© Stichting Clintel/vrijdag 22 december 2023

COP28: begin van het einde van klimaatalarmisme?

De COP28 in Dubai, met een recordaantal deelnemers en bezoekers van rond de 100.000, is voorbij en de balans kan worden opgemaakt. De Vlaamse ambassadeur van Clintel, Ferdinand Meeus, ziet lichtpuntjes. Langzaamaan begint realisme zich meester te maken van de deelnemende landen. En goed nieuws was dat kernenergie eindelijk zwart op wit vermeld werd.

De Canadese econoom Ross McKitrick (bekend vanwege zijn kritiek op de hockeystick) schreef ook een uitstekende analyse over de COP28 met de veelzeggende titel: “The only thing wrong with the globalist climate agenda — the people won’t have it”

Deze alinea vat zijn betoog krachtig samen: “On both COVID-19 and climate change, the same elite has invoked “the science,” not in support of good decision-making, but as a talisman to justify everything they do, including censoring public debate. Complex and uncertain matters are reduced to dogmatic slogans by technocrats who force-feed political leaders a one-sided information stream. Experts outside the process are accorded standing based solely on their obeisance to the preferred narrative, not their knowledge or qualifications. Critics are attacked as purveyors of “misinformation” and “disinformation.” Any opposition to government plans therefore proves the need to suppress free speech.”

Clintel groeit en bloeit 

Het jaar is bijna voorbij en dus tijd om kort terug te blikken. Het was het jaar van klimaatgekte, denk aan de vele acties van Extinction Rebellion en Just Stop Oil. Maar het was ook het jaar waarin de PVV met een zeer klimaatkritisch programma de grootste werd tijdens de verkiezingen. De burger, die de gevolgen van het beleid begint te voelen in de portemonnee en te zien in landschap (windmolens en zonneparken). lijkt het klimaatgedram steeds meer zat te zijn.

The Frozen Climate Views of the IPCC
Voor Clintel betekende 2023 het jaar waarin het boek The Frozen Climate Views of the IPCC gepubliceerd werd. Wij zijn de enige groep wereldwijd die tot dusver het laatste IPCC-rapport kritisch tegen het licht hebben gehouden. Onze bevindingen zijn schokkend en zouden wereldwijd breaking news moeten zijn (de fouten die we vonden zijn namelijk veel erger dan eerder gevonden fouten die in 2010 leidden tot het onderzoek van de InterAcademy Council, IAC), maar feiten doen er weinig toe tegenwoordig. De emotie regeert. Het boek wordt vanuit de hele wereld besteld.

World Climate Declaration
Het aantal ondertekenaars van de World Climate Declaration bleef dit jaar groeien (tot nu ruim 1850), zeker nadat de kersverse Nobelprijswinnaar John Clauser zich erbij aansloot. Zijn komst geeft een geweldige boost aan onze strijd. Er zijn nu ook enkele honderden supporters van de Declaration.

Rechtszaak Milieudefensie vs. Shell
We hebben geprobeerd ons te mengen in het hoger beroep van de zaak tussen Milieudefensie en Shell. Helaas zijn we uiteindelijk door het Hof afgewezen en zag een cassatieadvocaat weinig kansen voor ons bij de Hoge Raad. Maar niet getreurd, we hebben niet alleen veel geleerd van het proces maar zijn bovendien wel degelijk ontvankelijk verklaard. Clintel voldoet aan alle eisen om aan dit soort zaken deel te nemen. Mocht Milieudefensie nieuwe zaken gaan aanspannen, iets dat ze feitelijk al hebben aangekondigd, dan zullen we zeker overwegen om het opnieuw te proberen.

Groei
De balans opmakend zien we dat het aantal donaties aan Clintel en ook het aantal Vrienden van Clintel (nu meer dan 550 wereldwijd) gestaag blijft groeien. Natuurlijk blijven onze middelen bescheiden in vergelijking met de grote groene organisaties die vaak over miljoenen overheidssubsidie of Postcode Loterij-gelden beschikken. Maar ondanks die bescheiden middelen staan we ons mannetje.
Voorzichtig begint de organisatie te groeien. In januari gaan we werken met een heuse redactie, bestaande uit de Australische blogster Joanne Nova, onze redacteur Peter Baeten en Marcel Crok zelf. We zullen dus meer artikelen en rapporten gaan publiceren en we gaan werken aan een wereldwijd netwerk van correspondenten. Mocht je correspondent willen worden of willen helpen bij vertalingen, laat het ons weten via office@clintel.org.

Daarnaast beginnen er twee parttime medewerkers op kantoor die gaan helpen bij het organiseren van meer events (waaronder hopelijk een interessant jubileumcongres in mei 2024). Danielle van Wallinga gaat zich daarnaast bezighouden met marketing en communicatie, o.a. op onze diverse social media kanalen.

Verder zijn we bijzonder dankbaar voor de vele vrijwilligers die ons helpen, waaronder Yvonne Rijnenberg (die al jarenlang zeven dagen per week klaar staat en achter de schermen zeer veel doet), Kees van Onselen (die van grote waarde is geweest dit jaar bij het verbeteren van onze database en zich nu buigt over onze websites) en diverse anderen.

Belastingvrij schenken
Al deze uitbreidingen zijn alleen mogelijk met jullie voortdurende en ook groeiende steun (wij zouden steun vanuit de overheid ook niet meer dan terecht vinden, maar vooralsnog is daar nog geen sprake van. Wellicht onder een nieuwe kabinet?).

Wist je bijvoorbeeld dat iedere Nederlander in 2023 belastingvrij een bedrag van maximaal 2418 euro mag schenken aan iemand buiten de familie? Dat kan dus ook Clintel zijn!

Op onze website clintel.nl staan nog diverse andere donatiemogelijkheden en onder zelf overmaken vind je onze bankgegevens. Overweeg nog dit jaar een schenking te doen en bij een bedrag van minimaal 100 euro ontvang je een van onze boeken cadeau.

Namens Guus Berkhout en Marcel Crok en de rest van het Clintel-team wensen we jullie hele fijne feestdagen en hopelijk tot ziens bij een van onze events in 2024.

Guus Berkhout
Marcel Crok, oprichters Clintel

KNMI vergeet de zon 

Rob de Vos heeft opnieuw een adembenemende analyse gemaakt van de ontwikkeling van de temperatuur in Nederland. Ook het KNMI erkent nu dat in de zomer een kwart van de opwarming door verandering van windrichting kan komen, maar de analyse van Rob suggereert dat het wel eens veel meer kan zijn.

Steeds meer boeken in de Clintel-webshop

Sinds kort heeft Clintel een heuse webshop. In deze Clintel-webshop vind je vrijwel al onze publicaties, zoals Onbeslist, de vertaling van het succesvolle boek van Steven Koonin. Maar uiteraard ook onze kritiek op het IPCC-rapport: The Frozen Climate Views of the IPCC.

Met ieder boek dat je bestelt in de webshop steun je ook het werk van Clintel!

Je vindt er ook andere interessante producten van buiten Clintel, zoals het nieuwe boek Windhandel van Bert Weteringe, over de ernstige nadelen van windturbines.  Weteringe gaat ook artikelen voor Clintel schrijven.

Cartoons by Josh
Een bijzonder item in de Clintel-webshop is de klimaatkalender van Josh. Hij is internationaal de bekendste klimaatcartoonist. Voor 2024 is via Clintel de klimaatkalender te koop, die hij jaarlijks uitbrengt. Alleen humor kan ons immers op de been houden in deze interessante tijden. De kalender is op A4-formaat (uitgeklapt A3) en staat boordevol cartoons over klimaatverandering, klimaatbeleid, net-zero, energie, milieu en politiek.

Leo Kraaij: eerste Vriend van Clintel die voor 5e keer verlengt

Foto Leo Kraaij

Recent verlengde de eerste Vriend van Clintel, Leo Kraaij, voor de vijfde keer zijn ‘vriendschap met Clintel’. Reden te meer om Leo een persoonlijk bedankje te sturen en er volgde een ontmoeting in een café. Daar vertelde Leo dat hij in de jaren tachtig geochemie studeerde in Utrecht, onder andere bij de inspirerende professor Olaf Schuiling. Na zijn studie belandde hij in de IT en daarin werkt hij tot op de dag van vandaag.
Zijn bekering tot een sceptische blik op onder andere klimaat vond al plaats tijdens zijn studie. Kraaij: “Er was een student die een t-shirt droeg met de tekst: stop continental drift. Dus toen ik Greenpeace hoorde zeggen “stop het broeikaseffect” moest ik daar meteen aan denken.”

Kraaij betreurt het dat de wetenschap is afgedaald tot een proces om tot consensus te komen en hij ziet met lede ogen toe dat onwelgevallige geluiden worden gedemoniseerd. Hij zou graag zien dat Clintel meer het land in gaat om de grote middengroep te bereiken.

Ook Vriend van Clintel worden? Doe het dit jaar nog en ontvang een van onze boeken.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1800 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Copyright © 2023 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org