je kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2022 Stichting Clintel.
Je kunt reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org